Lengyelországba készülsz? Ezeket az ételeket semmiképpen ne hagyd ki!

sziléziai
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 27. 14:00
Nemcsak a lengyel-magyar barátság miatt szeretünk Lengyelországba járni, hanem a csodálatos helyek, a hangulatos nagyvárosok és természeti csodák miatt is. Ha már ott járunk, érdemes minél több ételt végigkóstolni a helyi specialitásokból, mert nagyon izgalmasak és finomak. A sziléziai rolád vagy a zurek, nemcsak a lengyel, hanem a cseh és a német gasztronómiai hagyományokat is átörökítette.

Annak, aki Lengyelországban jár – azon belül is Szilézia területén – érdemes megkóstolnia a helyi, ízeket. Magyar szemmel a legkülönlegesebb mind közül az úgynevezett sziléziai rolád, amely egy szalonnával, hagymával és csemegeuborkával töltött marha- vagy sertéshúsból készült tekercs. A húst olajon körbesütik, majd felöntik vízzel és lefedve puhára főzik. A húslét a sütés után tejfölös liszttel sűrítik be.

A töltött marharolád jellegzetes sziléziai étel, és elmaradhatatlan ínyencség a lengyelek karácsonyi asztalán Forrás: Shutterstock/Arkadiusz Fajer

A húshoz köretként galuskákat, gombócokat készítenek, melyhez a meghámozott burgonyát sós vízben megfőzik, majd leszűrik. Hozzáadják a sóval és a liszttel elhabart tojást, majd formázható állagúra gyúrják a masszát. Golflabda nagyságú köröket szaggatnak belőle, a közepét kissé benyomják, majd forró vízben pár perc alatt készre főzik.

A sziléziai rolád mellett érdemes még kipróbálni a zureket, azaz a lengyel burgonyalevest is, ami a savanykás ízek kedvelőinek igazi főnyeremény, nem mellesleg igazán kiadós, laktató étel.

A lengyelek gazdag, tartalmas levesével a zurekkel biztosan jól fogunk lakni. Forrás: Getty Images/iStockphoto/anrestudio.blogspot.com/Anatolii Riepin

A lengyel konyha egyik legismertebb levese fehér kolbásszal, füstölt húsokkal és főtt tojással készül és rozsliszttel savanyítják.

De legalább ilyen közismert a céklalevesük is.

A lengyelek borscsa azonban nem hasonlít az oroszokéra. A lengyel barszcz kevésbé sűrű, levesbetétként pedig a raviolihoz hasonlító pierogit teszik bele.

A fenti fotón látható még egy tálka ecetes gomba, amit szintén érdemes megkóstolni, ha Lengyelországban járunk. A ecetes pácba mártott gomba, például vargánya fontos eleme a hagyományos lengyel konyhának. Szerencsére már hazánkban is kapható a finomság, ami önálló snack-ként is megállja a helyét. És hát az az utánozhatatlan lengyel zsír, ami szintén látható fentebb a gusztusos ételfotón...

A smalecet, azaz az olvasztott és felturbózott sertészsírt annak idején azért fogyasztották a lengyel parasztok, hogy némi "fókaszírt" növesszenek tőle a hideg telekre.

Napjainkban a legelegánsabb éttermek előételei között is szerepel. Hagymával, fokhagymával, almával és apróra vágott tepertővel dúsítva ki- és abbahagyhatatlan ínyencség.

A lengyel konyhának erőssége a cukrászat. A kelt tésztás péksütemények széles választéka és annál is több cukrászsütemény lelhető fel náluk.

Szarlotka, a lengyel almás pite Forrás: Shutterstock//Mshev

A mai napig szokás Lengyelországban, hogy a háziasszonyok kilóra veszik a cukrászdákban az almás vagy a különböző túrós, esetleg mákos süteményeket a vasárnapi ebédhez.

A széles süteményválaszték megkerülhetetlen darabja, a cukrászdák és menedékházak sztárja a lengyel almás pite (Szarlotka).

Télen tejszínhabbal, nyáron vaníliafagylalttal az igazi.

DE HOL IS VAN SZILÉZIA?

A történelmi Szilézia legnagyobb része ma Lengyelországhoz, egy kisebb része Csehországhoz, nyugati nyúlványa pedig Németországhoz tartozik. Ezen a területen a lengyel, cseh és a német hagyományok keverednek. Szilézia egyik legnagyobb városa Katowice, ami Felső-Szilézia gazdasági, ipari, kulturális és közigazgatási központja.

Szilézia az ásványkincsei miatt mindig is fontos volt. A bányák egy részét ma a kíváncsiskodók is megnézhetik. Katowicétől mindössze 30 percre található Tarnowskie Góry-ban a Srebra Bányamúzeum, ahol 40 méter mélységben mutatják be az ezüstbányászat rejtelmeit. Ez a történelmi ezüstbánya 2017 óta az UNESCO világörökség része.

Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Srebra Bányamúzeum bemutatja, miként bányászták itt egykor az ezüstöt. Forrás: Shutterstock//Dyzio

Annak, aki ide látogat érdemes felöltözni, ugyanis a bányában télen-nyáron 10 Celsius fok körüli hőmérséklet van. Egy másik szintén látogatható bánya a Sztolnia Królowa Luiza szénbánya, szintén pár percnyire autóval Katowice központjától.

Itt több mint 300 méter mélyen élhetjük át a bányászok mindennapjait.

Jól mutatja a bányászat fontosságát, hogy külön munkáslakótelep épült Katowice mellett. Az építkezést 1919-ben fejezték be, ekkor költöztek be a közeli bányában dolgozók a családjaikkal. A lakótelepen templom és iskola is épült az ott élőknek. Ez a terület ma már Katowice része és 1976 óta műemléki védettség alatt áll, azonban továbbra is lakott. A vörös téglás és vörös ablakkeretes, hangulatos épületek sok turistát vonzanak, de érdemes a városnézést nem hétfőre időzíteni, ugyanis ilyenkor a múzeum, a kávézók és boltok is zárva tartanak.

(Forrás: mindmegette.hu)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.