Hozzátáplálás: így vezesd be az új ízeket a baba étrendjébe

Hozzátáplálás: így vezesd be az új ízeket a baba étrendjébe

tünde
PUBLIKÁLÁS: 2018. augusztus 23. 07:00
A baba féléves koráig ajánlott a kizárólagos szoptatás, ezt követően azonban javasolt megkezdeni a hozzátáplálást. Mivel, hogyan, mire érdemes figyelni az új ízek bevezetésekor? Ihász Katalin, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet dietetikusa osztotta meg tanácsait a Bezzeganya olvasóival.

Féléves korig anyatej!

Féléves korig jó, ha kizárólag anyatejet fogyaszt a baba, de ekkor mindenképp kezdjünk el hozzátáplálni. Ez nem azt jelenti, hogy a szoptatást be kell fejezni, hanem azt, hogy elkezdhetjük az új ízek bevezetését.

Hozzátáplálási táblázatok

Az elsőgyerekes anyukák el szoktak bizonytalanodni, és megijednek például, hogy már hat hónapos a baba és most kellene adni a glutént, de még nem adták, vagy hogy még csak öt és háromnegyed hónapos a kicsi, és akkor nem merik bevezetni. Ennyire nem kellene mereven ragaszkodni a táblázatokhoz, az csak iránymutató, hogy mit mikor érdemes kínálni a gyermeknek.

Az első állomás: a gyümölcslevek

A hozzátáplálást gyümölcslevekkel érdemes kezdeni. De nem a boltival, hanem amit otthon az anyuka saját maga présel. Kezdhetjük például a meggylével. Kiskanállal csepegtessünk néhány cseppet a baba szájára, hogy a gyermek barátkozzon egy kicsit az új ízzel. A következő lehet például az almalé. Amikor a gyümölcsleveket már szívesen fogyasztja a baba, egy-két hét után, akkor folytathatjuk a hozzátáplálást pépek formájában. Arra figyeljünk, az eleinte a pép állaga legyen inkább folyósabb, kis darabok semmiképp ne legyenek benne, javasolja a dieteikus.

Gyümölcs - zöldségpépek

Az első gyümölcs lehet például a meggy, ha épp szezonja van, vagy alma. A citrusfélék ráérnek, ne az hozzátáplálás elején vezessük be ezeket a gyümölcsöket. Az eper még később kerüljön az étrendbe, mert az aprómagvas gyümölcsök allergizálhatnak, és feldolgozni is sokkal nehezebb. A levét viszont meg lehet próbálni adni a babának. A zöldségek közül a krumpli, sárgarépa, sütőtök, édesburgonya javasolt az első időszakban– és ezeket vegyíteni is lehet.

Vegyítsünk!

Ha egy új élelmiszert vezetünk be, érdemes társítani olyannal, amit már elfogadott a kisgyermek, például ha az almát szereti, akkor próbáljunk meg az almához egy kis répát tenni, így nagyobb eséllyel fogadja el a baba az új ízt. Később akár többféle zöldség-gyümölcs is vegyíthető.

Egyszerre egy új ízt vezessünk be!

A hozzátáplálás során fontos, hogy egyszerre egyféle új élelmiszert adjunk a gyermeknek. Az új élelmiszer bevezetése után figyeljük, hogy a babán jelentkezik-e tünet, például bőrpír, kiütés, esetleg hasmenés. Ha esetleg a baba érzékeny valamelyik élelmiszerre, így könnyen megállapítható, hogy melyik élelmiszer bevezetése után jelentkeztek a tünetek. Ha a gyermeknek nincs semmilyen tünete az adott élelmiszer után, két-három nap elteltével megkínálhatjuk a következő fajta étellel, mondja Ihász Katalin dietetikus.

Húsok

A zöldségeket a hús bevezetése követi. (Nem kell végigpróbálni az összes zöldséget a hús bevezetése előtt.) A csirkehús gyakran allergizálhat, mert a tojásallergiával keresztreagál. Bevezetés szempontjából a legjobb a nyúlhús, mert se nem szárnyas, se nem vörös hús. A csirkével is lehet próbálkozni, mert az esetek többségében nem okoz reakciót a gyermeknél, de figyelni kell, mert ritkán ugyan, de előfordulhat érzékenység. A halakat később érdemes bevezetni.

Ne cukrozzunk mindent!

Az anyatej édes ízű, a tápszereket is édesre készítik, hogy a kisbaba elfogadja. A savanykás meggylébe például lehet egy icipici cukrot tenni, hogy a baba megigya, de először mindig cukor nélkül próbáljuk meg kínálni, hogy ne az édes íz domináljon az étrendjében. Nem jó, ha minden gyümölcsöt és főzeléket megcukrozunk, mert a baba könnyen hozzászokik az édes ízhez.

Eleinte jó, ha natúr ízeket adunk, tehát semmilyen fűszert ne tegyünk a baba ételébe. Idővel, 8-9 hónapos kortól már el lehet kezdeni az ízesítést: zöldfűszerekkel (bazsalikom, majoranna, kapor, amelyiknek enyhe íze van – semmiképp se legyen nyálkahártya-izgató). Féléves kortól az baba ételeit liszttel sűríthetjük – itt is érdemes figyelni, hogy a gluténra hogy reagál a gyermek, van-e érzékenysége rá, tanácsolja a dietetikus.

Fő a fokozatosság!

A hozzátáplálás lényege, hogy a kisbaba még soha nem evett az adott élelmiszerekből, és fontos, hogy ne terheljük meg az emésztőrendszerét egyből sokféle, számára idegen dologgal.

Tünde

További terhességgel, szüléssel és gyermekneveléssel kapcsolatos tartalmakat olvashatsz a Bezzeganya Facebook oldalán.
Tetszik?

A Bezzeganya blog a Disqus kommentrendszert használja. Ha te is szeretnél hozzászólni, és még nincs regisztrációd, itt találsz segítséget hozzá>>> A Disqus használatáról, beállításairól pedig itt írtunk>>>
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.