Te is rendszeresen fogyasztod? Ez a népszerű étrend-kiegészítő növelheti a bélrák kockázatát az orvosok szerint

betegség
PUBLIKÁLÁS: 2025. augusztus 05. 16:15
Szinte már mindenkinek lapul az otthonában néhány vitamin vagy ásványi anyag, amelyekkel támogatja az egészségét. A szakértők szerint azonban az egyik étrend-kiegészítő túlzott bevitele súlyos betegséget idézhet elő, ugyanis növelheti a bélrák kockázatát. Vajon te is rendszeresen fogyasztod?

Az utóbbi évtizedekben világszerte megnövekedett az étrend-kiegészítők népszerűsége, nincs ez másképp hazánkban sem. Sokan, főként a fiatalabb generációk a közösségi médiát pörgetve gyakran botlanak bele nem mindennapi fizikumot ígérő termékekbe, amelyek emellett azt sugallják, hogy pozitívan hatnak az egészségükre is.  

étrend-kiegészítő, fehérje, fehérjepor, fehérjeturmix
A kedvelt étrend-kiegészítő, a fehérjepor súlyos betegséghez vezethet
Fotó: Erhan Inga /  Shutterstock 

Étrend-kiegészítő, melynek túlzott fogyasztása növelheti a vastagbélrák kockázatát

Az étrend-kiegészítők feltörekvő piacát összességében az egészségtudatosság növekedése, a járványok hatása, az online és influenszer marketing, az alternatív megoldások iránti kereslet, valamint a szépségipar befolyásolta. Bár a legtöbbjük egészségesnek mondható, túlzott fogyasztásuk azonban súlyos problémákat vonhat maga után.  

A fehérjeporok fogyasztása hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy az elmúlt 30 évben globálisan 80 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akiknél az orvosok diagnosztizálták a halálos betegséget.

Hogyan hat a szervezetünkre a népszerű étrend-kiegészítő, a fehérjeturmix?

Bár a szakértők szerint ebben a meghökkentő jelenségben számos tényező játszhat szerepet, – többek között a légszennyezés és az elhízás is – most a borzalmas betegség megnövekedett kockázatát a fehérjeporokkal hozták kapcsolatba, mivel a szóban forgó étrend-kiegészítő növelheti a rákot előidéző gyulladások esélyét.

Amikor [a szervezet] lebontja és metabolizálja a fehérjéket, az egyik melléktermék a toxinok, amelyek gyulladást okoznak és bélrákot okoznak 

– magyarázta a témával kapcsolatban Dr. James Kinross vastagbélsebész a LADbiblenak. A szakértő szerint ugyanis a fehérjeporok negatívan befolyásolják a bélmikrobiomot, azaz a bélben található mikroorganizmusokat, ezáltal gyulladást idézve elő a szervezetben.

Hogyan hat a fehérjepor a bélrendszerünkre?

Számos korábbi kutatás alátámasztotta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek általában sok adalékanyagot tartalmaznak, mint például a fehérjepor, károsan befolyásolják a bélmikrobiom egyensúlyát, gyulladást idéznek elő és több súlyos betegség kockázatát is növelhetik.  

Dr. Kinross szerint a porok helyett inkább a növényi és állati eredetű fehérjéket kellene fogyasztanunk. Természetesen ezeknél a termékeknél is fontos, hogy jó minőségű vörös húsokat válasszunk, ne az ultrafeldolgozott verziót.

Az alábbi videó mélyrehatóbban vizsgálja a fehérjeporok szervezetünkre gyakorolt hatását:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.