Ködbe burkolózó, bölcs és tiszta lelkű. Ez a három jellemző jut az eszünkbe, ha Pannonhalmára és az itt elterülő borvidékre gondolunk – ami bár Magyarország egyik legkisebb, de talán a leghosszabb szőlészeti-borászati múltra visszatekintő régiója. Sok mindent megélt már az évszázadok alatt. Virágzott a bencés szerzetesek évezredes szakmai eredményeinek köszönhetően, majd teljesen elhomályosult, mikor beköszöntött a szocializmus időszaka. De most úgy tűnik, újra talpra áll, ezért is látogattuk meg még az ünnepek előtt.
Nemrég a Neszmélyi Borvidéket néztük meg a Magyar Turisztikai Ügynökség szervezésében; akkor a Turay Pincészet borai és Nektár kutyája, a Hilltop, a Kősziklás és a Szivek Pince kísértek minket utunkon. Ezen a késő őszi kiránduláson pedig hat pincészet mutatkozott be, miközben a Pannonhalmi Apátság szépen lassan eltűnt a ködben.
A Pannonhalmi Borvidék Győr-Moson-Sopron megye déli részén húzódik, és mintegy 650 hektárnyi művelt szőlőültetvénnyel rendelkezik. Bár területét tekintve az egyik legkisebb borvidéknek számít, a dombok közötti barna erdőtalaj évszázadok óta élteti és táplálja a szőlőtőkéket. Történeti kezdete az ókori Római Birodalom idejére nyúlik vissza, és még ma is őrzi az akkori kisparcellás szőlőművelés hagyományait.
Ahogy az általunk felkeresett pincészetek is jelezték, a borvidék az utóbbi két évtizedben újra dinamikus fejlődésnek indult. Korszerű technológiákkal és jó együttműködésekkel igyekeznek újra naggyá tenni a ország egyik legrégebbi bortermő területét.
Előző cikkünkben azt hangoztattuk, hogy a Neszmélyi Borvidék rendkívül közel van Budapesthez, ezért akár egy egynapos kirándulást is szervezhetünk a tőkék közé. De az autópályán haladva, ugyanezt elmondhatjuk Pannonhalmáról is, hiszen másfél óra alatt meg lehet tenni a két helyszín közötti utat. És ha a pannonhalmi borkóstolót, bortúrát vagy az őszi-pünkösdi nyitott pincék fesztiválját összekötik egy győri városnézéssel és gyógyfürdőzéssel, akkor meg aztán tényleg nem távolság.
A csoportunk reggel 10-re ért az első helyszínre, ami a település szívében található Herold Pince volt. A pince a borvidék legfiatalabb borászata, történetük 2009-ben a pannonhalmi Széldomb egy fél hektárnyi 40 éves olaszrizling ültetvényének megvásárlásával kezdődött.
A Herold pince az apátság lábánál, a Gesztenyés-horogban található, a régi-új apátsági pincék közvetlen szomszédságában; egyelőre még nem könnyű megtalálni, de a jövő év elejére a városvezetés már beígérte az útba igazító táblákat. A pince, ahol a vendégeket is fogadják, körülbelül 800 éves múltra tekint vissza, és a bencések dézsmapinceként használták.
Ezekben a pincékben az államosítást követő néhány évig még bort tároltak, majd az 1960-as és 70-es években gombát termesztettek bennük. Mikor a család 2010-ben megvásárolta a pincét, nem volt a legjobb állapotban, hiszen évek óta kihasználatlanul állt. A kézzel vájt lösz- és homokkő pincét bővíteni kellett, és a mostani szép, hívogató formáját közel 100 000 darab slittertégla gondos egymásra rakása után érte el. Az első vendégeket 2014-ben tudta itt fogadni a Herold Pincészet.
A kóstolt tételek közül sokat ki tudnánk emelni, de amit elsősorban meg kell említeni, az a PH-Érték, vagyis a Pannonhalmi Érték közösségi bor, amit hat pannonhalmi pincészet hozott létre 2018-ban. A PH-Érték a BalatonBorhoz hasonlóan egy régiós bormárka, amit egyelőre a Cseri Pincészet, a Hangyál Pincészet, a Herold Pince, a Pécsinger Szőlőbirtok, a Tar Pincészet, valamint a Pannonhalmi Apátsági Pincészet készít, és egységes PH-Érték címkével értékesít. A borházasítással kapcsolatban bennünk laikus borkedvelőkben az maradt meg, hogy a bor főfajtái a rajnai rizling és az olaszrizling, és az arányokat tekintve minimum 50 százaléknak kell lennie összesen a két főfajtának, de a rajnai rizling arányának nagyobbnak kell lennie, mint az olaszrizlingének.
