Ugyan a fogyni vágyók első számú ellensége a szénhidrát most viszont kiderült: az sem jó, ha ennek megvonásával túlzásba esünk. A ma legdivatosabb diéták is erre alapulnak, viszont ez komoly veszélyt jelenthetnek a szívünknek.
A legfrissebb kutatások szerint annak radikális megvonása jelentősen növeli a leggyakoribb szívritmuszavar kockázatát. A Magyar Kardiológusok Társasága az új eredmény kapcsán hívja fel a figyelmet arra, hogy tartózkodjon minden diétázó a szélsőségektől.
Itt a tavasz, talán ilyenkor elégelik meg legtöbben a tél során felcsúszott plusz kilókat. A diéták tárháza ma már kimeríthetetlen, de a legújabbak, mint a keto, paleo, atkins leginkább a szénhidrátmegvonáson alapulnak. Hosszútávon viszont annak tartós hiánya komoly veszélyt jelenthet a szívünkre. Egy legfrissebb kutatás szerint, amit dr. Xiaodong Zhuang, (Sun Yat-Sen Egyetem Guangzhou, China) a vizsgálatot jegyző kardiológus az American College of Cardiology kongresszuson március 16-án New Orleans-ban hozott nyilvánosságra, azoknál, akik a napi kalóriabevitelüknek rendszeresen kevesebb, mint 45 százaléka áll szénhidrátból 18 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy pitvarfibrilláció alakuljon ki náluk, mint azoknál, akiknél ez az arány 45-52 százalék között van. Azt már korábbi vizsgálatok kimutatták, hogy ezt a rizikót nem befolyásolja az sem, hogy milyen fehérjével, vagy zsírral pótolták a szénhidrátot. Minden esetre az biztos: kerülni kell a szélsőségeket, nemcsak a túlzott fogyasztás, de a drasztikus megvonás sem tesz jót a szervezetnek.
„A pitvarfibrilláció a leggyakoribb szívritmuszavar. A szív szabályos ütemét biztosító szinusz csomó működése kiesik, és egy a pitvarokból eredő kaotikus, szabálytalan elektromos tevékenység veszi át a szívösszehúzódások vezérlését. A kamrák szabálytalan ritmusban és legtöbbször túl gyorsan húzódnak össze. Mivel a szív nem szivattyúzik megfelelően, a vérben a szív és a vérrögök képződnek. Ha egy vérrög szabadul fel, az elérheti az agyat, és stroke-ot okozhat. A nem vagy nem megfelelően kezelt pitvarfibrilláció szövődményekhez vezethet, mint a szívelégtelenség vagy a szélütés (stroke) - ami legsúlyosabb szövődmény. A stroke a szívből kiinduló vérrög, embólia következtében alakulhat ki, amely elsősorban a bal pitvarban és a pitvari fülcsében keletkezhet. Pitvarfibrilláció a szélütés kockázatát négy-ötszörösre emelheti. Bár a jelenlegi vizsgálat nem mutatott közvetlen ok-okozati kapcsolatot a diéta és a betegség kialakulása között, de azt igen, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrend negatív következményekkel járhat. A gyors fogyás felgyorsítja a folyadékvesztést, és a dehidratáció okozhat a szívben zavart, a víz- és elektrolit háztartás rendellenessége befolyásolhatják a szívritmust” -mondja dr. Gellér László egyetemi tanár, tanszékvezető helyettes, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika osztályvezetője, a Magyar Kardiológusok Társaságának elnökségi tagja. A társaság nevében hívja fel a figyelmet arra, hogy bármennyire is szeretnénk a gyors eredményeket, szívünk védelmében óvakodjunk a szélsőséges fogyókúráktól.
„A mostani vizsgálat megállapította azt is, hogy az alacsony szénhidráttartalmú étrendet követők általában kevesebb zöldséget, gyümölcsöt és gabonát fogyasztanak, ami gyulladáscsökkentő, ami ha kialakul a szervezetben, szintén növeli a pitvarfibrilláció kockázatát. Nyilván senkit sem arra bíztatunk, hogy féktelenül egyen kenyeret, tésztát és süteményeket, de fontos megtalálni az egészséges határt. Ügyelni a kiegyensúlyozott étrendre, még akkor is, ha gyorsan szeretnénk visszanyerni nyárra korábbi alakunkat” -teszi hozzá Gellér László.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.