
Az utóbbi évtizedekben világszerte megnövekedett az étrend-kiegészítők népszerűsége, nincs ez másképp hazánkban sem. Sokan, főként a fiatalabb generációk a közösségi médiát pörgetve gyakran botlanak bele nem mindennapi fizikumot ígérő termékekbe, amelyek emellett azt sugallják, hogy pozitívan hatnak az egészségükre is.
Az étrend-kiegészítők feltörekvő piacát összességében az egészségtudatosság növekedése, a járványok hatása, az online és influenszer marketing, az alternatív megoldások iránti kereslet, valamint a szépségipar befolyásolta. Bár a legtöbbjük egészségesnek mondható, túlzott fogyasztásuk azonban súlyos problémákat vonhat maga után.
A fehérjeporok fogyasztása hozzájárulhat a vastagbélrák kialakulásához. Egy kutatás ugyanis kimutatta, hogy az elmúlt 30 évben globálisan 80 százalékkal nőtt azoknak a fiataloknak a száma, akiknél az orvosok diagnosztizálták a halálos betegséget.
Bár a szakértők szerint ebben a meghökkentő jelenségben számos tényező játszhat szerepet, – többek között a légszennyezés és az elhízás is – most a borzalmas betegség megnövekedett kockázatát a fehérjeporokkal hozták kapcsolatba, mivel a szóban forgó étrend-kiegészítő növelheti a rákot előidéző gyulladások esélyét.
Amikor [a szervezet] lebontja és metabolizálja a fehérjéket, az egyik melléktermék a toxinok, amelyek gyulladást okoznak és bélrákot okoznak
– magyarázta a témával kapcsolatban Dr. James Kinross vastagbélsebész a LADbiblenak. A szakértő szerint ugyanis a fehérjeporok negatívan befolyásolják a bélmikrobiomot, azaz a bélben található mikroorganizmusokat, ezáltal gyulladást idézve elő a szervezetben.
Számos korábbi kutatás alátámasztotta, hogy az ultrafeldolgozott élelmiszerek, amelyek általában sok adalékanyagot tartalmaznak, mint például a fehérjepor, károsan befolyásolják a bélmikrobiom egyensúlyát, gyulladást idéznek elő és több súlyos betegség kockázatát is növelhetik.
Dr. Kinross szerint a porok helyett inkább a növényi és állati eredetű fehérjéket kellene fogyasztanunk. Természetesen ezeknél a termékeknél is fontos, hogy jó minőségű vörös húsokat válasszunk, ne az ultrafeldolgozott verziót.
Az alábbi videó mélyrehatóbban vizsgálja a fehérjeporok szervezetünkre gyakorolt hatását:
Ezek a cikkek is érdekelhetnek:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.