
Létezik egy olyan, szinte minden háztartásban megtalálható filléres fűszer, amellyel tovább fokozhatjuk a kovászos uborka kivételes ízét. Ez nem más, mint a mustármag.
Bár a mustármagot leginkább mustár készítéséhez használják, valójában egy sokoldalú fűszerről van szó, amelyet számos étel és savanyúság elkészítéséhez hasznosíthatunk. Gyulladáscsökkentő és emésztést segítő hatásai miatt – amiért a népi gyógyászatban is régóta alkalmazzák – még inkább megéri ez után a fűszer után nyúlni. A mustármag háromféle típusban érhető el: fehér (vagy sárga), barna és fekete változatban. Előbbi a leggyakoribb, sokan ezt teszik a kovászos uborka levébe is. Érdemes azonban megismerni mindegyik típust, hiszen más-más ízprofilokkal rendelkeznek:
A mustármag különleges jellemzője, hogy erjesztéskor a pácban kioldódik belőle egy enyhén csípős, fűszeres íz, amely kellemesen kiegészíti a só, fokhagyma és kapor hármasát.
Nemcsak egyedi aromát ad, de egy kis extra karaktert és komplexitást is csempész a kovászos uborka ízébe anélkül, hogy elnyomná a többi, elengedhetetlen hozzávaló aromáját. A kis szemek ráadásul ropogósak maradnak a savanyúságban, így később el is fogyaszthatók az uborkával együtt.
Érdemes a mustármagot egészben a páclébe tenni. Mivel a kovászolás során kisebb mennyiség is elég a kívánt íz eléréséhez, nem kell túl sokat használnunk belőle: 1-2 teáskanál elegendő egy hagyományos méretű üveghez.
Ez is érdekelheti:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.