Reggeli öt perc alatt!

egészséges étkezés
PUBLIKÁLÁS: 2012. június 20. 11:11
Gyors, finom, és attól függően, hogy mivel kombináljuk - gyümölcs, túró, magvak, joghurt -, megunhatatlanul változatos is lehet.

Azok számára, akiknek a reggeli rohanásban nincs sok idejük, ezért a lehető legkisebb energiaráfordítással a legjobb eredményt szeretnék elérni, a gabonapehely kiváló választás

Gyors, finom, és attól függően, hogy mivel kombináljuk - gyümölcs, túró, magvak, joghurt -, megunhatatlanul változatos is lehet.

Milyen szempontok szerint válasszuk ki a legmegfelelőbb gabonapelyhet?

A varázsszót már sokan ismerik, ez pedig a teljes értékű gabona. A gabonapelyhei, akár kicsikre, akár nagyokra vannak szabva, teljes értékű gabonát tartalmaznak. A gyermekek számára szükséges teljes értékű gabona mennyiségéről és annak forrásairól egy korábbi cikkben már beszámoltunk. Azonban a felnőtteknek is érdemes felfedezni a Fitness zsírszegény gabonapelyhek, mely 8 féle vitamint és 2 féle ásványi anyagot tartalmaz. A fitnessgabonapehelyhet 53,6% teljes értékű gabona hozzáadásával készül, amely a kiegyensúlyozott és változatos táplálkozás fontos eleme.

tej12

Mit is jelent ez pontosan? Hogyan nyerjük a teljes értékű gabonapelyheket?

A gabonapelyheket egész szemű, gondosan tisztított, kiváló minőségű gabonából gőzölés után, hengerek közötti lapítással állítják elő. A gabonaszem táplálkozás-élettanilag legértékesebb összetevőit (a növényi olajat, vitaminokat, az ásványi anyag tartalmú csírát, a rostdús héjat) a malmi feldolgozás, a fehérlisztre őrlés során elveszítjük. A teljes értékű gabonával készült gabonapelyhek tartalmazzák a gabonaszem mindhárom részét, annak tápanyagait. Táplálkozás-élettanilag jelentősek az élelmirost-tartalom, a vas, a kalcium, a magnézium, B2, B6 - vitaimin és a niacin.

A gabonafélék és a belőlük készült élelmiszerek és ételek jelentős szerepet játszanak az energia-, és szénhidrátbevitelben. Hozzájárulnak a szervezet fehérje, valamint vitamin és ásványi anyag szükségletének kielégítéséhez. A teljes értékű, nagy élelmi rost tartalmú gabonafélék rendszeres fogyasztása segíthet számos betegség megelőzésében (bélbetegségek, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbaj).

- Naponta többször fogyasszunk gabonafélét
- Tervezzük úgy napi étrendünket, hogy lehetőleg minél több étkezésre jusson teljes értékű gabonatermék
- Használjunk teljes értékű gabonát az ételek elkészítéséhez is, és törekedjünk a változatosságra, készítsünk időnként például puliszkát, zabkását, zabkorpás pogácsát, kölesrizottót

Miért félünk a gabonapelyhek cukortartalmától?

Sokan igyekeznek kerülni a cukrot tartalmazó gabonapelyheket, mert úgy vélik, ez nem összeegyeztethető a kiegyensúlyozott étrenddel. Érdemes tudni, hogy a cukor az agy számára szükséges reggeli energiaforrás, ami a délelőtti teljesítményünket is nagyban meghatározza. A gabonapelyhek a napi cukorbevitel kevesebb, mint 10%-át biztosítják. Európai vizsgálatok kimutatták, hogy akik rendszeresen tápláló és kiegyensúlyozott összetételű reggelivel indítják a napot, bizonyítottan egészségesebb étrendet követnek, ráadásul jobban teljesítenek a nap folyamán.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.