Ezeket a diós recepteket feltétlenül ki kell próbálnod

sütés-főzés
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 12. 10:15
Az ellenállhatatlan dió ízutazásra csábít, pláne, hogy most van a szezonja. Ráadásul B-vitaminokat és folsavat is tartalmaz, ami jótékony hatással van a szem egészségére. Mennyei diós receptek érkeznek a Fanny magazin jóvoltából!

Nemcsak a nyár, hanem az ősz is elkényeztet minket, ha egészséges ételekről van szó. Már érik a dió, az egészséges csemege fogyasztható nyersen is, de isteni ételek is készíthetők belőle. Ez a csonthéjas termés tele van omega-3 zsírsavakkal, antioxidánsokkal, ásványi anyagokkal  és vitaminokkal. Támogatja az agyműködést, jót tesz a szív-és érrendszernek, belülről táplálja a haj és a bőr egészségét. Tehát valóban érdemes fogyasztani, de, hogy ne unj rá a natúr fogyasztására, összegyűjtöttük neked a legjobb diós recepteket

Hozzávalók diós receptekhez
Ősszel érdemes kipróbálni pár diós receptet!
Fotó: Rimma Bondarenko /  Shutterstock 

Ezek a legjobb diós receptek:

Mustáros-diós csirke zelleres héjában sült burgonyával

Hozzávalók (4 személyre):

  • 8 bőrös csirkefelsőcomb
  • bors
  • 2 ek. olaj
  • 1 fej fehér főzőhagyma
  • 3 ek. mustár
  • 150 ml főzőtejszín
  • 60 g finomra darált dió
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 2-3 ág kakukkfű

A körethez:

  • 500 g burgonya
  • 200 g zellergumó
  • bors
  • olívaolaj
  • 1 marék friss zellerzöld
  • 1/2 citrom
  • dióbél

Elkészítés:

1. A csirkecombok mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk meg, majd pirítsuk a serpenyőben. Felforrósított olajon előbb 4-5 percig a bőrös oldalukkal lefelé, majd megfordítva még 3-4 percig süssük. Szórjuk melléjük a megtisztított, felcsíkozott főzőhagymát. Dinszteljük meg.

2. A mustárt, a tejszínt és a darált diót keverjük ki a borral. Öntsük az elősütött húsokra és a hagymára, tépkedjük rá a kakukkfűleveleket, azután a 175 fokra előmelegített sütőben süssük 25-30 percig.

3. A körethez a burgonyát alaposan tisztítsuk meg, majd héjastul szeljük hasábokra. Vágjuk fel hasonló méretű darabokra a meghámozott zellergumót. Szórjuk ezeket egy sütőpapírral letakart sütőtálcára, sózzuk és borsozzuk meg, majd kevés olívaolajjal meglocsolva toljuk be a sütőbe a csirke feletti rácsra 20-25 percre.

4. A sütőből kivett zöldségeket alaposan forgassuk össze a durvára aprított friss zellerzölddel és a citrom kifacsart levével. A durvára vágott diót pirítsuk meg száraz serpenyőben.

5. Kínáljuk a csirkecombokat a sült zöldséggel és az illatosra pirított dióval megszórva.

60 perc

1 adag 350 kcal

mustáros-diós csirkemell tányéron ami egy kedvelt diós recept
Mustáros-diós csirkemell, egyszerű, de nagyszerű a diós receptek között
Fotó: Piotr Krzeslak /  Shutterstock 

Almás-diós máglyarakás recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 3 közepes méretű, érett piros alma
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 40 g vaj + a formához
  • 4 kifli
  • 400 ml tej
  • 3 tojás
  • 50 g + 120 g kristálycukor
  • 1 csipet só
  • 3 ek. birsalmalekvár
  • 80 g dióbél

Elkészítés:

1. Az almás-diós máglyarakás elkészítéséhez az almákat hámozzuk meg, majd a vaníliás cukorral megszórva pároljuk puhára a forró vajon.

2. A tojásokat válasszuk szét. A sárgáját keverjük ki az 50 g cukorral, a fehérjét verjük kemény habbá a 120 g kristálycukorral és 1 csipet sóval.

3. Forgassuk az időközben tejbe áztatott kiflikarikákat a cukros tojássárgájába, azután simítsuk a kivajazott kapcsos tortaformába, és enyhén nyomkodjuk le. Osszuk el rajta a lekvárt, majd a párolt vajas almát.

4. Erre jöhet a száraz serpenyőben megpirított, durvára vágott dió, majd végül a fehérjehab. Süssük készre az almás-diós máglyarakásunkat a 170 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt, amíg a hab szép aranybarna nem lesz.

