Aki részt vett már a hajósi pincefalu adventi pincenyitogatóján, megbizonyosodhatott róla, hogy a bor és a mézeskalács kitűnően megférnek egymás mellett, de azt is megtudhatta, hogy milyen sajt illik leginkább a karácsonyi asztalra, vagy melyik borból készül a legfinomabb forralt bor.
Idén december 7-én hasonló ínycsiklandó kalandok várják a Hajós-Bajai borvidékre látogatókat, akik meghitt adventi hangulatban ünnepelhetik a település borait, és az év vége különleges időszakát. A Hajós ízei - Adventi Pincenyitogató elnevezésű rendezvény immár több éve a különleges atmoszférát és a vidékre jellemző ízeket igyekszik kerek egésszé gyúrni az adventi nyitott pincék boros gazdáinak prezentációival és a borokhoz tartozó ínyencfalatokkal. Sétálgasson a bájos utcákon, melyeket fűszeres karácsonyi illatok lengnek be, és térjen be egy-egy présházba, ahol a kiszűrődő fények és hangok szíves vendéglátást ígérnek az arra járóknak.
A több mint 1200 borospince közötti tájékozódást térképek, a présházak elé tűzött zászlók és az ablakokban világító fények segítik. Aki a kóstolást választja a vezetés helyett, az kényelmes szállást is találhat valamelyik barátságos hangulatú pincepanzióban. A kóstolóra a normál jegy 4500 forint, míg az XL-es belépő 7500 forintba kerül. Bővebb információk a pincefalu honlapján és az esemény Facebook-oldalán találhatók.
Egy falu, ahol csak a bor lakik
Hajós világhírű borai mellett Európában egyedülálló, egybefüggő pincerendszeréről is híres. A Hajósi Pincefalu 24 kacskaringós útból és mintegy 1256 pincéből áll, a legöregebb ezek közül 1840-ben épült. A falu központjában, az egykori uradalmi pince épületében szeptember nyílt meg Cabernet Borturisztikai Látogatóközpont, ami állandó kiállítással és helyi borokból álló kóstolókkal várja az érdeklődőket, akik innen indulva fedezhetik fel a fehérre meszelt kis présházakat.
A 3000 lelkes Hajóson szinte minden családhoz tartozik legalább egy pince. Így van ez a Kovács Pince esetében is, akik a szőlő és a borok szeretetére építették 1970-ben a borturisztikai vállalkozásukat, amit ma már a második generáció vezet. A borvidék másik meghatározó családi borászata a Szemerey Pince, amelynek tulajdonában lévő autentikus présháza és pincéje már a 19. században is rendszeresen megtelt édes musttal és jó fajta borral.
Amennyiben szeretünk olyan emberek társaságában lenni, akik imádják a szakmájukat, a hivatásukat, és ezt az eszmét tovább is tudják adni, akkor érdemes bekopogni a Sziegl Pincészethez is. Sziegl Balázs és felesége 2015 januárjában költöztek Hajósra, ahol saját pincészetet alapítottak.
A Duna Borút
Idén útjára indult egy olyan turisztikai kezdeményezés, mely bizonyára sokakat megmozgat majd, és amelynek a Hajós-Bajai borvidék is része. Ez nem más, mint a Duna Borút névre keresztelt útvonal, mely az Alföldön keresztül a szerb-magyar határon is átívelve a magyar lakta területek legjobb borvidékeire kalauzolja az érdeklődőket. A kezdeményezésben résztvevő negyven borászat nemcsak borkóstolót, hanem szállást, kulturális programokat és kulináris élményeket is kínál a kalandoroknak, akik egy borturisztikai útlevélen pecsételhetik le, melyik célállomást keresték fel. Lehet-e jobb apropót találni arra, hogy a soron következő túrát ide szervezzük?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.