Aktuális

Tévedés, hogy a napon kell érlelni a kovászos uborkát

Bors

2019. július 2. kedd 13:00

<p>Itt a savanyítás ideje! Nem nagy ördöngősség elkészíteni egy savanyúságot, tessék megpróbálni!</p>

Maga a savanyítás módszere évszázadokra nyúlik vissza, a savanyúság nagyon fontos tápláléka lett az emberiségnek. Az erjesztés alatt olyan mikroorganizmusok szabadulnak fel, amelyek segítik az emésztést, és hozzájárulnak a bélflóra egészséges működéséhez. 

Számos módszer látott már napvilágot, és bár mindenki ra­gaszkodik a saját verziójához, egy kis újragondolás sosem árt.

– Nem a megszokott ecetes-cukros módszerrel dolgozom. Elég csupán só, víz, fűszerek és a zöldségek. Ezt utána adott körülmények között kell tárolni, hogy tartós legyen a savanyúság – magyarázta Király Ágnes, a FerMentor Blog szerzője, aki gyümölcsöket is savanyít. 

Bármi jöhet a jódozotton kívül

Az ecetet nyugodtan elhagyhatjuk a savanyításkor, nincs rá szükség, elég, ha csak só és fű­szerek kerülnek az üvegbe.

– Általában 2 százalékos sóoldatot használok, ami azt jelenti, hogy 1 liter vízhez 1 csapott evőkanál, körülbelül 20 gramm sót számolok. A legtöbb zöldségnél, mint például a brokkolinál, a répánál, a reteknél, a céklánál, a burgonyánál, a zöldbabnál és a káposztánál is ezzel az aránnyal kell számolni. Fontos, hogy jó mi­nőségű, természetes só legyen. 

A jódozott só kivételével gyakorlatilag minden megfelel a fermentáláshoz. A jód ugyanis ma­gas koncentrációnál már gátolja a baktériumok szaporodását – figyelmeztetett Király Ágnes. A sikeres fermentáláshoz a finomítatlan tengeri só, illetve a parajdi só a legjobb választás, mert ezek tartalmazzák a legtöbb ásványi anyagot és nyomelemet. 

Friss zöldségből lesz a roppanós

Nyáron még a panelek ablakpárkányain is gyakran látni hatalmas üvegeket tele uborkával, ahogyan a napon pihennek. A gondos háziasszonyok még forgatják is, hogy minden oldal ugyanannyi gondoskodást kapjon a naptól. Azonban Király Ágnes szerint ez a művelet felesleges, nem kell a hőségben érlelnünk, hogy finom legyen a végeredmény. 

– A fermentált, tehát tejsavasan erjesztett savanyúságok, mint például a kovászos uborka legjobban olyan helyen erjed jól, ami a nyári meleghez képest hű­vösebb. Ez azt jelenti, hogy a szobába, közvetlen fénytől védve is tökéletesen elkészül – magyarázta a szakértő.

És hogy is van ez? Ha a kovászos uborkának valót kitesszük a napra, akkor túlságosan beindul az erjedési folyamat, ezért előfordul, hogy puhább lesz a végeredmény. Ha csavaros tetővel lezárja az üveget, és beteszi a szobába, akkor ugyanannyi idő alatt elkészül a savanyúság, a különbség csupán annyi, hogy így valamelyest kevésbé puhul meg. Ha igazán finom roppanós uborkára vágyik, akkor a frisseket kell felhasználni. Még a szedés napján, vagy legkésőbb másnap el kell tenni a zöldséget. Ha piacon vásárol, és van rá lehetőség, akkor törjön szét egyet, és nézze meg, hogy még szép zöld-e a közepe. Így lesz isteni a házi kovászos uborka.

– Kenyeret és krump­lit sem kell rá­tenni. Ha van benne fokhagyma és ka­por, akkor ugyan­olyan íze lesz, mint a rendes kovászos uborkának – adta a tippeket a Bors olvasóinak a FerMentor Blog szerzője.

Gyümölcs is mehet az üvegbe 

Nincs olyan gyümölcs, amit ne lehetne savanyítani. Az édes gyümölcsöknél elég egy pici só a lébe és a fűszerek, de ha savanyúbb, akkor ahhoz a só helyett cukor kell. Egy 5 literes üveg­hez egy, maximum másfél ka­nál cukor bőven elég, mert ha túl sok kerül bele, akkor al­koho­losra fordul az erjedés. A zöldségekhez hasonlón ezt is zárt üvegben kell erjeszteni körülbelül 2–3 napig, majd jöhet a szűrés és a fo­gyasztás, vagy ízlés szerint to­vábbi sava­nyítás. 

2–3 nap elég 

A szoba-hőmérsékletű érlelés sem tart sokkal tovább, mintha napon csinálnánk. Ízlés szerint elég 2–3 nap. Minél tovább érnek a zöldségeink, annál puhábbak, annál savanyúbbak és annál fakóbb színűek lesznek, de ez egyáltalán nem baj! 

Finoman a fűszerekkel!

A fűszerekkel is érdemes vigyázni, ugyanis egyes fajták lassítják az érlelés folyamatát, így csak kis mennyiségben érdemes a savanyúsághoz adni ezeket. 

– A legtöbb aromás fűszernövény antibakteriális hatóanyagokat tartalmaz. A boróka, a babérlevél, a fahéj, a bors, a csipkebogyó, az almalevél, a fekete ribiszke, a citrom, a petrezselyem gyökere és levele, a kapor zöld részei és termése, a köménymag, a komló virága, a fokhagyma, a vöröshagyma és a paprika is tartalmaz ilyen anyagokat. Ez nem azt jelenti, hogy ha ilyen van az üvegben, akkor meg fog állni az érés, csupán óvatosan kell bánni velük, nem szabad túl sokat használni belőlük – mondta a szakértő.

További cikkek

Évértékelő

Évértékelővel indíthatja el a kormánypárti kampányt Orbán Viktor

Időjárás

Most közölték a meteorológusok: rettenetes, ami mindjárt átvonul az országon

Ez is érdekelhet

nemzetisport.hu

PL: a 94. percben még a Leicester vezetett, végül a Tottenham nyert

astronet.hu

Napi horoszkóp 2022. január 20.: a Szűz fontos tanulságokat kap a sorstól, a Bika szerencsés valamiben

origo.hu

Megint csalt, megint lebukott az RTL Klub

hirtv.hu

A kórházból jelentkezett a hármas ikreket váró Rúzsa Magdi: Kell a biztatás! Szorítsatok!

szon.hu

Félrehúzta a köntösét a nagymellű szőke szépség

origo.hu

1,2 millió ember halálát okozta antibiotikumoknak ellenálló kórokozó

nemzetisport.hu

Férfi kézi Eb: Kisebb katasztrófa, hogy a magyar válogatott kiesett – Kentin Mahé

origo.hu

Sztárok, akik már vásároltak jegyet az űrbe - galéria

life.hu

Meghökkentő fotók: G.w.M. felesége néhány évvel ezelőtt Kulcsár Edina óriási rajongója volt

mandiner.hu

Vitézy Dávid helyretette Karácsonyt villamosügyben

origo.hu

Hózáporokkal és viharos széllel jön a hidegfront