A
diófahazánkban őshonos növény, olyannyira, hogy már honfoglaló magyar őseink is gyűjtögették, fogyasztották a Kárpát-medencében. A
legismertebb és legjobb termőhelyek a mai Tiszacsécse és Milota környékéntalálhatóak. A dió hasznosítása több évezredes múlttal büszkélkedhet – szinte minden része értékes. A csonthéját még ki nem fejlesztett, fiatal, zöld termés a
zöld dió, amely csak akkor fogyasztható, ha belül még puha. A hibátlan darabok szedését és átválogatását az optimális hőmérsékleten való áztatás és hosszú érlelés, a fűszerek gondos kiválasztása, a mesterséges adalékanyagoktól mentes előállítás és a használt recept pontos betartása követi. Az eredmény: enyhén diós, fűszeres illatú és ízű, édes finomság. A zöld dióból különféle eszenciák, borok, likőrök, olajok, lekvárok is készülnek.
Diófasírt, dióleves, diótej mind különlegesség teljesen hétköznapi alapanyagokból, amit mi magunk is kipróbálhatnánk. Vegetáriánusok is ajánlott! https://napidoktor.hu/egeszseges-otthon/diofasirt-dioleves-diotej-erdemes-kiprobalni/ A
milotai zöld diót a világ egyik leghíresebb és legmagasabb minőségű diójaként tartják számon. A
hungarikum-számba menő különlegességreeddig kevés figyelmet fordítottak, ám most egyre többen fedezik fel, és egyre népszerűbbé válik.

Foto:pixabay.com
Köretként, desszertként egyaránt igazi ínyencség
A
zöld dióazon kevés ételek egyike, amelyet
nem kizárólag egyetlen fogáshoz lehet fogyasztani. A kulináris ínyencség adalékmentes, ízkiemelőnek is kiváló, különböző húsokhoz, kacsához, libához és vadakhoz, de kiváló alkotó eleme lehet a sajttálaknak, főleg a füstölt sajtok ízét egészíti ki, illetve kacsa- és
libamájas készítményeknek. Ha desszertként szeretnénk fogyasztani, akár gyümölcstálakhoz, kelyhekhez, akár fagylaltféleségekhez is kiválóan illeszkedik. A zöld dió
leginkább szirupban található mega polcokon, egyelőre csak az ország néhány tucat specializált elárusítóhelyén, illetve az interneten.
Nem csak finom, egészséges is
Noha elsősorban nem egészségügyi hatása miatt fogyasztjuk, a zöld dió szirupban
figyelemreméltó c-vitamin- és vastartalommal bír, és a népi gyógyászat szerint máj-, gyomor- és vértisztító, gyomorerősítő, fertőtlenítő hatású, valamint segíti a vérszegénység, levertség elleni küzdelmet is.