A zöld dió jótékony hatásai

természetesen
PUBLIKÁLÁS: 2021. szeptember 05. 13:33
A diót már régóta ismerjük kívül-belül, a zöld dió és különösképp a milotai zöld dió azonban most indult hódító útjára.

Különleges zöld diós finomságok

Adiófahazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. Alegismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékéntalálhatóak. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes. A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés azöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek. Diófasírt, dióleves, diótej mind különlegesség teljesen hétköznapi alapanyagokból, amit mi magunk is kipróbálhatnánk. Vegetáriánusok is ajánlott! https://napidoktor.hu/egeszseges-otthon/diofasirt-dioleves-diotej-erdemes-kiprobalni/ A milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. Ahungarikum-számba menő különlegességreeddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.
zold_dio Foto:pixabay.com

Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség

Azöld dióazon kevés ételek egyike, amelyetnem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, ízkiemelőnek is kiváló, különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dióleginkább szirupban található mega polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.

Nem csak finom, egészséges is

Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupbanfigyelemreméltó c-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.
Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.