Így készül: 20 kiló malátából lesz 100 liter sör

Így készül: 20 kiló malátából lesz 100 liter sör

sörfőzde
PUBLIKÁLÁS: 2018. február 18. 11:00
<p>Nemcsak a Bors stábja, hanem egy olvasónk is részt vehetett egy igazi sörfőzésen. Hogyan készül a nemes ital? Mutatjuk!</p>
P. Zs.

Alig indult el az idei év, és a 25 éves Békésszentandrási Sörfőzde már há­rom nemzetközi díjat is besöpört. A sörfőzés hazájában, Csehországban kellett megmérettet­niük, és nem találtattak könnyűnek. Épp ellenkezőleg! Többek között azzal a Málnás Búza sörrel értek el sikert, amely ta­valy az ország söre lett. 

A malátától a palackos sörig hosszú út vezet. A Bors és egy olvasónk az egész folyamatot végigkövethette. A kicsiny üzemben harminc fő dolgozik, a sör több száz métert is utazik, mire a palackba vagy a hordóba kerül. Az üzemben a sörfőző mester, Pekár Mihály és Bukovinszky Béla ügyvezető kalauzolt végig. Olvasónkat pedig arról is sikerült meggyőzni: szereti a barna sört. Korábban nem kedvelte.

Pekár Mihály sörfőző mester kalauzolja a Bors olvasóját. A cefrézés során a malátaőrleményt – lassú melegítés mellett – vízzel keverik. Mialatt 65-75 fokra melegszik a „cefre”, kinyerik a hasznos anyagokat és fehérjéket. A gabonaszemek keményítőjét a malátában lévő természetes enzimek alakítják vízben oldható cukorrá. Ezután megszűrik a cefrét, és marad a színsörlé.

A sörléfőzőházban felforralják a szűrt sörlevet, majd hozzáadják a komlót. A komlót egyébként a sör fűszerének is nevezik, főzés közben a komló keserű anyagai kioldódnak, és az eredetileg kissé édeskés sörlevet keserűvé változtatják. Másfél-két órányi főzés után a sörlevet leszűrik, és az erjesztéshez lehűtik.

A sörfőzéshez használt legfőbb alapanyag a maláta, ami nem más, mint a csíráztatott és aszalt árpa. A malátázás során a friss és egészséges gabonaszemeket beáztatják, majd egy magas páratartalmú, meleg helyiségben szétterítve csíráztatják. Körülbelül 20 kiló malátából készül 100 liter sör.

Hatalmas – 5000 literes – tartályokba kerül a lé, ahol akár 15-90 napig is érlelődik. A rozsdamentes erjesztőtankokban adják hozzá a sörélesztőt, amely majd a sörlé cukrait alakítja át alkohollá és termeli a szénsavat is. Az erjesztés során több fázison megy át az ital, míg sörré válik: a főerjedés során keletkezik az alkohol nagy része, ezután kerül a gyümölcsös sörökhöz a valódi gyümölcs, illetve annak sűrítménye. A kondicionálás, ászkolás hónapokig is eltarthat. A főerjedés végén a sörlé tetején barna hab keletkezik.

Ha eltelt a megfelelő idő, akkor már gyakorlatilag iható is lenne a sör. Ilyenkor azonban még zavaros az ital, ezért egyes sörtípusok átesnek még egy szűrésen, ettől lesznek szép tiszta tükrösek.

A végső fázis: a sört hab nélkül, tisztított, fertőtlenített hordóba, palackba töltik. Ahhoz, hogy ne habozzon fel, széndioxid kerül a palackokba, helyére töltik be a futószalagon a 0 fokra lehűtött sört, amit a hagyományos söröskupakkal zárnak le. A folyamat legvégén rákerül a saját címke is, innen már mehet a kereskedőkhöz. Napi szinten ötezer palacknyi sör tud elkészülni.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.