Recept

Irány az erdő! Természet ihlette házi sütemények

Létrehozva: 2025.05.19. 11:15

Illatos, friss házi sütemények, amik a nagyi konyháját és a természetet idézik. Készítsd el ezeket a süteményrecepteket otthon, garantált siker minden falat!

Csempésszük be otthonunkba az erdő varázsát illatos, finom házi sütemények segítségével, amelyek nemcsak az ízlelőbimbókat csábítják, hanem a természet nyugalmát is megelevenítik. Minden falat egy kis szelet erdei harmóniát idéz meg. Ezek a süteményreceptek, melyeket a Fanny magazin gyűjtött össze, garantáltan mindenkinél bekerülnek a kedvencek közé. 

Epres őzgerinc fehércsokoládé-bevonattal - Erdei hangulatot idéző süteményreceptek 

Hozzávalók:

A tésztához: 100 g puha vaj * 100 g porcukor * 1 kk. vaníliaőrlemény * 2 tojás * 1,5 dl natúr joghurt * 250 g liszt * 1 ek. sütőpor * 200 g eper

A mázhoz: 150 g fehér csokoládé * 80 g tejszín

A forma előkészítéséhez: vaj * liszt

Epres őzgerinc fehércsokoládé-bevonattal: ínycsiklandó házi sütemény  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Habosra keverjük a puha vajat a porcukorral és a vanília őrleménnyel. Egyesével beledolgozzuk a két egész tojást. Hozzáadjuk a joghurtot, azzal is simára keverjük.

2. Összekeverjük a lisztet a sütőporral, hozzászitáljuk a vajas alaphoz. Alaposan összedolgozzuk. Végül beleforgatjuk a megtisztított, feldarabolt epret is.

3. Egy hosszúkás sütőformát kikenünk vajjal, meghintjük liszttel, beleöntjük a tésztát, elsimítjuk. 175 fokos sütőbe toljuk, és 30-35 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a közepe. Ha nem, akkor visszatoljuk a sütőbe, és készre sütjük. Ha nagyon barnulna a teteje, letakarjuk sütőpapírral.

4. A megsült tésztát a formával együtt egy rácsra borítjuk, és hagyjuk teljesen kihűlni. Csak akkor vesszük ki óvatosan a formából, ha már teljesen hideg.

5. A mázhoz a fehér csokoládét apróra vágjuk, gőz felett megolvasztjuk. Hozzákeverjük a felmelegített tejszínt, és simára keverjük. Hagyjuk langyosra hűlni, majd ráöntjük a süteményre. Pár percre betesszük a hűtőszekrénybe, hogy gyorsabban megdermedjen rajta a máz.

Elkészítési idő: 55 perc

Vaníliakrémes kosárka - a házi sütemények koronázatlan királynője

Hozzávalók (10 darabhoz):
A tésztához: 130 g liszt * 1 kk. sütőpor * 30 g porcukor * 1 nagy tojássárgája * 80 g vaj * vaj és liszt a formák előkészítéséhez 

A vaníliakrémhez: 1 csomag vaníliás pudingpor * 3 dl tej * 70 g porcukor * 100 g vaj

A csokicsíkokhoz: 5 dkg étcsokoládé

Vaníliakrémes kosárka: ezt a süteményreceptet ki kell próbálni!  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A tésztához összekeverjük a lisztet, a sütőport és a porcukrot. Hozzáadjuk a tojássárgájákat és a vajat, rugalmas tésztává gyúrjuk. Átlátszó fóliába csomagoljuk, és fél órára betesszük a hűtőszekrénybe.

2. Közben elkészítjük a krémet. A vaníliás pudingport megfőzzük a tejben. Átlátszó fóliával letakarjuk, és így hagyjuk kihűlni.

3. A puha vajat habosra keverjük a porcukorral, majd robotgéppel összedolgozzuk a hideg vaníliás pudinggal. 

4. A pihentetett tésztát lisztezett munkafelületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és 7 cm átmérőjű körlapokat vágunk ki belőle. A kis kosárkaformákat kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel. Belenyomkodjuk szépen a tésztákat. Egy kés hegyével megszurkáljuk, és 190 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt készre sütjük. Rácson kihűtjük.

5. Végül jöhet az összeállítás. A vaníliás krémet habzsákba tesszük, megtöltjük vele a kosárkákat. Betesszük a hűtőszekrénybe.

