Egy napja van Eszenyi Enikőnek

Holnap minden kiderül: eldől, hogy maradhat-e Eszenyi a Víg igazgatója, játszhat-e ott Stohl András, és rendezhet-e Alföldi Róbert. A rajongók petíciót írtak az igazgatónőért.
Holnap minden kiderül: eldől, hogy maradhat-e Eszenyi a Víg igazgatója, játszhat-e ott Stohl András, és rendezhet-e Alföldi Róbert. A rajongók petíciót írtak az igazgatónőért.

A hangulatra jellemző, hogy a jelenlegi igazgatónőt támogató civil szerveződés petíciót írt a Fővárosi Közgyűlésnek. A pár nap alatt több ezer fősre duzzadt tömeg úgy gondolja, hogy Eszenyinek maradnia kell. A szakmai testület szeptember elején hallgatta meg a két jelöltet, Eszenyi Enikőt és Balázs Pétert, a szavazás eredményeként egyenlő arányban (3-3) javasolta mindkettejüket az igazgatói székbe.

A végső döntést a Fővárosi Közgyűlés hozza meg holnap. Mint arról a Bors is beszámolt, sokan vannak, akik úgy ítélik meg, hogy Eszenyinek rosszabbak az esélyei, tekintettel arra, hogy a szakmai testület értékelésén míg Balázs Péter három igenje mellé két tartózkodás jutott, addig Eszenyi három igenje mellé két nem szavazat is társult.

Így az átlaga rosszabb, mint az újonnan induló – jelentős politikai kapcsolatokkal rendelkező – Balázsnak. Lehetett volna ez másképp is, hiszen a szakmai testület értékelésén nem jelent meg Reviczky Gábor színművész, a Nemzeti új igazolása, aki ha voksol, ott helyben eldönthette volna a kérdést. Éppen ezért az Eszenyit támogató szimpatizánsok pár héttel ezelőtt létrehoztak egy Facebook-oldalt, „Újra Eszenyit” névvel, melynek nagyon rövid idő alatt sok ezer követője lett.

Az oldal tagjai megfogalmaztak egy petíciót, melyet a Fővárosi Közgyűlésnek címeznek. Hogy az aktivisták befolyásolják-e a városatyákat, nem tudni, Eszenyi Enikőt ­minden­esetre jó érzéssel tölti el, hogy a színházszeretők kiállnak mellette. – Jólesik, hogy rokonszenveznek velem, és ily módon fejezik ki, hogy szeretik a mi Vígszínházunkat – kommentálta röviden az igazgatónő a történteket.

A petíció szövege

„Mi, színházszerető emberek hiszünk abban, hogy a kultúrának és ezen belül a színháznak függetlennek kell maradnia, és – Eszenyi Enikő szavaival élve – csak annyiban szabad politizálnia, hogy igényes, professzionális előadásokon keresztül gondolkodásra, a valóságra való reflektálásra késztesse a nézőt. Emellett hiszünk abban, hogy bár a döntést a Fővárosi Közgyűlés fogja meghozni, kellően sok támogató, aláíró véleménynyilvánítása képes befolyásolni az eredményt. Mi, aláírók ezzel az aláírással szeretnénk megmutatni, hogy a közönség véleménye is egy figyelembe veendő tényező, és ezúton javaslatot teszünk a Fővárosi Közgyűlésnek a pályázat elbírálására: ÚJRA ESZENYIT!”

Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

@borsonline

Elindult a Bors #dellatanc kihívása 💃 Töltsd fel a saját #dellatanc videódat a borsonline.hu-ra és nyerj Samsung fülhallgatót! #bors #reklam #nekedbe

♬ eredeti hang - Bors