Ételallergia esetén sem kell lemondanunk a hagyományos karácsonyi fogásokról

étel
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 09. 12:00
A karácsony általában a meghitt családi étkezésekről is szól, amikor kicsik és nagyok együtt ülik körbe az asztalt. De mi a helyzet akkor, ha a családban valakinek ételérzékenysége van? Ez esetben sem kell lemondani a hagyományos karácsonyi fogásokról, néhány hasznos trükk és jó recept segíthet a megoldásban.
Etédi Alexa
Ételérzékenység esetén is lehet ízletes, hagyományos karácsonyi fogásokat varázsolni Forrás: Rama

Habarva, rántva, sűrítve – ahogy igazán szeretjük

A karácsony közeledtével egy biztos: már hetekkel korábban egyre-másra listázzuk a szükséges hozzávalókat és igyekszünk a lehető legjobb menüt összeállítani úgy, hogy mindenkinek a kedvére tegyünk. Már jó előre tudjuk, hogy rengeteg, a hagyományos ünnepi fogásokból ki nem maradó tejszínre, tejfölre és egyéb hozzávalókra lesz szükségünk. Mindent habarunk, bevonunk, sűrítünk, gondoljunk csak a burgonya- vagy franciasalátára, szószokra, krémes süteményekre. A készülődést nem szabad félvállról venni, még akkor sem, ha olyan kihívások jelentkeznek, mint például az ételallergia. Fontos, hogyha vendégként valamilyen intoleranciánk van, ne féljünk azt előre jelezni a vendégváróknak, hiszen így ők is fel tudnak készülni, ki tudják próbálni az alternatív termékeket, recepteket.

A puding próbája: a gyakorlás

Szeretnénk, ha sem az íz, sem az állag és textúra nem különbözne a hagyományostól, így a boltok hűtőpultjában is ezeket keressük. Az ünnepi fogások egyik nagy jellemzője, hogy behabarjuk, sűrítjük őket, leginkább valamilyen savas vagy zsíros közegben. A növényi főzőkrém ehhez remek választás lehet, mivel rugalmasan használható különböző receptekhez. Amennyiben izgulunk, hogy a régi klasszikus tejmentesen nem lesz az igazi, érdemes egy „próbafőzést" tartani az adventi időszakban.

Készüljünk előre

Megkönnyíthetjük a dolgokat akkor is, ha olyan recepteket választunk, amelyekhez előre tudunk dolgozni. Begyúrhatjuk és hűtőben tárolhatjuk például a hagyományos, margarinalapú gyúrttésztákat, valamint akár a különböző szószokat is, sőt, bizonyos ételeket akár a fagyasztóban is tárolhatunk. Persze fontos, hogy mindennek alaposan megnézzük a lejárati idejét, hiszen bár a növényi alapú élelmiszerek általában több ideig eltarthatók, hússal vagy tejtermékekkel érintkezve másképp viselkednek, így ezzel kapcsolatban is legyünk tudatosak.

Nassolás, csipegetés – így borul fel az étkezési ritmusunk

Készülnek a finomságok, amelyek ráadásul adott esetben meg is felelnek a diétánknak, nem tartalmaznak például laktózt, glutént és egyéb allergéneket – természetes, hogy ilyenkor gyakrabban kóstolunk, falatozunk. Ennek azonban az a következménye, hogy az ünnepek alatt felborul a megszokott étkezési ciklusunk, amelynek a szervezetünk láthatja kárát. Az ünnepek alatt is követendő mértékletességgel elkerülhetjük a túlevés okozta puffadást, hányingert, az álmosságot és levertséget, valamint a különböző emésztési gondokat. Ilyen esetben a vércukorszint hirtelen megemelkedik, a későbbiekben pedig letargia, kedvetlenség jelentkezhet. Élvezzünk ki tehát minden falatot, de ne váljunk mohókká, igyekezzünk a tudatosságot szem előtt tartani. Az egyik legfontosabb pedig, amelyre nem is gondolnánk, hogy az ünnepek alatt is pótoljuk a folyadékot: fogyasszunk vizet, ásványvizet, ízesítetlen, vagy citromos teát.

Egy egyszerű módszer: használjuk a tányérunkat!

A tányér módszer egy egyszerű és vizuális eszköz, amely segít a kiegyensúlyozott táplálkozásban az ételadagok megfelelő elosztásával. Az elv lényege, hogy a tányért három részre osztjuk: a felét zöldségek és gyümölcsök, a negyedét fehérjeforrások (például hús, hal, hüvelyesek), a másik negyedét pedig szénhidrátforrások (például rizs, burgonya vagy teljes kiőrlésű gabonák) töltik ki. Az ünnepek alatt ez a módszer segíthet abban, hogy élvezzük a változatos ételeket, de megőrizzük az étkezések mértékletességét, elkerülve a túlzott kalória- és cukorfogyasztást, miközben biztosítjuk a tápanyagok egyensúlyát.

