A kutatás kimutatta, hogy az avokádóban, olívaolajban és a diófélékben lévő telítetlen zsírok növelik a szervezet inzulinfelhasználási képességét. A csökkent inzulinfelhasználás cukorbetegség kialakulásához vezethet, ami a szívbetegség egyik kockázati tényezőjének számít.
Az Amerikai Szív Társaság Orlandóban megrendezett éves konferenciáján bemutatott kutatás során a Johns Hopkins Orvostudományi Egyetem kutatói Dr. Meghana Gadgil belgyógyász vezetésével azt vizsgálták, milyen hatást gyakorol három különféle étrend a 164 enyhe magas vérnyomásban szenvedő, de nem cukorbeteg kísérleti alany inzulinszintjére és vércukorszintjére. Az egyik étrend szénhidrátban, a másik fehérjében, a harmadik pedig telítetlen zsírokban volt gazdag. A résztvevők hathetenként váltogatták az étrendeket, és közöttük 2-4 hét szünetet tartottak. Az inzulin és a vércukor szintjét vérvizsgálattal ellenőrizték.
Az eredmények azt mutatták, hogy a telítetlen zsírokban gazdag étrend jelentősen nagyobb mértékben javította az inzulinfelhasználást, mint a szénhidrátban gazdag étrend. Ráadásul ez a jótékony hatás akkor is érvényesült, ha az alanyok testsúlya nem csökkent. A kutatók szerint kísérletük azt bizonyítja, hogy az étrendi változtatások javíthatják a szív egészségét a szív-érrendszeri betegségek kockázatának kitett személyekben, még abban az esetben is, ha nem fogynak.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.