55 perc

1 adag 420 kcal

a magyar konyha kedvelt diós receptje a máglyarakás
Almás-diós máglyarakás, régi magyar kedvenc
Fotó: Móricz István / Mindmegette

Diós-vajkaramellás pite recept

Hozzávalók (8 szelethez):

Az alaphoz:

  • 150 g liszt + a nyújtáshoz
  • 65 g vaj
  • 40 g kristálycukor
  • 1 tojássárgája
  • 1 csipet só
  • szárazbab a vaksütéshez

A töltelékhez:

  • 150 g kristálycukor
  • 75 g vaj
  • 150 ml zsíros főzőtejszín (30%-os, állati eredetű)
  • 120 g dióbél

Elkészítés:

1. Az alap hozzávalóit gyúrókaros robotgépbe téve dolgozzuk össze. Ha szükséges, adjunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet is, hogy a tészta teljesen összeálljon.

2. Lisztezett felületen nyújtsuk ki 4-5 mm vékonyra, azután a nyújtófára feltekerve helyezzük át a tapadásmentes piteformába. Béleljük ki vele, tegyünk rá sütőpapírt, majd arra szárazbabot, és süssük elő a 175 fokos sütőben 15 percig.

3. A karamellhez szórjuk a kristálycukrot teflonserpenyőbe, csorgassunk hozzá 2 evőkanál vizet. Közepes lángon hagyjuk, hogy felolvadjon, karamellizálódjon. Ne kevergessük, de tartsuk szemmel. Ha már kezd bugyogni, húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a hideg, felkockázott vajat, valamint a felmelegített tejszínt.

4. Tegyük vissza a tűzre, és folyamatos kevergetés mellett főzzük addig, amíg egynemű, sűrű, krémes karamellt nem kapunk. Ekkor forgassuk bele a száraz serpenyőben megpirított, finomra aprított diót.

5. Kanalazzuk a tölteléket az elősütött tésztára, melyről előtte eltávolítottuk a papírt, valamint a szárazbabot. Toljuk vissza a sütőbe 15 percre, és ha már látjuk, hogy szilárdul, vegyük ki. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.

50 perc

1 szelet 540 kcal

Diós pite receptek őszi délutánokra
A diós pite receptek is a szezonális kedvencek közé tartoznak
Fotó: soeka /  Shutterstock 

Diós sültkarfiol-krémleves recept

Hozzávalók (4 személyre):

  • 1 kis fej karfiol
  • 1 vöröshagyma
  • 1 tk. őrölt kurkuma
  • 1 nagy csipet só
  • 4 ek. olaj
  • 80 g dióbél
  • 500 ml zöldségleves-alaplé (a karfiol leeső részeiből)
  • 150 ml főzőtejszín
  • bors ízlés szerint

A feltéthez:

  • 60 g dióbél
  • 1 tk. szárított csili
  • 1 nagy csipet só
  • 1 tk. barna cukor

Elkészítés:

1. A karfiolt tisztítsuk meg, a leveleit és a szár felesleges részeit tegyük félre, majd szedjük szét rózsáira. A meghámozott vöröshagymát daraboljuk fel.

2. A kurkumát és a sót keverjük ki alaposan az olajjal, majd egy nagyobb tálban forgassuk össze a karfiol- és a hagymadarabokkal. Ha mindent jól bevont a fűszeres olaj, halmozzuk a zöldségeket a sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük puhára a 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt. Az utolsó 5 percre szórjuk a tepsibe a dióbelet is, hogy egy kicsit megpirulhasson.

3. Amíg a zöldségek sülnek, addig a félretett karfiolrészeket tegyük fel főni 500 ml vízben. Ez remek alaplevet biztosít majd a leveshez. Miután felforrt, lassú tűzön főzzük további 15 percig, majd hagyjuk teljesen kihűlni, és csak akkor szűrjük le.

4. A megsült zöldségekből egy keveset félre is tehetünk a díszítéshez. A pirított dióval együtt rakjuk át a turmixgépbe, öntsük fel az alaplével, sózzuk és borsozzuk meg. Krémesítsük, majd tegyük át egy nagyobb lábasba, adjuk hozzá a főzőtejszínt, forraljuk fel.

5. A feltéthez pirítsuk illatosra a durvára vágott diót, a csilit, a sót és a barna cukrot. Ezzel megszórva tálaljuk a levest.

50 perc + hűlés

1 adag 230 kcal

Soup,Of,Cauliflower,Puree,,Parsley,,Walnuts,And,Garlic,On,An
Diós sülkarfiol-krémleves, amit kár lenne kihagyni!
Fotó: Anna Lohachova /  Shutterstock 

Az alábbi videó egy másik finomság, a diós kosárka elkészítését mutatja be:

Nézz rá ezekre a receptekre is:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.