Édes szemek, sós ízek – Ellenállhatatlan szőlős recept, amivel leveszed a családot a lábáról

Édes szemek, sós ízek – Ellenállhatatlan szőlős recept, amivel leveszed a családot a lábáról

szüret
PUBLIKÁLÁS: 2025. szeptember 20. 13:25
Az ősz egyik kedvenc alapanyagából változatos és finom főételeket, mártásokat, salátákat és pazar köreteket készíthetünk. Ha te is meglepnéd a családod valami ízletes finomsággal, ezekkel a szőlős receptekkel tutira nem lőhetsz mellé. Íme 5 mennyei étel, aminek senki nem tud majd ellenállni!

A legízletesebb szőlős receptek az esős, hűvös őszi időszakra, amikor igazán jól esik valami lélekmelengető finomság. Szőlőből ugyanis nem csak bor, must és lédús üdítő készíthető, a gyümölcs sokoldalúsága a konyhában is megmutatkozik. Legyen szó édes süteményről, egy gyors  salátáról vagy valamilyen különleges húsételről, ezekkel a szőlős receptekkel garantáltan feldobhatod a borongós időszakot.

Szőlős recept, egy ízletes, rusztikus meggyes pite az asztalon és sok szőlőszem
Ízletes szőlős receptek: ízletes finomságok, melyeket a jóhangulatú szüret ihletett. 
Fotó: Jaromir Klein /  Shutterstock 

Szőlős receptek az ősz kedvencével: ezekkel az ételekkel feldobhatod a hétköznapokat

  • 1. Mézes-mustos kacsacomb szőlőmártással

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
4 kacsacomb

őrölt fekete bors
6 gerezd fokhagyma
4 ág rozmaring
4 ek. méz
200 ml must
250 g mag nélküli rozé szőlő
1 csokor újhagyma
1 ek. étkezési keményítő
100 ml száraz rozé
250 g bulgur
petrezselyemzöld

Szőlős recept, mézes-mustos kacsacomb szőlőmártással
Mézes-mustos kacsacomb szőlőmártással: a legjobb, amit a gyümölccsel tehetsz.

ELKÉSZÍTÉS:
1. A megtisztított kacsacombokat dörzsöljük be sóval és borssal, majd a bőrös felükkel lefelé tegyük a tepsibe. Szórjuk melléjük a meghámozott és egészben hagyott fokhagymagerezdeket, rozmaringágakat, öntsünk alájuk 200 ml vizet, és alufóliával lefedve süssük a 220 fokos sütőben 20 percig.
2. Ezután mérsékeljük a hőfokot, és süssük a combokat 160 fokon további 90 percen át. Amikor már elég zsír kisült belőlük, locsoljuk meg ezzel, valamint 2 evőkanál méz és a must keverékével. Az utolsó 20 percben az alufóliát vegyük le, a combokat fordítsuk meg, és 200 fokon pirítsunk rá.
3. Közben a szőlőt mossuk meg, szemezzük le, majd az újhagymát tisztítsuk meg, karikázzuk fel. Szórjuk ezeket lábasba, öntsük fel a borral és 300 ml vízzel. Adjuk hozzá a többi mézet, sózzuk meg, és főzzük, amíg a szőlőszemek meg nem puhulnak. Csorgassuk hozzá a kevés hideg vízzel elkevert keményítőt, és kevergetve főzzük mártásállagúra.
4. A bulgurt öblítsük át. Kétszeres mennyiségű, enyhén sós vízben főzzük egészen puhára. Tálaljuk még melegen a kacsát ezzel és a mártással, illetve szórjuk meg felaprított petrezselyemmel.

1 adag 312 kcal
120 perc

  • 2. Szőlős Waldorf-saláta

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
250 g zellergumó
2 savanykás alma
2 ek. citromlé
250 g mag nélküli fehér szőlő
150 g natúr joghurt
50 ml cukrozatlan habtejszín
4 ek. majonéz
80 g ementáli sajt
120 g salátakeverék
80 g dióbél

Szőlős Waldorf-saláta: ennek a gyerekek sem tudnak majd ellenállni.

ELKÉSZÍTÉS:
1. A megtisztított zellert és a megmosott almákat vágjuk kisebb hasábokra, illetve vékonyabb szeletekre, és forgassuk össze a citromlével. A szőlőt mossuk meg, szemezzük le.
2. A hideg tejszínből verjünk lágy habot, keverjük össze a joghurttal és a majonézzel, majd forgassuk össze az előkészített zellerrel, az almával és a szőlővel. Adjuk hozzá a felkockázott sajtot is. Enyhén sózzuk meg. Tegyük a hűtőbe.
3. A salátát tálalás előtt locsoljuk meg a szósszal, majd szórjuk meg a durvára vágott dióval.

1 adag 244 kcal
15 perc + hűtés

  • 3. Vörösboros tarja sült puliszkával

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
A HÚSHOZ:
700 g sertéstarja

őrölt fekete bors
2 ek. olaj
1 nagy vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
150 ml száraz vörösbor
2 ek. méz
200 g mag nélküli kékszőlő
2 ek. vaj

A KÖRETHEZ:
400 ml tej
200 g kukoricadara
1 ek. olaj

őrölt fekete bors

 Vörösboros tarja sült puliszkával
 Vörösboros tarja sült puliszkával: az ellenállhatatlan hétköznapi különlegesség.

