Ezek lettek Szlovénia legjobb éttermei a Gault&Millau szerint

legjobb éttermek
PUBLIKÁLÁS: 2023. április 21. 13:33
Szlovénia kis ország, ám ha gasztronómiáról van szó, az ízek és lehetőségek tárháza nem ismer határokat. Ha idén nyáron Szlovéniába utaztok, már számításba vehetitek azokat a Gault&Millau Szlovénia által felkutatott legjobb helyeket, ahol ár-érték arányban a legfinomabb ételeket kóstolhatjátok meg.

Szlovénia mindig is elkötelezett volt a hagyományokat illetően, különösen, ha gasztronómiáról van szó. Éppen ezért a Gault&Millau nemzetközi étteremkalauz szlovéniai kiadványa nem csak felkutatta, de ismét díjazta is az ország legjobb helyeit és azon szakembereket, akik kimagasló színvonalon és egyedi kulináris látásmóddal várják a gasztro élményekre szomjazókat és éhezőket.

Az első helyen a Hisa Franko végzett, melynek női séfje az egyik legtehetségesebb a szakmában Forrás: Hisa Franko/@martasandini/Facebook.com

A 2023-as Gault&Millau kiadványban 180 étterem, 100 POP hely, 93 pincészet és 25 helyi farm kapott helyet; a nyertesek listája pedig új kategóriával, a legjobb tradicionális ízek készítőivel bővült.

Sőt, idén két feltörekvő tehetség is helyet kapott a listán, Matej Tomazic és Ivica Evacic történelmet írt, hiszen ugyanabban a kategóriában megosztott első helyezést értek el. Küldetésük, hogy Szlovénia karszt és mediterrán régiójának kulináris örökségét megőrizzék, amelyhez elengedhetetlenek a helyi mezőgazdaságból származó alapanyagok és élelmiszerek. Ezt a törekvésüket díjazta a Gault&Millau Szlovénia a legjobb tradicionális ízek kategória díjjal.

A hagyományok szeretete jelenik meg az asztalokon Forrás: Majerija.si / FB

„Szeretnénk gratulálni minden szlovén vendéglőnek, pincérnek és sommeliernek, akik évről évre megőrzik éttermük minőségét és kiválóságát. Ám amikor két személy ennyire lelkesedik a hagyományokért, mint ahogy azt Matej és Ivica esetében láttuk, akkor nem választani kell közöttük, hanem mindkettőjüket meg kell jutalmazni" - fogalmazott Mira Semic, a Gault&Millau Szlovénia igazgatója.

Elegancia, finom ízek és jó árak, így kell Gault&Millau elismerést szerezni Forrás: Restavracija JB / Facebook.com

Ahogy a korábbi években, úgy a díjátadó esemény fő partnere 2023-ban is a Szlovén Turisztikai Hivatal volt, amelynek vezetője így nyilatkozott: „Rendkívüli büszkeséggel tölt el bennünket az, hogy Szlovénia kis mérete ellenére igazi gasztronómiai nagyhatalomnak számít. Az új Gault&Millau kiadvánnyal szeretnénk meghívni az országunkba a gasztronómia szerelmeseit, és bátorítani őket arra, hogy Szlovénia fenntartható, Green Cuisine címkéivel ellátott éttermei mellett keressék fel a Gostilna Slovenije címkéseket is, amelyek az autentikus, helyi kínálatot jelölik."

Szlovénia legjobb éttermei 2023-ban:

Hisa Franko, Selo pri Kobaridu, 18/20 pont
Gostilna Pri Lojzetu, Vipava, 17.5/20 pont
Hisa Denk, Zgornja Kungota, 17.5/20 pont
Osterija Debeluh, Brezice 17.5/20 pont
Gric, Sentjost nad Horjulom, 17/20 pont
JB Restaurant, Ljubljana, 17/20 pont
Mak, Maribor, 17/20 pont
Pavus, Lasko, 17/20 pont
Restavracija Milka, Kranjska Gora, 17/20 pont
Strelec, Ljubljana, 17/20 pont

Az év chef díja nyertese Janez Bratovz lett, a ljubljanai JB Restaurant séfje, a jövő chefje díjat pedig Rok Martincic kapta meg, a Gostilna Jez séfje; az étterem Radece-ben található. Hagyományos ízek chef díjat kapott Matej Tomazic a Majerija séfje, és Ivica Evacic, aki a Hotel Marina Restaurantban végzi áldozatos munkáját. A többi díjazottról és munkájukról a slovenia.info oldalon olvashattok.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.