4 diós desszert, amit mindenképp készíts el idén ősszel

dió
PUBLIKÁLÁS: 2024. szeptember 16. 11:30
Ezekkel a süteményekkel garantált lesz a sikered.

Már alig várjuk a kuckózós időt? Nincs is jobb, mint beburkolózni egy plédbe és ezekből a finomságokból eszegetni4

Diós pozsonyi

Elkészítési idő: 70 perc + hűtés + pihentetés

Egy darab: 250 kcal

Hozzávalók (20 darabhoz):

A tésztához:

  • 25 g friss élesztő
  • 150 ml tej
  • 400 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 3 ek. porcukor
  • 1 csipet só
  • 150 g vaj
  • 50 g sertészsír
  • 2 db tojássárgája
  • 1 db tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 75 ml tej
  • 170 g darált dió
  • 80 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 50 g mazsola
  • 1 db citrom
  • őrölt fahéj
  • szerecsendió

1 A tésztához az élesztőt morzsoljuk a meglangyosított tejbe, hagyjuk felfutni. Vegyítsük el a lisztet a porcukorral és a sóval, majd gyúrjuk hozzá a felkockázott vajat és a zsírt. Adjuk hozzá a felhabzott élesztős tejet a 2 db tojássárgájával együtt, és gyúrjuk össze. Folpakba csomagolva tegyük hűtőbe 30 percre.

2 A töltelékhez melegítsük fel a tejet. Keverjük hozzá a diót és a kétféle cukrot, a mazsolát, a megmosott citrom lereszelt héját, egy kevés fahéjat és frissen reszelt szerecsendiót. Hagyjuk kihűlni.

3 Osszuk a tésztát 20 gombócra. Vékonyan lisztezett felületen nyújtsuk ki mindegyiket ovális alakúra. A töltelékből formázzunk 20 db apró rudacskát, és hosszanti irányban helyezzünk egyet-egyet a tésztalapok közepére. Tekerjük fel a lapokat, a végeiket sodorjuk csúcsosra, és formáljunk belőlük kiflit. Tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

4 Válasszuk szét a tojást. A sárgáját verjük fel, kenjük meg vele a kifliket, és pihentessük őket 30 percig. Kenjük meg mindet a fehérjével is, és pihentessük újabb 25-30 percig. Toljuk a kifliket a 190 fokra előmelegített sütőbe, és süssük aranyszínűre 20-25 perc alatt.

Walnut slices with chocolate
 

Diós-mogyorós-csokis szelet 

Elkészítési idő: 60 perc + hűtés

Egy szelet: 395 kcal

Hozzávalók (20 szelethez):

A tésztához:

  • 450 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 150 g porcukor
  • 2 ek. darált dió és törökmogyoró
  • 1½ tk. szódabikarbóna
  • 3 db tojás
  • 30 ml sütőrum
  • 45 g méz
  • 75 g puha vaj

A krémhez:

  • 1 doboz (kb. 400 g) konzerv cukrozott sűrített tej
  • 200 g étcsokoládé
  • 100 g darált törökmogyoró
  • 1 ek. holland kakaópor
  • 1 csipet só
  • 5 g méz
  • A tálaláshoz:
  • 100 g étcsokoládé
  • 50 g vaj
  • durvára vágott dió- és törökmogyoróbél

1 A tésztához egy nagyobb tálban keverjük össze a lisztet, a porcukrot, a darált diót és mogyorót, valamint a szódabikarbónát. Adjuk hozzá a tojásokat, a rumot, a mézet és a puha vajat. Dolgozzuk sima tésztává, csomagoljuk folpakba, és tegyük be a hűtőbe 60 percre.

2 A pihentetett tésztát osszuk 3 egyenlő adagra. Vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk ki mindegyiket vékony lappá. Terítsük őket egy-egy sütőpapírral bélelt nagy tepsi hátára, és egyszerre süssük meg 180 fokon 8-10 perc alatt. Vegyük ki, és hagyjuk kihűlni.

