Hamarosan nyit az osztrák származású sztárséf első budapesti csúcsétterme

Budapest
PUBLIKÁLÁS: 2021. június 07. 19:34

Áprilisban a Travelónak is lehetősége nyílt arra, hogy egy online sajtótájékoztató keretében találkozzon Wolfgang Puck séffel, aki több mint 100 étteremmel a háta mögött döntött úgy, hogy Budapestet jelöli meg az első európai Spago étterem otthonaként. A Spago by Wolfgang Puck ma már egy fogalom Amerikában, így elég nagy szó, hogy az osztrák származású sztárséf Budapestet tüntette ki bizalmával Bécs helyett.

Forrás: @Spago by Wolfgang Puck Budapest / Matild Palota

Az étterem helyszíne pedig a Klotild Palota nemrég felújított ikertestvére, a Matild Palota lesz, melyben az éttermen kívül szeptemberben megnyílik a Matild Café & Cabaret, Európa egyik történelmi kávéházának, az eredetileg 1901-ben alapított Belvárosi Kávéháznak az újragondolása. Illetve itt nyílik a The Duchess italbár, melyet Klotild Mária főhercegné ihletett, ugyanis az ő megbízásából egészítették ki az épületet egy rejtett tetőrésszel. A három vendéglátóhelyet a sztárséf által kreált kínálat és emberközpontú szellemisége köti majd össze.

A Spago egyébként a séf egyik legerősebb brandje, ami a kaliforniai konyhát veszi alapul. Utóbbi lényege, hogy rendkívül sokszínű, több nemzetiség ízlése, fűszerei, főzési technikái keverednek benne. Wolfgang Puck ezeket emelte mesteri szintre, és ebből a sokféleségből alkotta meg a Spago ízeit, amit azóta Beverly Hills-től Isztambulig, a világ számos országába elvitt már.

De az első éttermét 1982-ben a kaliforniai West Hollywoodban nyitotta meg, ami aztán 1997-ben a Beverly Hills-i Canon Drive-hoz költözött. Azóta az erdeti Spago számos elismerésben részesült: megkapta az AAA Négy Gyémánt Díjat, és további két Michelin-csillagot is elnyert a Michelin Guide-Los Angeles jóvoltából.

A budapesti Spago by Wolfgang Puck a Váci utca és a Duna utca sarkán nyílik majd modern dizájnnal, hívogató lounge-résszel, és a Duna utcára nyíló óriási terasszal. A hotel belső tereinek képeit már megmutattuk egy korábbi cikkünkben.

Az étteremről szóló sajtóközlemény szerint egy merőben új gasztronómiai kultúrával gazdagodhat a magyar főváros, amely ötvözi a világhírű séf kaliforniai konyhaművészetét, a hazai séfek tudását, a magyar hagyományokat és a helyi alapanyagokat. És aki mindezt a vezető séf pozícióból igazgatja majd, az Szántó István lesz, aki Franciaországban tanulta meg a szakma alapjait, de több mint 15 éves szakmai tapasztalata alatt olyan külföldi és hazai Michelin-csillagos éttermek konyháján is kamatoztatta a tudását, mint például a Costes Downtown.

Szántó István vezető séf Forrás: Matild Palota

„Az ideális jelölt megtalálása sosem egyszerű, hiszen a szakmai elvárásokon túl a séfek személyisége is nagyon fontos szempont. Szeretném, hogy a Spago leendő vendégei is új otthonukra leljenek az újjászülető Matild Palota gyönyörű épületében, és ehhez nem elegendő a magas szintű szakmai tudás, hiszen a családias légkör megteremtésének képessége is elengedhetetlen. A másik fontos szempont az volt, hogy olyan szakembert találjunk, aki hitelesen képviselni tudja a Spago szellemiségét" – nyilatkozta Wolfgang Puck.

Amint a közlemény is említi, a Szántó István irányítása alatt működő Spago Budapest csapatának az lesz a feladata, hogy magyar ízekkel és kultúrával gazdagítsa a Spago nemzetközi kínálatát.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.