Szereted a sütőtökkrémlevest? Ettől az összetevőtől lesz igazán tökéletes és egészséges az őszi fogás

Szereted a sütőtökkrémlevest? Ettől az összetevőtől lesz igazán tökéletes és egészséges az őszi fogás

sütőtökkrémleves
PUBLIKÁLÁS: 2025. október 02. 11:15
Nincs is jobb a hűs őszi időszakban egy testet-lelket megmelengető forró finomságnál, amit ráérősen kanalazhatunk el egy fáradt nap végén. A sütőtökkrémleves ráadásul több szinten is hat: a színe jobb kedvre derít, az íze elkényeztet, kalóriaszegény mivolta pedig még a diétában is kedvezhet.

A sütőtök igazi aduász, hiszen tele van vitaminokkal, fontos ásványi és tápanyagokkal, miközben kevés benne a kalória, ezért egyáltalán nem kell attól félnünk, hogy féktelen falatozgatása közben felszaladnak a nemkívánatos plusz kilók. A narancssárga alapanyag rostban is kifejezetten gazdag, ezért jót tesz az emésztéssel, felpörgeti az anyagcserét, és hozzájárulhat a fogyáshoz. Nem mindegy azonban, hogyan fogyasztjuk a szuperélelmiszert, és miként készítünk sütőtökkrémlevest

Sütőtökkrémleves gusztán tálalva.
A sütőtökkrémleves gyakori fogyasztása felpörgeti az anyagcserét.
Fotó: Elena Eryomenko /  Shutterstock 

Sütőtökkrémleves néhány hozzávalóból

Ha szeretnénk, hogy érvényesüljenek a sütőtök jótékony egészségügyi hatásai, és még az alakunk is formálódjon, érdemes elfelejteni a lisztes habarást, a zsíros tejszínt és tejfölt, valamint a burgonyás sűrítést is. Helyette dolgozzunk csak és kizárólag a zöldség húsával, és néhány alapvető, ugyanakkor nélkülözhetetlen fűszerrel. A levesünk – ha nem öntjük fel extra vízzel – önmagában is kellőképpen krémes lesz, de ha szeretnénk ezt fokozni, használhatunk tisztán növényi tejszíneket a kalóriaszegény fogás megtartása érdekében, továbbá igény szerint más zöldségeket, például sárga- és fehérrépát, akár karfiolt és brokkolit.

Sütőtök feldarabolása készülő sütőtökkrémleveshez.
A sütőtökkrémleves feldolgozása során érdemes félretenni a magokat, melyekből egészséges nassolnivalót készíthetünk.
Fotó: Erhan Inga /  Shutterstock 

Csodát tesz velünk a titkos összetevő

A krémlevesünkhöz először is mossuk meg alaposan a választott sütőtököt, vágjuk félbe, kanalazzuk ki a magos részeket, majd hámozzuk meg a külsejét. Egy éles késsel vágjuk kisebb kockákra a termést, amit tegyünk máris lábasba, és öntsünk rá annyi vizet, hogy éppen ellepje a zöldséghasábokat. Fedő alatt forraljuk, ezt követően takarékon főzzük addig, amíg megpuhulnak a sütőtökdarabok. Ekkor vegyük kézbe a krémleveskészítés csodafegyverét, a botmixert, és aprítás közben adagoljunk az ételhez sót, borsot, illetve ízlés szerint egyéb fűszereket, némi olívolajat. Végezetül jöjjön a titkos hozzávaló: a gyömbér. A gyógynövényt hámozás után egyszerűen reszeljük bele a majdnem kész levesbe, attól függően, mennyire szeretnénk csípős végeredményt elérni. A gyömbér nemcsak az étel ízvilágát bolondítja majd meg, de támogatja az immunrendszert és felturbózza az egész szervezetünket. Ez különösen akkor lényeges, ha éppen megfázásos vagy egyéb betegségben szenvedünk. A pikáns leves ráadásul a légutakat is megtisztítja, amivel szintén hozzájárulhatunk a gyógyuláshoz, tovább a kellemetlen tünetek enyhítéséhez.

Feldobnád az élményt?

A kész sütőtökkrémlevest tálalás előtt megbolondíthatjuk pirított tökmaggal, illetve más magvakkal, de fokozhatjuk az ízélményt kevésbé diétás sült kolbászkarikákkal, sonkaszeletekkel, vagy reszelt sajttal.

Inkább a hagyományosra esküszöl? Akkor nézd meg a Mindmegette receptjét:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.