3 A krémhez a sűrített tejet vízgőz felett melegítsük meg. Keverjük el benne a durvára vágott csokoládét, és hagyjuk hűlni. A darált mogyorót vegyítsük el a kakaóporral és a sóval, majd keverjük el a csokis sűrített tejjel és a mézzel.

4 Az egyik tésztalapot kenjük meg a krém felével, illesszünk rá egy másik lapot, erre simítsuk a krém másik felét. Illesszük rá a harmadik lapot. A mázhoz olvasszuk össze forró vízgőz felett a felaprított csokit és a vajat. Simítsuk a süteményre, hintsük meg a durvára vágott dióval és mogyoróval, végül hagyjuk megdermedni.

Fotó: Tyukodi Laszlo

Diós linzer 

Elkészítési idő: 45 perc + hűtés

Egy darab: 185 kcal

Hozzávalók (kb. 20 darabhoz):

  • 100 g dióbél
  • 200 g finomliszt + a nyújtáshoz
  • 1 csipet sütőpor
  • 1 csipet só
  • 125 g porcukor
  • 175 g vaj
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g sárgabaracklekvár
  • porcukor a szóráshoz

1 Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diót. Hagyjuk kihűlni, majd daráljuk le. Vegyítsük el a lisztet a darált dióval, a sütőporral, a sóval és az átszitált porcukorral. Végül adjuk hozzá a felkockázott vajat, valamint a tojássárgájákat, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk sima tésztává. Csomagoljuk folpakba, és tegyük be a hűtőbe kb. 1 órára.

2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 3 mm vastagra, és szúrjunk ki belőle tetszés szerinti alakú kiszúróval 30-40 db lapot. Minden másodiknak szúrjuk ki a közepét egy kisebb pogácsaszaggatóval vagy pohárral. Helyezzük az összes tésztalapot sütőpapírral bélelt tepsibe, és süssük meg 180 fokon 10-12 perc alatt. Vigyázzunk, mert a végén könnyen megégnek! Hagyjuk kihűlni.

3 Az átkevert lekvárral ragasszunk össze egyet-egyet a teli és a lyukas lapokból. Porcukorral meghintve tálaljuk.

+++tipp+++

Még finomabb lesz a tészta, ha ½ db narancs lereszelt héját is hozzágyúrja.

+++finomított cukor nélkül+++

 

Körtés-diós pite 

Elkészítési idő: 90 perc + hűtés

Egy szelet: 550 kcal

Hozzávalók (8 szelethez):

A tésztához:

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 200 g vaj + a formához
  • 80 g nyírfacukor
  • 2 db tojássárgája
  • kb. 80 g natúr joghurt
  • 1 db kisebb tojás a kenéshez

A töltelékhez:

  • 1 kg érettebb körte
  • 4-5 ek. méz
  • 1 tk. őrölt fahéj
  • 2 ek. étkezési keményítő
  • 50 g darált dió
  • dió- és mandulabél, valamint körteszeletek a díszítéshez

1 A tésztához a lisztben morzsoljuk el a felkockázott vajat. Adjuk hozzá a nyírfacukrot és a tojássárgájákat, majd kezdjük el összegyúrni. Apránként kanalazzunk hozzá annyi joghurtot, amennyivel éppen összeáll a tészta. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, csomagoljuk be folpakba, és tegyük be a hűtőbe, amíg a töltelék elkészül.

2 A körtéket mossuk meg, hámozzuk meg, vágjuk félbe, a magházukat vágjuk ki, majd kockázzuk fel a gyümölcshúst. Tegyük lábasba, és öntsünk alá egy kevés vizet. Adjuk hozzá a 4-5 ek. mézet (a körte édességétől függően), valamint a fahéjat, és pároljuk félpuhára. A keményítőt egy kevés vízben keverjük simára, csorgassuk a körtéhez, és sűrítsük be. Húzzuk le a tűzről, és tegyük félre hűlni.

