Egy hosszabb ideig tartó kirándulás, vagy külföldi utazás előtt mindig megnézzük a hűtőt, hogy mit lehet még belőle megenni. A fő cél persze nem a gyomorrontás utazás előtt, hanem hogy minél kevesebb ételt kelljen kidobni. Ha viszont a nyakunkon maradt a nagyi mennyei krumplifőzeléke, vagy a méregdrága glutén- és mindenmentes főtt spagetti tészta, esetleg 10 darab tojás, amit már úgy is a kelleténél tovább tologattunk ide-oda; akkor valami hosszan tartó megoldás kell. Ekkor juthat eszünkbe a fagyasztónk, ahol mindig akad még egy kis hely a maradékoknak.
Elsőre jó ötletnek tűnhet, de ha már találkoztak kiolvasztott krumplifőzelékkel, akkor kétszer is meggondolják mit érdemes és mit nem, berakni a mélyhűtőbe. Ha pedig még nem jött szembe az elázott, ízetlen és pépesre olvadt főzelék utánzat, akkor íme néhány tipp, hogy mit ne tegyenek a fagyasztóba. Ha nagyobb az adag és van még idejük, akár fel is ajánlhatják az erre szakosodott Facebook csoportokban. Ilyenkor a bedobozolt ételért eljön az, aki éppen rászorul.
A zöldségekkel és gyümölcsökkel kezdve a sort, a vizes uborka, a dinnye és a narancs nem bírják a mélyhűtést, addig szépek és minden rendben van velük, amíg a fagyasztóban tároljuk őket, de amint felengednek magukba szívják a nedvességet és pépessé válnak, még a narancs héja is.
A főtt tésztákra is ez vonatkozik. A szétfőzésnél talán csak az rosszabb, ha felengedett tésztát szeretnénk újra ehető állapotba hozni.
A tojásról is tudtuk, hogy nem jó barátok a mélyhűtővel, de azt nem sejtettük mi zajlik le a héjon belül, mikor a sárgájára és fehérjére rátör a fagy. A tojás belseje ahogy megszilárdul és a térfogata megnövekszik széttöri a héjat, így fuccs a jövőbeli rántottánknak.
A sajtoknál csak a keményebb – parmezán és cheddar – jellegűeket szabad lefagyasztani, azokat is egészben. Ajánlott őket jól záródó dobozba tenni és csak arra a pár percre elővenni, amíg reszelünk belőlük. A lágyabb camambert, rikottát és krémes kecskesajtokat ne tegyük mélyhűtőbe.
Az őrölt kávé sem áll el jobban a fagyasztóban, mint mondjuk egy légmentesen záródó dobozban. Sőt, a kávé a mélyhűtő összes szagát magába szívja, kiengedve pedig teljesen megvizesedik.
A friss fűszereket csakis aprítva, vagy őrölve fagyasszuk le – a petrezselyem például kifejezetten jól viseli a mélyhűtést. De csokorban és egészben hagyva a leveleket, semelyiket se tegyük be fagyasztani, mert a végén egy barna fonnyadt masszát kapunk vissza.
A 100 százalékig paradicsomból készült paradicsomszósztól eltérően, minden olyan szószt és mártást tartsunk távol a mélyhűtőtől, amiben liszt, vagy kukoricakeményítő található, mert fagyás közben a komponensek elválnak egymástól, és kiolvasztáskor már nem lehet őket újra összekeverni.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.