Nyakunkon a Tokaji Aszú napja, ráadásul libamájjal

libamáj
PUBLIKÁLÁS: 2018. december 08. 09:28

Most, hogy a Mikulás már letudta globális körútját, helyette a Nemzetközi Aszú Nap kopogtat az ajtókon. A szervezők közleménye szerint december 10-én már másodszor rendezik meg az aszúborok népszerűsítésére szánt rendezvényt. Kézdy Dániel, az Aszú Day ötletgazdája az első év tapasztalatairól így mesélt:

Tavaly merész módon a szecsuáni konyhával párosították az Aszú Dayt, idén azonban visszanyúlnak a hagyományokhoz: a libamáj kerül terítékre. Ezt azzal indokolják, hogy az ország a világelsők között van a hízott libamáj előállításában (a módszerek ugyanakkor néha ellentmondásosak), ezért is hagyományos párosítás a máj és az aszú.

Tokaji aszú libamájjal. Forrás: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

A libamáj édeskés íze szépen harmonizál az aszú cukortartalmával, a zsíros textúrát pedig remekül ellensúlyozza a bor élénk savszerkezete – szól a megdönthetetlen érv a párosítás mellett. Pár tippet is adnak a házi elkészítéshez: ha fiatal aszúhoz készítenénk libamájat, friss gyümölcsökkel és zöldfűszerekkel bolondítsuk meg, míg az érett évjáratokhoz aszalt gyümölcsökkel és lekvárokkal tuningolható az étel, sőt a karamellizálás se zárható ki.

Nemespenész, a csodás generátor

Végül megemlékeznek arról, hogy 1737 óta a világ első zárt borvidéke a tokaji, ahol nagy hagyománya van a borkészítésnek. Ennek sok oka van a talajtól a mikroklímán át a különleges borkészítésig. A vulkanikus alapkőzet ásványos karaktert és feszes savszerkezetet ad a boroknak. A folyók miatti párás levegő pedig segíti a Botrytis cinerea nevű nemespenész kialakulását, ami a szőlő aszúsodásában segít.

Aszúszőlő Forrás: Furmint Photo/Dancsecs Ferenc

A bogyókban így koncentrálódik a cukor, a szőlőt pedig több körben, kézzel szüretelik. A borkészítés szigorú szabályok szerint zajlik, az aszúbor csak hat itteni fajtából készülhet. Azonos évjáratú borba vagy erjedő mustba áztathatják az aszús szemeket, a kierjedés után a maradékcukor-tartalomnak pedig minimum 120 gramm/liternek kell lennie, és kötelező hordós érlelésnek is alávetni a bort.

Hashtag #aszúday

Végül arra kérik az Aszú Dayt megünneplőket, hogy vegyenek egy palackkal, kérjenek a kedvenc éttermükben belőle, készítsenek hozzá egy libamájat, majd osszák meg az élményt az #aszuday hashtaggel. Érdemes követni a szervezők Facebook- és Instagram-oldalát is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.