A japán kristálygombát, más néven vízikefírt leginkább étrendkiegészítőnek nevezehtjük. Maga az elnevezés a keif török szóból ered, amely szabad fordításban annyit jelent, hogy „jó érzés”, vagy „jóllét”. A hagyományos, eredeti kefir friss tejből és kefirgomba magból készíthető. A kefir és a vizikefir közötti elsődleges különbség, hogy utóbbit sima vízből kell előállítani.
A Kaukázus lakói régóta ismerik a kristálygomba gyógyító hatását, még a gyerekek is úgy isszák, mint a vizet. Professzor Menkiw szerint, aki egész életében a kristálygomba hatását vizsgálta, a Kaukázusban a tuberkolózis vagy a rák ismeretlen fogalom.
Németországban Dr. Drasé már a II. világháború előtt megállapította szer különös hatását. Kristálygombával gyógyította a légzőszervek hurutos megbetegedéseit, gyomorgörcsöket, krónikus bélgyulladásokat, májgyulladást, epebetegségeket, hólyagproblémákat és segített a nehéz betegségek utáni lábadozásokban is.
A japán kristálygomba Franciaországban és Németországban is vizikefír néven terjed el. A francia szőlészek ez egészség- és vízjavítás céljára használják. Maga a vizikefír a Lactobacillus brevis, Streptococcus lactis és a Saccharomyces cerevisae szimbiózisa. Emellett még a Betabacterium vermiforme és Saccharomyces pastorianus fajok, és néhány élesztőgombafajta fordul elő ebben az anyagban.
A bélflóra a lényeg
Lényegében a betegség vagy egyéb ok következtében kibillent bélflóra helyreállításáról van szó. Bélrendszerünkben több milliárd baktérium él, ezek legnagyobb része jótékony hatású, és az emésztőrendszeri működést támogatja. Tehát elsősorban a gyomor-bélrendszer zavaraiban alkalmazható. Rendszeres fogyasztása nem ártalmas.
A legfontosabb, hogy a kristálygomba megakadályozza a táplálék rothadását a belekben, ezáltal gyógyít és élethosszabbító hatása is van. A kristálygombát naponta kell inni, nem zavarja az emésztést, mert gyorsan felszívódva a vérbe jut.
Készítsünk vízikefirt!
6 evőkanálnyi kristálygombát műanyag szitába téve meleg vízzel lemosunk. 8-10 dkg cukrot teszünk hozzá ízlés szerint. Egy száraz fügét, vagy 8-10 szem mazsolát, esetlegegy aszalt barackot és fél jól megmosott citromot teszünk bele. Ezután két liter hideg vízzel felengedjük, jól felkavarjuk és szobahőmérsékleten 2-3 napig érleljük. Minden nap megkeverjük. Érlelés után leszűrjük, üvegbe töltjük és a citrom levét belecsavarjuk.
Ügyeljünk arra, hogy a gomba fémmel ne érintkezzen. A kristálygombát langyos folyóvíz alatt műanyag szűrőben alaposan kimossuk és a fent leírt módon újra felhasználhatjuk. A belőle készített ital a hűtőben néhány napig eláll.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.