ELKÉSZÍTÉS:
1. A körethez forraljuk össze a tejet 400 ml vízzel. A kukoricadarát szórjuk bele, adjuk hozzá az olajat, sózzuk, borsozzuk meg, majd lassú tűzön, folyamatos kevergetés mellett főzzük sűrűre.
2. Simítsuk 18 × 25 cm-es, sütőpapírral kibélelt tepsibe a masszát, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25 percig.
3. Közben a tarját szeleteljük fel, sózzuk, borsozzuk meg. Az olajat serpenyőben hevítsük fel, és nagy lángon, rövid idő alatt süssünk a hússzeletekre kérget. Mérsékeljük alatta a lángot. A meghámozott, cikkekre vágott vöröshagymát, valamint a kettévágott fokhagymagerezdeket tegyük a serpenyőbe, öntsük fel kevés borral. A mézet csorgassuk rá, és lassú tűzön, fedő alatt kezdjük el párolni.
4. A megmosott, leszemezett szőlőt 10 perc után szórjuk a serpenyőbe. A maradék bor szakaszos hozzáadásával pároljuk puhára a húst, a hagymákat és a gyümölcsöt. Közben sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Amennyiben szükséges, öntsünk hozzá egy kevés vizet.
5. Adjuk a visszamaradt szafthoz a vajat, forraljuk fel, és hagyjuk alaposan besűrűsödni.
6. Tálaljuk a tarjaszeleteket a párolt hagymákkal, a szőlővel, a szafttal meglocsolva és a puliszkával.

Fanny-tipp: Sütés előtt a puliszkát megszórhatjuk 150 g reszelt füstölt vagy trappista sajttal.

1 adag 561 kcal
60 perc

  • 4. Almás-szőlős karaj pirított burgonyával

HOZZÁVALÓK (4 SZEMÉLYRE):
8 szelet (650 g) csont nélküli sertéskaraj

őrölt fekete bors
olaj
2 vöröshagyma
6 gerezd fokhagyma
3 alma
200 g mag nélküli fehér szőlő
800 g apró szemű burgonya
petrezselyemzöld

Almás-szőlős karaj pirított burgonyával
Almás-szőlős karaj pirított burgonyával: egyszerűségében rejlik az igazi varázs.

ELKÉSZÍTÉS:
1. A hússzeleteket enyhén klopfoljuk ki, sózzuk és borsozzuk meg. Serpenyőben hevítsünk fel egy kevés olajat, és nagy lángon, oldalanként fél-fél perc alatt süssünk kérget a húsok mindkét oldalára. 2. Egy tepsit vékonyan kenjünk ki olajjal. Osszuk el benne a meghámozott, vékonyan felkarikázott vöröshagymát, illetve az egészben hagyott fokhagymagerezdeket, majd ezekre tegyük rá az elő sütött karajszeleteket. Fedjük le alaposan alufóliával, és süssük a 180 fokos sütőben 45 percig.
3. Az almát és szőlőt mossuk meg, előbbit vágjuk fel cikkekre, utóbbit szemezzük le. 25 perc sütés után szórjuk mindkettőt a hús mellé. Együtt süssük készre, az utolsó 10 percben már alufólia nélkül. 4. Amíg a hús készül, folyó víz alatt alaposan mossuk meg a burgonyát. Héjastul főzzük meg bővebb sós vízben. Szűrjük le, vágjuk fel cikkekre. Serpenyőben hevítsünk olajat, és pirítsuk át rajta a krumplit, közben sózzuk, borsozzuk meg.
5. A karajszeleteket a burgonyával, frissen fel aprított petrezselyemmel díszítve tálaljuk a családnak.

Fanny-tipp: Mielőtt megpirítanánk a burgonyát, akár meg is hámozhatjuk. Tehetünk még kakukkfűágat a húshoz.

1 adag 455 kcal
60 perc

  • 5. Kelt szőlős lepény

HOZZÁVALÓK (8 SZELETHEZ):
1/2 kocka friss élesztő
1 kk. kristálycukor
1 csapott tk. só + a szóráshoz
500 g liszt + a nyújtáshoz
6 ek. olívaolaj
300 g mag nélküli kékszőlő
4 ág felaprított rozmaring

Kelt szőlős lepény
Kelt szőlős lepény: pofonegyszerű, mégis nagyon ízletes finomság.

ELKÉSZÍTÉS:
1. Az élesztőt morzsoljuk 100 ml langyos vízbe, keverjük hozzá a cukrot, és hagyjuk felfutni. 2. Dolgozzuk össze az élesztős keveréket a sóval, a 4 evőkanál olívaolajjal és a liszttel. Apránként öntsünk hozzá 200 ml langyos vizet hasábokra, illetve vékonyabb szeletekre, és forgassuk össze a citromlével. A szőlőt mossuk meg, szemezzük le.
2. Dolgozzuk össze az élesztős keveréket a sóval, a 4 evőkanál olívaolajjal és a liszttel. Apránként öntsünk hozzá 200 ml langyos vizet is, dagasszuk be, és meleg helyen, letakarva kelesszük a duplájára.
3. A tésztát lisztezett felületen gyúrjuk át, nyújtsuk ki 1,5-2 cm vastagra, és tegyük a sütőpapírral kibélelt tepsibe. A szőlőt mossuk meg, szemezzük le, egyenletesen szórjuk a tésztára, majd kissé nyomkodjuk is bele. Hagyjuk újabb 15 percet kelni.
4. Hintsük meg egy kevés sóval, szórjuk meg a rozmaringgal, locsoljuk meg a maradék olajjal, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 25 percig. 
1 szelet 285 kcal
120 perc

Ha további ízletes szőlős receptekre vágysz, nézd meg az alábbi videót:

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.