Hát ez tényleg olyan, mint egy Leslie L. Lawrence könyv címe, de találóbb nem jutott az eszünkbe, hiszen második állomásunkként tényleg ott álltunk a Pannonhalmi Főapátság lábainál és nem láttuk a hatalmas épületet. Ott is volt, meg nem is. Még jó, hogy bort kóstolni mentünk, és nem valami kincskeresős bátorságpróba jellegű kalandra indultunk.
Miközben a pincébe igyekeztünk, megtudtuk, hogy a mai Apátsági Pincészet ötvenkét hektár területen gazdálkodik, és ültetvényeiket a Széldomb dűlőkben, a Packalló és Cseresznyés dűlőkben Pannonhalmán, az écsi Babszökő dűlőben, valamint a ravazdi Tavaszó-dűlőben találjuk. Az ültetvényeikről érkező szőlőt, és persze az olyan csoportokat is, mint amilyenek most mi voltunk, a közel 2200 m² alapterületű, a monostor tövében épült új pince és borház fogadja.
Az Apátsági Pincészet kínálatában a reduktív technológiával előállított friss, illatos, gyümölcsös fehér- és rozéborok, valamint a hagyományos eljárással készült, hordós érlelésű, testesebb fehér- és fűszeres, karakteres vörösborok szintén megtalálhatók. Mi például Sanctus Martinus újbort kóstoltunk, amelynek minden év november 11-re készen kell lennie, és amelyet királyleányka-tramini házasítással, reduktív eljárással készítenek. De persze az Apátsági Pincészet PH-Értéke sem maradt el.
A Viator Apátsági Étterem és Borbárban az ebéd ideje alatt a másik három pincészet is bemutatkozott a hatból, akik a PH-Érték projektben közreműködnek. Három-három borral jelent meg a Cseri Pincészet, a Pécsinger Szőlőbirtok és a Tar Pincészet.
A Cseri Pincészetről megtudtuk, hogy Tényőn, Győrújbaráton és Győrszemerén találhatók az ültetvényeik, ahol rajnai rizlinget, sauvignon blanc-t, pinot blanc-t, fűszeres traminit, merlot, cabernet franc-t és kékfrankos szőlőfajtákat termesztenek. Illetve a Pannonhalmi Borvidéken egyedülálló módon kizárólag palackozott borokat értékesítenek.
A Pécsinger Szőlőbirtok munkájáról és borairól ifj. Pécsinger János mesélt nekünk, de a desszert mellett azt is megsúgta, hogy a boraik akkor a legfinomabbak, ha barátokkal, jó jazz zene mellett kóstoljuk azokat a birtok által szervezett Borlemente nevű rendezvényen, ami 2020 június elején esedékes harmadszorra. A Tar Pincészet boraival pedig haza beszélünk, mivel egy győr-ménfőcsanaki borászatról van szó, ami az elmúlt években teljes technológiai megújuláson ment keresztül, hogy korszerű, minőségi borokkal szolgálhassák ki a közönséget.
Az utolsó pincészet a borvidéken, ahova ellátogattunk, már Nyúlon volt. A Hangyál család 10 hektáros területen gazdálkodik, és nyúli ültetvényükön többségében fehér szőlőfajtákat termesztenek. Az olaszrizling mellett a chardonnay, a szürkebarát, a tramini és az irsai olivér a Hangyál Pincészet kedvenc fajtái.
Hangyál Balázs családfő nagyon kedveli az élményt adó boros programokat is. Ezért indította útjára a Borcamino elnevezésű egynapos dűlőtúrát is, amit tavasszal, a szőlő virágzásának idején szerveznek. A túra érdekessége, hogy egy szakasza a magyar El-Camino útvonalán halad. Mi sajnos már nem tudtunk felmenni a dűlőre, mert elveszett a ködben és a sötétben, de így már legalább három boros program van, amiért jövő májustól érdemes visszalátogatnunk a borvidékre.