A paradicsom hosszú utat járt be, mire a magyar háziasszonyok egyik kedvenc befőzési alapanyaga, illetve az olaszok paradicsomszószainak legfőbb összetevője lett. A kúszónövény eredetileg Dél- és Közép-Amerikából származik, amely a feljegyzések szerint a 16-17. század során terjedt el Európában, majd portugál és olasz kitérőket téve jutott el a világ további részeire is.
Érdekes már az elnevezésének alakulása is. A tomate név, ami a legtöbb latin és germán nyelvben ma is használatos, az azték xitomatl kifejezésből alakult át. A magyar paradicsom név pedig a paradicsomalma kifejezésből rövidült, míg az almához hasonlító elnevezését az olasz pomodoro vagyis aranyalma kifejezés őrzi.
A paradicsomot eredetileg nem is étkezési szándékkal, hanem dísznövényként termesztették. A szerepe hosszú idők alatt alakult át. Hazánkban elsőként Budapesten és környékén kezdtek jelentősebb területeken paradicsomot termeszteni, mégpedig a 19. század utolsó évtizedeiben. A kertek, gazdaságok szerepét már átvette a nagyüzemi termesztés, ami elsősorban Mogyoród, Fót, Dunakeszi, Kecskemét és Hatvan vonzáskörzetében kapott helyet. Manapság ezek tekinthetők elsődleges paradicsomtermesztő vidékeknek itthon.
Érdekessége még ennek a sokféle felhasználásra alkalmas növénynek, hogy bár a legtöbben zöldségnek tartják – és főként sós ételekben használják alapanyagként –, valójában egy gyümölcsről van szó. Termesztését és felhasználását nézve inkább zöldség, a termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs. De az élvezeti értékén ez nem változtat semmit.
Ha nem a nagymama kertjéből szedjük a finom érett paradicsomokat, hanem piacon vesszük, akkor érdemes tudni, hogy a terméseket még kissé éretlen állapotban szüretelik, és az utóérés hozza meg a megfelelő és kívánt állagot. Elég kényes növényről beszélünk, a legjobban a 18 és 23 Celsius fok közötti hőmérsékletet szereti. Így még az is megtörténhet, hogy egy szép és kellemes indiánnyár ideje alatt is beérhetnek az utolsó paradicsomok a kertben.
Színét tekintve egy kosár paradicsom olyan lehet, akár egy nagy csokor színes virág, hiszen héja és húsa a citromsárgától egészen a sötétbordóig terjed. Sőt, a boltok polcain találkozhatunk feketésbarnás és fakó rózsaszín, hatalmas paradicsomokkal. Emellett a formája is különböző lehet: a leggyakoribb a gömb alakú, aztán van lapított, megnyúlt, sőt még szögletes is; méret szerint pedig cherry, koktél, közepes és nagyméretű típust különböztetnek meg.
A mi kedvencünk, ha forma szerint kell választani, egyértelműen a lucullus paradicsom, másik nevén a San Marzano. Ez a piros termésű, hengeres és megnyúlt alakú paradicsom egy nagyon jó ízű, kevésbé lédús termés, ami jól hámozható és könnyen szeletelhető. A legjobb, ha salátát készítünk belőle, de szószok alapanyagaként is bevált már.
De különleges és kedvelt paradicsom még a Monterosa vagy málna paradicsom is, amelynek halvány rózsaszín héja első ránézésre éretlennek tűnik, de ez ne tévesszen meg senkit. A nagyméretű, érdekes kinézetű paradicsom húsa édes, kevés benne a mag, és akár önmagában is kitesz egy uzsonnát. Aztán ott van a fekete vagy csokoládé paradicsom, amelynek héja és húsa bordóslilás, ízre pedig egyszerre fűszeres és édes. Jellemző sztárja a hidegtálaknak, de egy szelet vajas kenyéren is remek feltét. Még sózni sem kell.
A világ számos részén, sok zöldség- és gyümölcstermesztő kísérletezik a világ legnagyobb példányainak termesztésével. Ilyen például a brit Peter Glazebrook is, aki a Newarkban lévő földjén és üvegházában termeszti óriási méretű zöldségeit. Az évek során több világrekordot is megdöntött. Ő termesztette többek között a világ legnagyobb hagymáját, leghosszabb fehérrépáját és legnagyobb káposztáját is. A brit kertész szerint a jó fajtaválasztás a siker titka. Bár a rekordok könyvébe nem került be, az egyik általa nevelt, közel másfél kilogrammos paradicsomot jelenleg a világ legnagyobbjaként tartják számon.
Nem fogyasztásra, inkább turistalátványosságnak szánták azt az óriásparadicsomot, amely a kanadai Leamington városának határában található. A 4,25 méter magas és 6 méter széles paradicsom formájú építményt 1961-ben építették. Ha nyitva van, akkor információs pultként szolgál – olvasható a bigthings.ca oldalon.
Az osztrák Kufsteinerland vidékén, Ebbs városában több éve nyaranta egy paradicsomlabirintus várja az érdeklődőket. A Hödnerhof Élménykertészet (Erlebnisgärtnerei Hödnerhof) a nyári szünet ideje alatt, júliusban nyitja meg labirintusát, amiben nyugodtan eltévedhetnek a látogatók, megcsodálhatják a sokféle paradicsomot és séta közben meg is kóstolhatják az érett terméseket.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.