Irány az erdő! Természet ihlette házi sütemények

desszert
PUBLIKÁLÁS: 2025. május 19. 11:15
Illatos, friss házi sütemények, amik a nagyi konyháját és a természetet idézik. Készítsd el ezeket a süteményrecepteket otthon, garantált siker minden falat!

Csempésszük be otthonunkba az erdő varázsát illatos, finom házi sütemények segítségével, amelyek nemcsak az ízlelőbimbókat csábítják, hanem a természet nyugalmát is megelevenítik. Minden falat egy kis szelet erdei harmóniát idéz meg. Ezek a süteményreceptek, melyeket a Fanny magazin gyűjtött össze, garantáltan mindenkinél bekerülnek a kedvencek közé. 

Epres őzgerinc fehércsokoládé-bevonattal - Erdei hangulatot idéző süteményreceptek 

Hozzávalók:

A tésztához: 100 g puha vaj * 100 g porcukor * 1 kk. vaníliaőrlemény * 2 tojás * 1,5 dl natúr joghurt * 250 g liszt * 1 ek. sütőpor * 200 g eper

A mázhoz: 150 g fehér csokoládé * 80 g tejszín

A forma előkészítéséhez: vaj * liszt

Epres őzgerinc fehércsokoládé-bevonattal: ínycsiklandó házi sütemény  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a vanília őrleménnyel. Egyesével beledolgozzuk a két egész tojást. Hozzáadjuk a joghurtot, azzal is simára keverjük.

2. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, hozzászitáljuk a vajas alaphoz. Alaposan összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a megtisztított, feldarabolt epret is.

3. Egy hosszúkás sütőformát kikenünk vajjal, meghintjük liszttel, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. 175 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral.

4. A megsült tésztát a formával együtt egy rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Csak akkor vesszük ki óvatosan a formából, ha már teljesen hideg.

5. A mázhoz a fehér csokoládét apróra vágjuk, gőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a felmelegített tejszínt, és simára keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ráöntjük a süteményre. Pár percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy gyorsabban megdermedjen rajta a máz.

Elkészítési idő: 55 perc

Vaníliakrémes kosárka - a házi sütemények koronázatlan királynője

Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához: 130 g liszt * 1 kk. sütőpor * 30 g porcukor * 1 nagy tojássárgája * 80 g vaj * vaj és liszt a formák előkészítéséhez 

A vaníliakrémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor * 3 dl tej * 70 g porcukor * 100 g vaj

A csokicsíkokhoz: 5 dkg étcsokoládé

Vaníliakrémes kosárka: ezt a süteményreceptet ki kell próbálni!  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A tésztához összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, rugalmas tésztává gyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Közben elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport megfőzzük a tejben. Átlátszó fóliával letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.

3. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd robotgéppel összedolgozzuk a hideg vaníliás pudinggal. 

4. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 7 cm átmérőjű körlapokat vágunk ki belőle. A kis kosárkaformákat kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Belenyomkodjuk szépen a tésztákat. Egy kés hegyével megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácson kihűtjük.

5. Végül jöhet az összeállítás. A vaníliás krémet habzsákba tesszük, megtöltjük vele a kosárkákat. Betesszük a hűtőszekrénybe.

6. A mázhoz gőz felett megolvasztjuk az apróra vágott csokit, és becsíkozzuk vele a kosárkák tetejét.

Elkészítési idő: 90 perc

Foszlós darázsfészek – a házi sütemények lelke egy csipetnyi retróval

Hozzávalók:

A tésztához: 500 g finomliszt * 30 g friss élesztő * 30 g cukor * 50 g vaj * 200 ml tej * 3 tojássárgája * 1 csipet só

A töltelékhez: 100 g vaj * 100 g porcukor * 2 ek. vaníliás cukor * 100 g kókuszreszelék

Az öntethez: 1 dl tej * 2 evőkanál vaníliás cukor

Foszlós darázsfészek: igazi retró desszert  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Fél deci tejet meglangyosítunk, és egy teáskanál cukrot szórunk bele. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.

2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és minden hozzávalót beleteszünk a felfuttatott élesztővel együtt. A géppel alaposan kidagasztjuk. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, és körülbelül másfél óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.

3. A krémhez a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.

4. Ha a tészta megkelt, lisztezett munkafelületre borítjuk, és körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, rászórjuk a kókuszreszeléket, és szorosan feltekerjük.

5. Kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk a hengert, majd szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és ismét hagyjuk kelni fél órán át.

6. Végül 180 fokra előmelegített tepsibe toljuk, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Az öntethez a tejet a vaníliás cukorral együtt meglangyosítjuk, és meglocsoljuk vele a megsült tésztát. Pár percre visszatoljuk a sütőbe, míg a tészta magába szívja a vaníliás tejet.

Előkészítés: 40 perc Kelesztés: 2 óra Sütés: 20 perc 

Fatörzs torta - Csokoládékrémes csoda az ünnepi asztalra

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás * 6 ek. cukor * 3 ek. liszt * 2 ek.l kakaópor 

A krémhez: 4 tojássárgája * 4 ek. cukor * 2 ek. keményítő * 4 dl tej * 3 ek. kakaópor * 20 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki * 5 dkg puha vaj * 2 dl tejszín

A díszítéshez: pár kis ág rozmaring * marcipángombácskák

Fatörzs torta: egy klasszikus édesség  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Elektromos habverővel nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral úgy, hogy legalább öt percig keverjük maximális fokozaton. Egy kis tálban összevegyítjük a lisztet a kakaóporral. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a habverőt, és több adagban eloszlatjuk a cukros tojáshabban a kakaóporos lisztet.

2. Egy jó nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben szűk negyedóra alatt megsütjük. Ügyelünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor törni fog. Még melegen felcsavarjuk a papírral együtt, és így hagyjuk kihűlni.

3. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Egy hőálló tálban összekeverjük a négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral és két evőkanál keményítővel.

4. Gőz fölé rakjuk a cukros tojássárgájákat. Hozzádolgozzuk a kakaóport, majd vékony sugárban öntjük hozzá az időközben felforralt tejet, közben folyamatosan keverjük. Jó sűrűre főzzük. Levesszük a gőzről, és hagyjuk hűlni. Ha már körülbelül 40 fokosra lehűlt, hozzávegyítjük a megolvasztott csokoládét és a puha vajat. Hagyjuk teljesen hidegre hűlni.

5. Kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan beleforgatjuk a csokoládés krémbe.

6. Kitekerjük a kihűlt piskótát, rákenjük a csokoládés krém szűk felét. Felcsavarjuk. Ferdén levágunk belőle egy darabot, hozzáillesztjük a hosszabbik hengerhez. Végül a maradék krémmel bevonjuk kívülről, villával fatörzsmintát rajzolunk bele. Friss rozmaringlevelekkel, marcipángombácskákkal díszítjük.

Előkészítés: 70 perc + hűtés

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.