Korai halál lehet az alacsony szénhidráttartalmú diéta vége?

ketogén diéta
PUBLIKÁLÁS: 2018. október 27. 13:20
Meghökkentő veszélyre figyelmeztetnek a kutatók

Meghökkentő veszélyre figyelmeztetnek a kutatók

Akik nagyobb mértékben csökkentik szénhidrát fogyasztásukat, akár az életüket is megrövidíthetik ezen diéta alkalmazásával – sugallja egy új tanulmány, melyből kiderült: a legkevesebb szénhidrátot fogyasztókra jellemző volt a korai halál.

Nem érdemes nagyon leszorítani a szénhidrát-fogyasztást?

Egy új amerikai tanulmány rávilágított, hogy akik csökkentik a diéta során a szénhidrát-bevitelt szervezetükbe, azok a korai halált kockáztatják.

A közel 25 ezer amerikai részvételével készült tanulmány során a kutatók felfedezték, hogy az alanyok közül az az egynegyed, amely a legkevesebb szénhidrátot ette, jóval nagyobb eséllyel halt meg az elkövetkező 6 éven belül. Pontosabban, szívbetegség, stroke és rák miatt csapott le rájuk a korai halál.

A kutatás eredményeit Münchenben, az Európai Kardiológiai Társaság éves találkozóján mutatták be.

S míg a tanulmány ok-okozati összefüggést nem bizonyíthat, a kutatók szerint ráirányítja a figyelmet az efféle diéta típusok potenciálisan rossz oldalára – hosszútávon az egészségre nincs jó hatással az extrém táplálkozás.

Az alacsony szénhidráttartalmú diéta lényege, hogy sok fehérjét, főként húst és tejterméket tartalmaz, kevesebb zöldséget, gabonát és gyümölcsöt. Az Atkins és a Ketogén diéta például ilyen.

Valójában, egy hónappal a tanulmány bemutatása előtt egy másik a magas- és az alacsony szénhidráttartalmú étrendet egyaránt összefüggésbe hozta a korai halállal – mondta el Connie Diekman dietetikus, a St. Louis-i Washingtoni Egyetem táplálkozás-vezetője, aki az új kutatásba nem volt bevonva. Hozzátette: egyik tanulmány sem szolgál bizonyítékkal arra, hogy a szénhidrát kulcsfontosságú tényező lenne az élethosszt tekintve. Kiemelte azonban: akárhogy is, a mértékletesség mindig a legjobb módszer.

„Ha meg akarjuk védeni egészségünket és törekszünk a betegségek megelőzésére, a legjobb tanács az, hogy kerüljük az extrém táplálkozást. Fókuszáljunk a megfelelő egyensúlyra az állati- és növényi források tekintetében” – ajánlotta az szakember.

Dr. Maciej Banach, a lengyelországi Lodz Orvosi Egyetem munkatársa kiemelte: a tanulmány elsősorban az alacsony szénhidráttartalomra koncentrált, s bár ez a diéta rövidtávon hasznosnak tűnhet, mert fogyni lehet tőle, csökken a vérnyomás és javul a vércukoszint – ha hosszútávon nézzük, megnő a korai halál kockázata, mely bármilyen okból történhet. Lehet az szív- és érrendszeri betegség, rák vagy agyi érrendszeri probléma.

A felfedezés az amerikai kormány tanulmányán alapult, amely 24.825 felnőttel készült - átlagosan 48 évesek voltak. A résztvevőket étkezési szokásaikról kérdezték, beleértve a szénhidrát-fogyasztást is.

Banach csapata négy csoportra osztotta őket annak alapján, mekkora százalékban ettek szénhidrátot. Az alanyok azon egynegyede, amelyik a legkevesebbet fogyasztotta, 32 százalékkal nagyobb eséllyel halt meg 6 éven belül – szemben a legtöbb szénhidrátot evőkkel. 50 százalékkal volt nagyobb a valószínűsége esetükben annak, hogy szívbetegség vagy stroke csap le rájuk, a rák esélye pedig 35 százalékkal volt magasabb.

A kutatók természetesen számításba vették az alanyok testsúlyát, étkezési szokásait, körülményeit, így a jövedelmüket, káros szenvedélyeiket, például a dohányzást. Ezen tényezők ellenére is nagyobb volt a korai halál valószínűsége az alacsony szénhidráttartalmú diéta követői körében.

dieta9

A szakemberek 7 korábbi, hosszútávú tanulmánnyal is megerősítették az eredményt, melyek több mint 447 ezer embert követtek nyomon 16 éven át. Akik a legkevesebb szénhidrátot ették, azoknál 15 százalékkal nőtt a halál kockázata a tanulmány ideje alatt, szemben a többet fogyasztókkal.

Dr. Todd Hurst, a Banner Egyetem Szív Intézetének kardiológusa ugyanakkor hozzátette: mindez még mindig nem bizonyít ok-okozati összefüggést, félrevezető lehet a makro táplálékokra való összpontosítás. A makrotápanyagok közé soroljuk a szénhidrátokat, a fehérjét és a zsírt. Így ezek az információk keveset árulnak el a diéta minőségéről.

dieta5

Fontos tudni azt is, hogy a szénhidrátban gazdag étrend teljes gabonát, diót, magvakat, zöldségeket és gyümölcsöket egyaránt tartalmaz, különbözik a magas szénhidráttartalmú, sok feldolgozott ételt magába foglaló étkezéstől. Az alacsony szénhidráttartalom teljes ételek változatos választékát tartalmazhatja, nem egyenlő a „hús és vaj” típusú étrenddel.

Az egészséges étkezés lényege a tápanyagokban gazdag táplálkozás és a feldolgozott ételek kerülése.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.