Ünnepélyes keretek között nyitotta meg a szüreti szezont augusztus 11-én az országban elsőként a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete. Az 1949 óta fennálló, 30 hektárnyi szőlőültetvénnyel rendelkező intézet 1600 m2 alapterületű - 4800 hl kapacitású - pincéje felkészülten várja a friss termést - derül ki az intézmény közleményéből.
Az ünnepélyes szüretkezdésen Madaras Zoltán, az intézet elnöke kiemelte, hogy jól vizsgáztak a dr. Kozma Pál tudományos főmunkatárs által nemesített fajták, hiszen egy meglehetősen viszontagságos év volt, szélsőséges időjárási rekordokkal. A kutatóintézet létjogosultságát igazolja, ezek a legkorábban szüretelhető fajták egy alkalommal lettek permetezve a fekete rothadás ellen. Felföldi László pécsi megyéspüspök az égiek közbenjárását kérve áldotta meg az idei termést és a szőlőmunkásokat. Az ünnepségen részt vett dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora is.
A 2021-es év a szentmiklóshegyi termőhelyen az átlagosnál hűvösebb és szárazabb időszakkal indult. A fakadást megelőző hónapok kedvezőtlenül hűvös időjárása és a csapadékhiány miatt a fajták többségénél a fakadás késett a sokéves átlaghoz képest április végére tolódott. A fakadást követően a szőlőtőkék hajtásnövekedése lassú és vontatott volt egészen június elejéig. A hőmérséklet jelentős emelkedése épp a virágzási időszakra esett, amely több fajta esetében gyors elvirágzást és rossz kötődést eredményezett.
A júniusi és júliusi hőségnapok, illetve a fokozódó aszály ellenére az intenzív bogyónövekedés szakasza a fajtákra jellemzően haladt, viszonylag gyors fürtzáródást tapasztalhattunk. A súlyos csapadékhiány a légköri aszállyal párosulva főként a fiatal ültetvényeket veszélyeztette. A mentőöv szerűen érkező néhány csapadékos napnak köszönhetően a bogyók fejlődése és a zsendülés kezdete látványosan behozta a vegetációs periódus elejére jellemző lemaradást.
Augusztus első dekádjában már több korai fajta (főként fehérborszőlő fajták és egy pinot noir klón) eléri a technológiai érettséget. A rezisztencianemesítési eredményekből származó fajták közül ilyen a sylver, a jázmin és a kozmopoliten, illetve egy régebbi nemesítésű, méltán híres pécsi fajta a zenit.
Az idei szüretkezdés országos viszonylatban is korainak számít, bár már tavaly is ugyanezen a napon indult a Kutatóintézetben a szüret. Az augusztusra prognosztizált, magasabb átlaghőmérséklet miatt érdemes fokozott figyelmet fordítani arra, hogy a savtartalom rohamos csökkenése várható.
A kutatóintézet rezisztencianemesítési programjában a kelet-ázsiai szőlőfajok, illetve azok leszármazottai értékes rezisztencia-forrásoknak bizonyultak. Ilyen innovatív eredményeknek számítanak a bianca x petra keresztezésekből származó, már államilag minősített fajták: a sylver és a jázmin. A nagyon korai érésű kozmopoliten fajta esetében az egyik szülő a cserszegi fűszeres fajta volt, amelyet vitis amurensis eredetű rezisztenciával kombináltak a nemesítők. A fajta a vajdasági és magyarországi nemesítők közös munkájának eredménye. Nagyon korai érésű, rózsaszín színű fajta, gyors és jó cukorfelhalmozás jellemzi, az optimális szüreti időpont megválasztásához a savtartalmának megtartására érdemes odafigyelni. A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben folyó munkáról bővebb információ az szbki.pte.hu oldalon olvasható.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.