3 A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 3 mm vastag körré. Simítsuk egy 24 cm-es kivajazott piteformába úgy, hogy pereme is legyen. A felesleget vágjuk le, gyúrjuk össze, nyújtsuk ki 3 mm vastag téglalappá, és derelyevágóval vágjunk belőle csíkokat.

4 A pite alját szurkáljuk meg villával, és szórjuk meg egyenletesen a darált dióval. Terítsük rá a kihűlt tölteléket. A tésztacsíkokkal rácsozzuk be a tetejét. A szélét és a rácsokat kenjük meg egy kevés felvert tojással. Süssük készre a pitét 180 fokon kb. 40 perc alatt. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd díszítsük körteszeletekkel, dió- és mandulabéllel.

 

Diós habos ostya 4899

Elkészítési idő: 40 perc

Egy darab: 65 kcal

Hozzávalók (35 darabhoz):

  • 5 db tojásfehérje
  • 2 nagy csipet só
  • 400 g kristálycukor
  • 100 g darált dió
  • 100 g ostyalap

1 Verjük fel a tojásfehérjéket a sóval lágy habbá. Kis adagokban adjuk hozzá a cukrot, és verjük, amíg fényes, sűrű, kemény habot kapunk. Végül forgassuk bele a darált diót.

2 Az ostyalapokat szilikonspatulával, óvatosan kenjük meg a diós krémmel.

3 Tegyük őket nagy tepsibe, és szárítsuk kb. 10 percig a 160 fokra előmelegített sütőben.

4 A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni. Éles késsel vágjuk hosszú csíkokra. Tálalhatjuk frissen, de jól zárható dobozba téve akár 1-2 hétig is eltartható.

Diós-répás püspökkenyér

Elkészítési idő: 75 perc

Egy szelet: 277 kcal

Hozzávalók (14 szelethez):

  • 3 db tojás
  • 175 g nádcukor
  • 175 ml olaj
  • 140 g sárgarépa
  • 100 g dióbél
  • 1 db bionarancs
  • 175 g liszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 1 tk. sütőpor
  • ½ tk. őrölt fahéj
  • ½ tk. őrölt szerecsendió

1 Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és az olajjal. A répát hámozzuk meg, reszeljük finomra, a diót vágjuk durvára. A narancsot mossuk meg, töröljük szárazra, a héját reszeljük finomra. Forgassuk a répát, a diót és a narancshéjat a tojásos masszába.

2 Szitáljuk tálba a lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport és a fűszereket. Dolgozzuk bele a répás keverékbe. Simítsuk sütőpapírral bélelt vekniformába, és süssük meg a 180 fokra előmelegített sütőben 40-45 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is átsült-e. A formában hagyjuk kihűlni.

Diós-banános muffin 

Elkészítési idő: 45 perc

Egy darab: 280 kcal

Hozzávalók (12 darabhoz):

  • 250 g finomliszt
  • 1 ek. sütőpor
  • 25 g darált mandula
  • 75 g barna cukor
  • 4 db érett banán
  • 100 g mogyoróvaj
  • 2 db tojás
  • 100 g natúr joghurt
  • 60 g dióbél
  • 125 g porcukor

1 Forgassuk össze az átszitált lisztet, a sütőport, a darált mandulát és a barna cukrot. Hámozzuk meg a banánokat, 3 darabot törjünk össze villával, keverjük hozzá a mogyoróvajat, a tojásokat és a joghurtot. A negyedik banánt aprítsuk fel. Forgassuk össze a lisztes és a mogyoróvajas keveréket, a felaprított banánt és a durvára vágott dió felét.

2 Osszuk szét a masszát egy 12 darabos muffintepsi papírkapszlikkal bélelt mélyedéseibe. Szórjuk a tetejére a maradék diót, kissé nyomkodjuk is a tésztába. Süssük aranybarnára a muffinokat 200 fokon kb. 18 perc alatt. Közben keverjük simára a porcukrot egy kevés vízzel, és locsoljuk a még meleg muffinokra.

(FANNY)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.