A Hisa Franko lett Szlovénia és a kelet-európai régió első étterme, amely három Michelin-csillaggal büszkélkedhet, a Kranjska Gorában található Milka pedig megkapta második csillagját, írja az MTI.
Ana Rost, a Hisa Franko étterem séfjét 2017-ben a világ legjobb női konyhafőnökének választották. A Michelin Guide korábban nem vizsgálta a szlovén gasztronómiát, de éppen Ros miatt döntött úgy, hogy 2020-ban Szlovéniáról is kiadnak regionális kalauzt.
A Hisa Franko a buja erdőktől zöldellő Soca-völgyben található, és a vidék hagyományait, illetve helyi alapanyagait felhasználva gondolja újra az ország ismert és kevésbé ismert fogásait. A tornyosuló hegyek, erdei finomságokat rejtő völgyek és zúgó vízesések között megbújó étterem egyszerre menedékhely és laboratórium is a séf és csapata számára – írtuk egy korábbi cikkünkben.
"A harmadik Michelin-csillag a kreativitás, az innováció és a konyhaművészet iránti elkötelezettségünk elismerése. Ez megerősít minket abban, hogy jó úton járunk" - közölte a Hisa Franko, miután a világ 140. éttermeként megkapta a Michelin-kalauz legmagasabb elismerését.
"A Hisa Franko lenyűgözte a Michelin ellenőreit a Michelin Guide Szlovenia első kiadásához képest folyamatosan javuló minőségével, egyedi kóstolómenüvel büszkélkedik, olyan ételekkel, amelyek eredeti színekkel, ízekkel és textúrákkal tűnnek ki" – írta a Michelin Guide.
Gwendal Poullennec, a Michelin-kalauz nemzetközi igazgatója szerint a Hisa Franko "a világ gasztronómiai zászlóshajójává válik, és megerősíti Szlovénia pozícióját a globális kulináris rangsorban".
A Kranjska Gorában található Milka étterem, amelyet David Zefran séf vezet, alig egy évvel az első csillag megszerzése után kapta meg a második csillagját. Az ellenőrök szerint a menü "nagyfokú eredetiséget és kifinomultságot mutat, valamint a szezonalitást és regionalitást ünnepli".
További hét étterem, a Radovljica melletti Vila Hisa Linhart, a Maribor melletti Hisa Denk, a vipavai Pri Lojzetu, a Nova Gorica-i Dam, továbbá a közép-szlovéniai Horjul városkában található Gostisce Gric, a portorozi COB, valamint a ljubljanai Strelec étterem sikeresen megtarthatta csillagját.
Hét szlovén étterem Bib Gourmand minősítést kapott, 43-at pedig Michelin-tányérral tüntettek ki, ezt olyan éttermek kapják, amelyek egyedi választékkal rendelkeznek.
A Michelin 2020-ban egy új szimbólumot vezetett be a francia kalauzba: egy zöld, négylevelű lóherét. A gasztronómiai kalauz ezzel kívánja szimbolizálni a fenntarthatóságot, és így kíván rámutatni azokra az éttermekre, amelyek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy csökkentsék ökológiai lábnyomukat és védjék a biológiai sokféleséget. Szlovéniában összesen hét olyan étterem van, amely megkapta a zöld Michelin-csillagot.
Ha pedig Szlovéniában járva olyan helyeket kerestek, ahol ár-érték arányban a legfinomabb ételeket kóstolhatjátok, akkor kattintsatok ide, ahol a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz által díjazott éttermeket találjátok.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.