Zsírt a gyereknek!

táplálkozás
PUBLIKÁLÁS: 2011. július 27. 14:00
A Gyermekorvosok Társasága szerint nincs egészségtelen étel, csak egészségtelen étrend.
'Add the Oil' photo (c) 2009, Christopher, Tania and Isabelle Luna - license: http://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

A zsírok is szükségesek a gyermek megfelelő fejlődéséhez már a méhen belül is, és ez a későbbi életkorokban sem változik – azonban nem mindegy, mennyi és milyen minőségű zsírokat fogyasztunk. Felejtősek a chipsek, a bő olajban sütött ételek a kismama számára is.

Az 1-3 éves korú gyermekek napi zsírigénye 40 g, ami 4 evőkanálnyi olajat jelent. Ebbe nem férnek bele a rendszeresen fogyasztott, bő zsírban sült húsok és krumpli, zsíros sütemények, olajos chipsek, azonban a főzéshez, főzelékek dúsításához használt egy-egy kiskanál jó minőségű olajra szüksége van a fejlődő szervezetnek. „Amikor a zsírraktárak átlépnek egy egészséges értéket, túlsúly, illetve elhízás alakul ki, és ez önmagában egészségügyi kockázatot hordoz. Felmérések szerint iskolás korra a gyerekek harmada túlsúlyos vagy elhízott lesz, így az egészséges étrendre már kiskorban fokozott figyelmet kell fordítani. Ennek legegyszerűbb módja, hogy nem szoktatjuk rá csemeténket az édességekre és a túl zsíros ételekre, rágcsálnivalókra.” – olvasható a Kisbögre és Tudomány hírlevélben.

A zsírsavakra minden életkorban szükség van, különösen kisgyerekeknél, mert az idegrendszer és a retina egészséges fejlődéséhez, működéséhez kellenek. Továbbá védik a szív- és érrendszert a káros zsíroktól és gyulladáscsökkentő hatásuk is van.

A sokféle zsírsav helyes arányú fogyasztása járul hozzá leginkább az egészség megőrzéséhez. Az étrendnek telített, egyszeresen telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakat körülbelül 30-30-30 százalékos arányban kell tartalmaznia. A legjobb megoldás, ha mindig más és más főző- és salátaolajat vásárolunk. Remek választás az olajkeverékek használata. Ha gyermekünk vagy mi nem szeretjük a halat, akkor jó alternatíva lehet a lenmagolaj, javasolja a Gyermekorvosok Társasága.

Az anyatej egészéges, vegyes anyai étrend mellett megfelelő arányban tartalmaz esszenciális zsírsavakat. Tudni kell, hogy az anya táplálkozása befolyásolja a zsírok előfordulását az anyatejben. Szoptatás alatt érdemes tehát különös figyelmet fordítani arra, hogy az étrend tartalmazzon omega-3 és omega-6 zsírsavakat, valamint halolajat. Az anyatej legjellemzőbb esszenciális zsírsava a linolénsav, de tartalmaz még más értékes zsírokat is. A tápszereket, gyerekitalokat is az anyatej összetételét figyelembe véve, ajánlásoknak megfelelően állítják elő, így megfelelő arányban tartalmaznak például linol- és alfa- linolénsavat. Ha már nem szoptatunk, érdemes tejalapú gyerekitalokkal táplálnunk gyermekünket, hiszen zsír és fehérje összetételük is kedvezőbb a tehéntejnél.

A transzzsírsavak kutatások szerint a szív és érrendszerre 4-5-ször ártalmasabbak a telített zsíroknál. A telítetlen zsírsavtartalmú növényi olajok hidrogénezése során keletkezhetnek nagyobb mennyiségben, így régen főleg margarinokban fordultak elő, de a gyártástechnológia fejlődése folytán ezek az élelmiszerek elfogadható, 1 százalék alatti mennyiségben tartalmazzák a transzzsírsavakat. Az igazi veszélyt a chipsek, krékerek, olajban sültek, kész vagy félkész ételek, édességek, cukrászsütemények jelentik az 1-3 éves korosztály számára. Mérsékeljük ezek fogyasztását mi magunk is, főleg várandósság és szoptatás alatt! A növényi olajok nem tartalmaznak transzzsírsavat, de magas és hosszan tartó hőkezelés hatására keletkezhetnek bennük. Ezért sütéshez például a napraforgó-, repceolaj alkalmasabb. Kerüljük a sütőolaj sokszor való felhasználását. Ha 2-3-szor mégis szeretnénk benne sütni, akkor használat után szűrőpapíron szűrjük át. Az olajat ne hevítsük túl sütéskor se, de még jobb, ha a kíméletesebb konyhatechnológiaként a párolást választjuk.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.