Rozé kacsamell almával, gesztenyével és naranccsal tejtermékeket helyettesítő alternatívával Forrás: Rama

ROZÉ KACSA ALMÁVAL, GESZTENYÉVEL ÉS NARANCCSAL

Hozzávalók 4 főre
• 4 db kacsamell
• 4-5 db közepes burgonya, amelyeket héjában előre megfőzünk
• 2-2 db sárga- és fehérrépa
• 80 g 100% növényi alapú vajalternatíva
• 1,5 dl 15%-os főzőkrém
• 1 fej lilahagyma
• egy narancs
• egy alma
• 8-10 szem sült gesztenye
• egy kis marék dió
• egy ujjnyi gyömbér
• néhány ág friss kakukkfű
• feketebors, szecsuáni bors, rózsabors
• só

Elkészítés

1. A kacsamellek bőrös oldalát beirdaljuk, vigyázva, hogy csak a zsírrétegbe vágjunk bele.
2. A késsel megnyitjuk a húst, de úgy, hogy még összezárható legyen.
3. A belső felületüket sózzuk és szórjuk meg narancshéjjal, rózsa- és szecsuáni borssal.
4. Tegyük a beirdalt és bevágott kacsamelleket bőrükkel lefelé hideg serpenyőbe, és olvasszuk ki a zsírt addig, amíg a bőrük aranybarnára nem pirul. Sózzuk és borsozzuk.
5. Tegyük tepsibe a kacsamelleket, és halmozzunk a belsejükbe sült gesztenye és almaszeleteket. Tegyük a tepsibe a negyedekre vágott narancsot is, és süssük kb. 10 percig 200°C fokos sütőben.
6. A kacsához használt serpenyőben pirítsuk meg a lilahagymát és a diót, majd tegyük bele az összetördelt főtt burgonyát is. Pirítás közben sózzuk-borsozzuk.
7. Daraboljuk fel a répákat és pároljuk meg a vajalternatívában és a sült narancs levében, ízesítsük gyömbérrel.
8. Vegyük ki a répákat, öntsük a narancsos-kakukkfüves léhez a vajalternatívát, sózzuk, ízesítsük borssal, kakukkfűvel, narancshéjjal ízlés szerint, és melegítsük, míg besűrűsödik.

+ A fogást vegán verzióban is elkészíthetjük. Ehhez 1 db sütőben elősütött sütőtökre lesz szükségünk, mellyel – az elősütést követően – ugyanúgy bánunk, mintha hússal dolgoznánk. (Irdalni nem szükséges.) Késsel kettévágjuk a sütőtököt, kicsit megpirítjuk, majd betöltjük a gesztenyével és az almával, végül a sütőben készre sütjük.

Tésztában sült lazac cukkinivel és édesburgonyával ételallergiában szenvedők számára is fogyasztható módon elkészítve Forrás: Rama

TÉSZTÁBAN SÜLT LAZAC CUKKINIVEL ÉS ÉDESBURGONYÁVAL

Hozzávalók 4 főre

• 4 db kb. 120 g-os lazacszelet
• 4 db közepes édesburgonya, megfőzve
• 2 db közepes cukkini
• 2 db leveles tészta
• 80 g 100% növényi alapú vajalternatíva
• 2 dl 15%-os főzőkrém
• 2 db nori lap
• 1-1,5 dl zöldségalaplé
• egy kis marék reszelt parmezán
• fél lime
• fél csokor petrezselyem
• egy tojássárgája
• egy kis marék pirított mandula
• citrombors, vagy sima őrölt fekete bors
• só

Elkészítés

1. A lazacokat dörzsöljük be sóval és citromborssal. Nyújtsuk ki a leveles tésztát és negyedeljük el. Felezzük el a nori lapokat, és fektessük őket a tészta-negyedekre (egyik oldalon se érjenek egészen a tészta széléig, különben nem tudjuk összezárni a széleket).
2. Szórjuk a nori lapokra a reszelt parmezán felét, helyezzük rájuk a lazacokat és fedjük be a maradék sajttal. Burkoljuk be a lazacokat a tésztába és nyomkodjuk össze a széleket. Ha marad tészta, azt felhasználhatjuk díszítésre.
3. Tegyük sütőpapíros tepsire a lazacokat, és kenjük meg tojássárgájával. Vágjuk ujjnyi szeletekre a cukkinit, sózzuk, forgassuk össze a vajalternatíva felével és tegyük a lazacok mellé a tepsire. Süssük 200°C fokos sütőben kb. 20 percig.
4. Készítsünk pürét az édesburgonyából az alaplével, a főzőkrémmel és a maradék vajalternatívával, ízlés szerint sózzuk.
5. Egy-egy gerezd lime-mal tálaljuk, szórjuk meg petrezselyemmel és mandulával.

Mézeskalácsos pohárkrém - desszerteket is kínálhatunk ételintoleranciával élők számára Forrás: Rama

MÉZESKALÁCSOS POHÁRKRÉM

Hozzávalók 4 személyre
• 4 dkg vaníliás pudingpor
• 1 teáskanál őrölt fahéj
• 4 dl tej (növényi tej is használható)
• 7 dkg kristálycukor
• 4 dl habkrém
• 10 dkg porcukor
• 1 vanília rúd
• 40 dkg Spekulatius keksz
• 1 db banán
• 6 dkg törökmogyoró
• 10 dkg étcsokoládé
• 10 dkg baracklekvár

Elkészítés

1. A pudingporból, tejből, fahéjból 7 dkg cukorral pudingot főzünk és kihűtjük.
2. A törökmogyorót illatosra pirítjuk egy serpenyőben.
3. A kekszekből félreteszünk 8 db-ot a díszítéshez, a maradékot egy zárható tasakba tesszük és sodrófával durván darabosra törjük.
4. A habkrémből habot verünk 10 dkg porcukorral és 1 vaníliarúd kikapart magjával.
5. A hab felét a langyosra hűlt pudinggal óvatosan összeforgatjuk.
6. 3 dl-es poharakba összeállítjuk a desszertet. Alulra morzsát szórunk, erre a krémet halmozzuk, majd a maradék habkrémmel befedjük. Végül díszítjük 1/4 banán szelettel, pirított mogyoróval, forgácsolt csokival, Spekulatius keksszel és baracklekvárral.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.