Pinot Grigio, amelyhez Itália legszebb tartományain terem a szőlő

borvidék
PUBLIKÁLÁS: 2021. április 21. 06:26
A Pinot Grigio történetében az a legszebb, hogy egyáltalán nem úgy és ott kezdődik, ahol az ember elsőre gondolná. A szőlő ugyanis nem Olaszországból származik, hanem a világ legnépszerűbb szőlőtőkéihez hasonlóan Franciaországban jelent meg először, ahol Pinot Gris néven ismerik. És ami még jobb, hogy nem egy zöld héjú szőlőről van szó. A Pinot Gris szőlő szürkéskék árnyalatú, és a vörös Pino Noir mutációjának tekintik. Az alábbiakban megnézzük egy kicsit a szőlő és a bor történetét, és ellátogatunk csodás termőterületeire is. Tartsanak velünk!

Ez a különleges borszőlő először Burgundiában jelent meg az 1300-as években, majd nem sokkal később Svájcba és Magyarországra is eljutott. Innen a szőlő Észak-Olaszországba vándorolt, ahol elkezdődött igazi világhódító története.

A Pino Gris-ből lett Pinot Grigio Lombardia, Veneto, Friuli és Trentino-Alto Adige régiókban lelt igazán otthonra. Az egyik legkedveltebb, frissítő és gyümölcsös fehérbort adó szőlője lett az itteni borvidékeknek, 1970-ben pedig az Amerikai Egyesült Államok legnépszerűbb importborává vált, de meghódította Kanadát, Új-Zélandot és Ausztráliát is.

Pino Grigio szőlőfürtök; Trentino-Alto Adige régió Forrás: Shutterstock.com / sasimoto

Magyar viszonylatban a Pino Grigio-ra a szürkebarát megnevezést használjuk, és itthon 17-20 fok körüli cukortartalommal szüretelik. A szőlő egyébként közvetlen rokona a Pino Blanc és a Pino Noir fajtáknak. Azért kedvelik annyira sokan, termőterülettől függetlenül, mert a szüretelés után egy ízes és zamatos bor lesz a végeredmény, ami a szakértők szerint telt és harmonikus, száraz borként lendületes, de készülhetnek belőle rendkívüli édes tételek is. A fajta legszebb borait jelenleg a Balaton környékén készítik.

A növekvő kereslet jobb minőséget eredményezett?

Sajnos a Pino Grigio esetében eleinte nem ez történt. Amint már említettük, Amerikát pillanatok alatt meghódította az új olasz fehérbor, de fajta és borvidék szempontjából nem igazán tudták hova tenni azt. Ezért a viszonteladók arra kérték a termelőket és borászatokat, hogy a címkéiken ne csak a termővidéket, a borvidéket tüntessék fel, ahonnan a bor származik, hanem a fajta nevet is, mivel az Újvilág országainak többsége a bort a benne található elsődleges szőlőfajta alapján azonosítja be.

A legmegfelelőbb termőhelyek, Lombardia, Valtellina-völgy Forrás: Shutterstock.com / AerialVision_it

Annak érdekében tehát, hogy az amerikaiak jobban megértsék az általuk fogyasztott új olasz fehérbort, a gyártók elkezdték a Pinot Grigio nevet feltüntetni a címkéken, a bor népszerűsége pedig hatalmasat ugrott. Olyan nagyot, hogy a termelőknek új stratégia kellett, ami lépést tud tartani a kereslettel.

És itt kezdődött a probléma, ami miatt a borszakértők és borsznobok egy időben elég negatívan tekintettek a Pino Grigio borokra. A termelők ugyanis elkezdtek olyan területekre is szőlőt ültetni – a hagyományos domboldalak helyett völgyfenekekben –, ahol bár a hozam magas volt, de a minőség már nem annyira, hiszen a meszes talaj helyett, homokban és agyagban nőttek a tőkék. A megnövekedett igény tehát olyan új termelők megjelenéséhez vezetett, akik leginkább csak a grigio adta lehetőségeket szerették volna meglovagolni. Ez pedig végül több, de rosszabb minőségű borok áradatát eredményezte.

