Valóban visszafordítható az érszűkület?
A kialakult érszűkület esetén lehetőség van a folyamat további romlásának megakadályozására, kihasználva azt a tényt, hogy a megfelelő ételek fogyasztásával akár vérzsírcsökkentő gyógyszerek hatásával megegyező hatás is elérhető. A döntés a diéta és gyógyszer vagy mindkettő alkalmazása között biztonságban továbbra is az orvos kezében van.
Vizsgálatban igazoltan amediterrán étrendalig 3 hónap alatt 15%-kal csökkentette a szívbetegségek kockázatát.
A tradicionális mediterrán diéta gazdag olyan zsírokban (ún. egyszeresen telítetlen zsírok), amelyek védő hatásúak a szívre, ilyenek például az olívaolajban található oleinsav, alfa- linoleinsav vagy az omega-3zsírsavak, amelyek főleg a lenmagban és a dióban találhatók.
Az egyszeresen telítetlen zsírsavak fő forrásai az extra szűz olíva olaj, a szőlőmag és az avokádó. A szójatartalmú ételek is védelmet nyújtanak az érelmeszesedéssel szemben, azonban vannak olyan ételek, amiket kerülni kell, mert elősegítik az érbetegségek kialakulását.
Miket kell kerülni a táplálkozásban?
Dr. Kósa Éva a Trombózisközpont érszűkület specialistája azt is elmondja, hogy melyek azok az ételek melyek rendszeres fogyasztása ronthatja az erek állapot.
„Vizsgálatok igazolták, hogy a telített zsírsavak és az ún. transz zsírsavakemelik az ún. rossz koleszterin (LDL-koleszterin) szintjét, míg az omega-6 zsírsavak az érelmeszesedés egyik alapfolyamatát, a gyulladás kialakulását segítik elő, ezáltal növelik a szív-és érrendszeri betegségek kockázatát.
Az ajánlások szerint korlátozzuk a telített zsírsavak fogyasztását, míg az ún. transz-zsírsavak bevitele ne legyen több, mint napi 1 gramm. Az elfogyasztottkoleszterinmennyisége ne haladja meg a napi 300 mg-ot. Magas a transz-zsírtartalmú ételek például a kekszek, nápolyik, chipsek illetve az instant termékek. A transz-zsírsavak mesterségesen előállított vegyületek.
A telített zsírok legfőbb forrásai az állati eredetű zsírok. Igazoltan, mind a fehér mind a vörös húsoktúlzott fogyasztása növeli a szívkoszorúér betegségek előfordulásának gyakoriságát.
Használjunk kevés sót az ételek elkészítése során, és korlátozzuk a hozzáadott cukrot tartalmazó italok és ételek fogyasztását.„
Kell az elhatározás is
Az étrendváltoztatás önmagában is segíthet, de ha nincs meg a kellő elhatározás és ismeret, akkor a diéta valamilyen elérhetetlen, tőlünk távol álló idegennek is tűnhet.
A tapasztalat azt mutatja, hogy az átállás igazán akkor működik, ha kialakul a változtatás szándéka, illetve az gyakorlati tettekké alakul át, akár apró kezdeti változtatások formájában.
A legtöbb esetben igényli az életmód, és sokszor nemcsak a táplálkozási szokások megváltoztatását is. A megfelelő táplálkozás jótékony szerepe a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében és a már kialakult betegség romlásának csökkentésében már egyértelműen bizonyított.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.