A diót már az ókori görögök is ismerték, kutyaharapás gyógyítására és féregűzőként is használták, a középkorban pedig reuma és idegpanaszok ellen teát is készítettek belőle. A népi gyógyászatban gyakran alkalmazták a diót, belsőleg vértisztítóként, bél- és gyomorhurut ellen, külsőleg sebkezelésre. A diófélék sok rostot és kevés telített zsírt tartalmaznak, és rengeteg antioxidáns van bennük – írja a Healthline.
Étvágycsökkentő hatású
Noha a diónak magas a kalóriatartalma – 100 gramm dióbél több mint 600 kalóriát tartalmaz –, a legújabb kutatások szerint a diófélék segítenek megfékezni az étvágyat a szerotoninszint-növelő hatásuk révén. Illetve a dió főként telítetlen zsírsavakat tartalmaz, nem pedig érelzáró telített zsírokat. A magvakban, így a dióbélben is, többszörösen telítetlen zsírok találhatók. Ilyen például az omega-3-zsírsav, mely kedvező hatásúak a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, és hozzájárul az erek állapotának javulásához.
Kiváló fehérjeforrás
Száz gramm dióbél 8,6 gramm fehérjéttartalmaz. Érdekes, hogy a fehérje és az olaj mennyisége között negatív összefüggés tapasztalható. A kiemelkedően nagy olajtartalmú diófajtákban viszonylag kevesebb a fehérje. Bár a nagy fehérjetartalmú fajták értékesebbek, a nagyobb olajtartalmúakat érezzük ízletesebbnek.
Magas antioxidáns-tartalom
A diófélék közül a dió tartalmazza a legtöbb polifenolt, azt az antioxidánst, amely védi a szervezetünket a szövetkárosító molekuláktól. Már napi hét szem dió elrágcsálása is segít távol tartani a betegségeket, és csökkenteni a koleszterinszintet.
Fontos ásványi anyagok
A dióban sok a magnézium és a kálium, megtalálható benne a csontképző fluor, valamint a mangán és a réz, amely a vérképzésben segít. A szeléna szívizomgyengeség ellen kiváló, nem beszélve immunerősítő szerepéről. Nem véletlen, hogy lábadozó betegeknek kiváló a dióval gazdagított étrend.
Igazi vitaminbomba
A dió A- és E-vitaminban gazdag, de többféle B-vitamin is van benne. Így például a tiamin, amely ideg- és izomvédő, serkenti a növekedést. A dió ízét, élvezeti értékét növeli 4-6 százalék körüli cukortartalma. A diófa levele frissen, jelentős mennyiségű C-vitamint rejt, a gyógyászatban is használják. Készíthető belőle tea, amely javasolt egyebek mellett bőrproblémákra is (akne, sömör).
Emésztésre is jó
A diófalevél nagyon gazdag cserzőanyagokban, teája hatásos gyomorhurut, hasmenés ellen. Magát a diót a népi gyógyászatban vérszegénység, sápadtság kezelésére is használták. Különösen a dióhéjból készült tea jó emésztési bajokra. Ugyanakkor a diófélék allergiásrohamot válthatnak ki az arra érzékenyeknél.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.