Karácsonyi ízek a világ körül 1. - Karácsonyi vacsora lengyel módra

étel
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 17. 17:00
Ha a szó szoros értelmében nem is utazhatunk, karácsonykor bátran próbáljuk ki messzi tájak receptjeit, hogy pár percre akár egy másik kontinensen érezhessük magunkat. Ezúttal egy autentikus lengyel fogást mutatunk be, a tradicionális lengyel céklalevest, amely töltött tésztával az igazi, és náluk igazi karácsonyi vacsora. Világutazásra fel!
A karácsonyi lengyel céklaleves töltött tésztával az igazi, kedvelt karácsonyi vacsora Forrás: Wikipedia/Mario Carvajal

Karácsonyi vacsora

A lengyelek egyik karácsonyi kedvence a céklaleves

Jóllehet, a karácsonyi vacsora mennyisége eltérő lehet Lengyelország különböző régióiban, de országszerte jellemző, hogy 12 különböző étel sorakozik a szépen megterített asztalon. A lengyel konyha legfontosabb karácsonyi étke a hal, elsősorban a ponty. De a céklaleves (barszcz czerwony), a káposzta, a pierogi, és a gombaleves sem hiányozhat a karácsonyi menüből. A lengyel hagyomány szerint minden ételt meg kell kóstolni, hogy egész évben boldogok lehessünk.

Lengyel borscs uszkával

1 óra 40 perc I 4 személyre

Hozzávalók:
A leveshez:
• 1 fej vöröshagyma • 250 g burgonya • 500 g cékla • 1 ek vaj • 1 db babérlevél • 1 l zöldségleves-alaplé • 1 tk morzsolt majoránna • só • frissen őrölt bors • 2 ek vörösborecet
Az uszkához:
• 200 g finomliszt + a nyújtáshoz • 1 db tojás + 1 db tojásfehérje a kenéshez • só • 100 g darált marhahús • 125 g darált sertéshús • ½ fej vöröshagyma • 2 gerezd fokhagyma • 2 ek húslevesalaplé • frissen őrölt bors • petrezselyemzöld a tálaláshoz

Karácsonykor 12 különböző étel sorakozik a szépen megterített lengyel asztalokon, ezek egyike a céklaleves Forrás: Wikipedia/Michał Lech

Elkészítés:

1. A leveshez mossuk meg, hámozzuk meg, majd kockázzuk fel a hagymát, a burgonyát és a céklát. Egy lábasban forrósítsuk fel a vajat. Pirítsuk meg rajta a hagymát, majd adjuk hozzá a babért, a krumpli- és céklakockákat. Kevergetve pirítsuk pár percig. Öntsük fel az alaplével, és keverjük hozzá a majoránnát. Forraljuk fel, és főzzük 25-30 percig. Vegyük ki a babért, sózzuk és borsozzuk meg ízlés szerint, majd ízesítsük a vörösborecettel.

2. Az uszkához gyúrjunk sima tésztát a lisztből és a tojásból egy csipet sóval és 75 ml vízzel, majd lisztezett felületen nyújtsuk kb. 2 mm vastagra. Cakkos kiszúróval vágjunk ki belőle kb. 5 cm átmérőjű köröket.

3. A töltelékhez a kétféle darált húst keverjük össze a meghámozott, nagyon apróra vágott vörös- és fokhagymával, keverjük el az alaplével, majd sózzuk és borsozzuk meg. Töltsük meg a kinyújtott tésztaköröket a darált húsos masszával, majd kenjük meg a tésztaszéleket a tojásfehérjével. Hajtsuk félbe, nyomkodjuk össze a széleket, és hajtsuk egymáshoz a két végét, hogy tortelliniformát kapjunk.

4. Főzzük ki a töltött tésztát forrásban lévő sós vízben kb. 6 perc alatt, majd tálaljuk levesbetétként, megmosott, lecsepegtetett, majd apróra vágott petrezselyemmel megszórva.

Travelo TIPP: Töltött tésztával az igazi! A borscs itthon is egyre népszerűbb étel, ami a téli hónapokban, a céklaszezonnak hála, gyakran az asztalunkra kerül. Uszkával, azaz töltött tészta-„fülecskékkel" tálalva azonban tradicionális lengyel fogás, így semmiképpen se spórolja ki belőle!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.