De akkor hol találjuk a legjobb borokat?

A Pinot Grigio Észak-Olaszországban talált otthonra, ahol a hegyvidéki éghajlat által okozott nagy nappali és éjszakai hőmérséklet-ingadozásoknak köszönhetően pont megfelelő az időjárás. A legjobb borszőlőket a mai napig a teraszosan kialakított domboldalakon termesztik, innen kerülnek ki a legkiválóbb minőségű Pinot Grigio borok.

Arco falucskája Trentino-Alto Adige régióban Forrás: Shutterstock.com / 4H4 Photography

De sajnos az a negatív szereotípia is igaz, hogy a Pinot Grigio egy rendkívül átlagos, tömegesen gyártott bor is lehet – pont azon okból, amit fentebb is részleteztünk. Ha nem szeretnénk ilyen borokba belefutni, akkor fogadjuk meg a szakemberek tanácsát, és tudatos borfogyasztóként ne csak a szőlőfajtát és a jutányos árat nézzük, hanem keressük a címkén a borvidéket, és merjünk a magasabb árkategóriában keresgélni. Ha olyan palackba futnánk bele, amin nincs megadva a régió, akkor nagy a valószínűsége, hogy a bor alapját völgyfenéken termesztett szőlő, vagy több régió termésének keveréke adja.

Tradicionális teraszos szőlőültetvények Forrás: Shutterstock.com

Azonban ha a címkén azt látjuk, hogy a feltüntetett borviék a Trentino-Alto Adige régió, akkor biztosak lehetünk abban, hogy egy jó bort emelünk le a polcról. A régió Friuli-Venezia Giulia-val, Ausztriával és Svájccal határos. Ez Olaszország legészakibb bortermelő régiója, amely elsősorban elegáns borairól ismert. Megfelelően kiépített, hegyoldali szőlőültetvényei, a meleg nappalok és a hűvös éjszakák váltakozása szép szerkezetű és aromájú borokat eredményez, melyek inkább gyümölcsösek. Kiérezhető belőlük a körte, az alma és az őszibarack íze, ami ásványossággal és magas savakkal párosul.

A Pino Grigio fehérbort tenger gyümölcsei mellé, vegetáriánus ételekhez és gombákhoz ajánlják, illetve aperitifként Forrás: Shutterstock.com / frantic00

A szőlőtermesztés Dél-Tirolban ősi hagyomány, és a turizmus mellett a térség gazdaságának egyik alappillére. Az Alto Adige DOC Trentino-Dél-Tirol termőterületének legfontosabb megjelöléseit reprezentálja és fogja össze. Meghatározza a viszonylag kicsi, de nagyon változatos szőlőbirtokok nagyságát, a mikroklímát és a talajtípust, valamint megszabja a termőterületek tengerszint feletti magasságát, aminek 300 és 500 méter között kell lennie – így kizárva a tömegesen előállított borokat.

A másik top termőterület Friuli-Venezia Giulia régiójában található. A szakértők szerint Friuli és környéke az egyik legjobb hely a Pinot Grigio termesztésére az éghajlatnak köszönhetően, amelyet az északi Alpok és az Adriai-tenger befolyásol déli irányból. A hegyek és a tenger közé beszorult levegő megvédi a szőlőt a zord téli viharoktól, nyáron viszont finom, meleg tengeri levegőt sodor feléjük.

Ha ebből a régióból keresnénk a legjobb borokat, akkor a szakértők szerint Collio és Friuli Colli Orientali borvidékeit vegyük célba – ha máshogy nem, legalább a palack címkéjén keresve azokat. Az itt készült boroknak mélysége és gazdagsága van, miközben kiemelkedő körte-, őszibarack-, alma- és sárgabarackjegyei is érezhetők. Sőt, a meleg évjáratok ízében még a trópusi gyümölcsök is visszaköszönnek. És amíg nem tudjuk felkeresni ezeket a szőlőillatú domboldalakat, érdemes egy kicsit elmerülni a fentebb látható, gyönyörű tájat bemutató videóban.

Források: Sprezzmagazine.com; Vinepair.com

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.