Itt a spárgaszezon! A lilát vagy a zöldet válasszuk?

spárga
PUBLIKÁLÁS: 2019. május 08. 12:34
Gerencsér Dóra

A hétvégén piac nap volt a Komjádi Béla utca melletti parkolóban. Nem tudtunk ellenállni, a Fény utcaihoz képest kisebb, de annál sokszínűbb termelői áruknak, így körbenéztünk minek is van most szezonja.

A spárga a tavaszi szezon királya. XIV. Lajos király uralkodása óta ez a “királyok zöldsége, a zöldségek királya” Forrás: pixabay.com

Tisztában voltunk a spárga szezonjával, ami április végétől júniusig tart, de ekkora mennyiségre nem számítottunk. És nem csak a termelők hozták ládaszámra a zöld és fehér spárgát, hanem a vásárlók is ikeás táskákkal érkeztek, hogy felpakoljanak a kalóriaszegény, de nagyon vitamindús zöldségből. Az egyik vásárló, aki több mint 6000 forint értékben cipelte haza a zöld finomságot, elmondta, hogy egy mosás és gyors, gőz fölötti párolás után már teszi is be a spárgákat a mélyhűtőbe. Így egész télen van friss zöldségük, amit grillezve, párolva és levesnek is felhasználnak.

A legtöbb termelőnél zöldspárgát találtunk, ami azután nyeri el jellegzetes színét, miután kibújik a földből és megfelelő mennyiségű fény éri. Ez a zöldség erőteljesebb és karakteresebb ízű és nem kell meghámozni; nincsenek rostszálai, amiket le kellene húzogatni felhasználás előtt. Csupán egy mosást igényelnek, utána pedig csak az alsó harmaduk környékén kell letörni a szárukat. A spárga ott fog elpattanni, ahol kell, ahol a legfrissebb. Mi nyersen is fogyasztjuk a zsenge zöldséget salátába aprítva, vagy krémes risottóra téve feltétként grillezve, de lehet párolni, sütőben sütni és állítva főzni pár percig, hogy a szárak megpuhuljanak, de a csúcs ne főljön pépesre.

A fehér spárga attól fehér, hogy még a kibújás előtt szedik ki a földből. Forrás: pixabay.com

Persze a fehér spárga is állandó vendég a piacokon ebben az időben, de az íze enyhébb és jobban oda kell figyelni milyen más alapanyagokkal párosítjuk. Míg a zöld grillezéskor elbírja a frissen tört borsot és a kristály sót, addig a fehér a legtöbb estben valamilyen mártás, például a krémes vaj és tojás alapú hollandi után kiállt. Előkészítése is több időt igényel, mint a zöldnek, mivel minden esetben meg kell tisztítani a rostszálaktól. A zöld spárgával ellentétben a fehér legízletesebb és húsosabb része a csúcsa, amit egy centiméterrel alatta érdemes levágni. A maradék szárrészt ismét meg kell hajlítani és ami a csúcs felé törik, azt lehet a továbbiakban felhasználni. Az öregebb rész a szezon vége felé, már annyira fás, hogy nem lehet elfogyasztani.

Akár a piacon, akár zöldségesnél vásárolunk spárgát, mi mindig a vékonyabbakat keressük. A szakértők szerint is ez a jó választás, mivel a túl vastag spárgát lehet, hogy túl későn szedték le, így nem csak fás lesz, hanem ehetetlenül keserű is.

A lila lenne a luxus spárga?

Lila spárgával jóval kevesebb helyen találkoztunk, de a termelő örömmel ajánlotta a figyelmünkbe, mivel frissen és nyersen finomabb az íze, mint a zöldnek. Főként eperrel keverve az igazi, mivel édesebb ízű, mint a társai. Ára pedig azért magasabb – egy 25 dkg-os csomag annyiba kerül, mint egy fél kilós a zöldből és a fehérből, mert sokkal ritkábban lehet szüretelni, kevésbé gyorsan növő növény. Ha a piacon éppen nincs, akkor delikatess boltokban érdemes utánakérdezni.

Forrás: pixabay.com

De megsúgjuk, a Komjádi utcai piacon még jó darabig számíthatunk lila spárgára is, így aki finom epret talál, az válasszon hozzá egy csomaggal; az otthon várakozó, behűtött fehérbor lekerekíti majd az ízeket.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.