Ettől a filléres összetevőtől lesz tökéletes a kovászos uborka

konyhai tippek
PUBLIKÁLÁS: 2025. július 23. 09:15
A közkedvelt savanyúság titka a részletekben rejlik, ezt szinte minden háziasszony tudja. Nem véletlen, hogy ahányan vagyunk, annyiféle trükköt alkalmazunk a tökéletes kovászos uborka elkészítéséhez.

Létezik egy olyan, szinte minden háztartásban megtalálható filléres fűszer, amellyel tovább fokozhatjuk a kovászos uborka kivételes ízét. Ez nem más, mint a mustármag.

Egy üveg kovászos uborka a kerti asztalon
A mustármag kioldódik a kovászos uborka pácában Fotó: csikiphoto /  Shutterstock 

Nem csak a mustárhoz illik

Bár a mustármagot leginkább mustár készítéséhez használják, valójában egy sokoldalú fűszerről van szó, amelyet számos étel és savanyúság elkészítéséhez hasznosíthatunk. Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatásai miatt – amiért a népi gyógyászatban is régóta alkalmazzák – még inkább megéri ez után a fűszer után nyúlni. A mustármag háromféle típusban érhető el: fehér (vagy sárga), barna és fekete változatban. Előbbi a leggyakoribb, sokan ezt teszik a kovászos uborka levébe is. Érdemes azonban megismerni mindegyik típust, hiszen más-más ízprofilokkal rendelkeznek:

  • a fehér mustármag enyhe, kissé édeskés ízű, ami miatt sokan preferálják; nem túl erős, nem vonja el a figyelmet az uborka friss ízéről, ezért is gyakori és népszerű fűszer a kovászolás folyamatában;
  • a barna mustármag valamivel erősebb, csípősebb ízű, így főként a sós-ecetes pácokban használják; a kovászos uborkát karakteresebbé teszi;
  • A fekete mustármag a legcsípősebb, illetve legerősebb ízű mustármag, amelyet ritkábban vesznek elő a konyhában; ám ha valaki kifejezetten intenzív és markáns ízvilágot szeretne elérni, mihamarabb szerezze be!

A kovászos uborka legjobb barátja

A mustármag különleges jellemzője, hogy erjesztéskor a pácban kioldódik belőle egy enyhén csípős, fűszeres íz, amely kellemesen kiegészíti a só, fokhagyma és kapor hármasát. 

Nemcsak egyedi aromát ad, de egy kis extra karaktert és komplexitást is csempész a kovászos uborka ízébe anélkül, hogy elnyomná a többi, elengedhetetlen hozzávaló aromáját. A kis szemek ráadásul ropogósak maradnak a savanyúságban, így később el is fogyaszthatók az uborkával együtt.

Érdemes a mustármagot egészben a páclébe tenni. Mivel a kovászolás során kisebb mennyiség is elég a kívánt íz eléréséhez, nem kell túl sokat használnunk belőle: 1-2 teáskanál elegendő egy hagyományos méretű üveghez. 

Így készül a kovászosuborka-krémleves

Ez is érdekelheti: 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.