6. A mázhoz gőz felett megolvasztjuk az apróra vágott csokit, és becsíkozzuk vele a kosárkák tetejét.

Elkészítési idő: 90 perc

Foszlós darázsfészek – a házi sütemények lelke egy csipetnyi retróval

Hozzávalók:

A tésztához: 500 g finomliszt * 30 g friss élesztő * 30 g cukor * 50 g vaj * 200 ml tej * 3 tojássárgája * 1 csipet só

A töltelékhez: 100 g vaj * 100 g porcukor * 2 ek. vaníliás cukor * 100 g kókuszreszelék

Az öntethez: 1 dl tej * 2 evőkanál vaníliás cukor

Foszlós darázsfészek: igazi retró desszert  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót. Fél deci tejet meglangyosítunk, és egy teáskanál cukrot szórunk bele. Az élesztőt belemorzsoljuk, és langyos helyen hagyjuk felfutni.

2. A liszt közepébe mélyedést készítünk, és minden hozzávalót beleteszünk a felfuttatott élesztővel együtt. A géppel alaposan kidagasztjuk. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Lisztezett kelesztőtálba tesszük, és körülbelül másfél óra alatt langyos helyen a duplájára kelesztjük.

3. A krémhez a puha vajat a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük.

4. Ha a tészta megkelt, lisztezett munkafelületre borítjuk, és körülbelül fél centi vastagra nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a krémet, rászórjuk a kókuszreszeléket, és szorosan feltekerjük.

5. Kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk a hengert, majd szorosan egymás mellé rakosgatjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsiben, és ismét hagyjuk kelni fél órán át.

6. Végül 180 fokra előmelegített tepsibe toljuk, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük. Az öntethez a tejet a vaníliás cukorral együtt meglangyosítjuk, és meglocsoljuk vele a megsült tésztát. Pár percre visszatoljuk a sütőbe, míg a tészta magába szívja a vaníliás tejet.

Előkészítés: 40 perc Kelesztés: 2 óra Sütés: 20 perc 

Fatörzs torta - Csokoládékrémes csoda az ünnepi asztalra

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás * 6 ek. cukor * 3 ek. liszt * 2 ek.l kakaópor 

A krémhez: 4 tojássárgája * 4 ek. cukor * 2 ek. keményítő * 4 dl tej * 3 ek. kakaópor * 20 dkg jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsoki * 5 dkg puha vaj * 2 dl tejszín

A díszítéshez: pár kis ág rozmaring * marcipángombácskák

Fatörzs torta: egy klasszikus édesség  Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. Elektromos habverővel nagyon habosra verjük az egész tojásokat a cukorral úgy, hogy legalább öt percig keverjük maximális fokozaton. Egy kis tálban összevegyítjük a lisztet a kakaóporral. Alacsonyabb fokozatra állítjuk a habverőt, és több adagban eloszlatjuk a cukros tojáshabban a kakaóporos lisztet.

2. Egy jó nagy gáztepsit kibélelünk sütőpapírral. Beleöntjük a piskótatésztát, és 180 fokra előmelegített sütőben szűk negyedóra alatt megsütjük. Ügyelünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor törni fog. Még melegen felcsavarjuk a papírral együtt, és így hagyjuk kihűlni.

3. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet. Egy hőálló tálban összekeverjük a négy tojássárgáját négy evőkanál cukorral és két evőkanál keményítővel.

4. Gőz fölé rakjuk a cukros tojássárgájákat. Hozzádolgozzuk a kakaóport, majd vékony sugárban öntjük hozzá az időközben felforralt tejet, közben folyamatosan keverjük. Jó sűrűre főzzük. Levesszük a gőzről, és hagyjuk hűlni. Ha már körülbelül 40 fokosra lehűlt, hozzávegyítjük a megolvasztott csokoládét és a puha vajat. Hagyjuk teljesen hidegre hűlni.

5. Kemény habbá verjük a tejszínt, majd óvatosan beleforgatjuk a csokoládés krémbe.

6. Kitekerjük a kihűlt piskótát, rákenjük a csokoládés krém szűk felét. Felcsavarjuk. Ferdén levágunk belőle egy darabot, hozzáillesztjük a hosszabbik hengerhez. Végül a maradék krémmel bevonjuk kívülről, villával fatörzsmintát rajzolunk bele. Friss rozmaringlevelekkel, marcipángombácskákkal díszítjük.

Előkészítés: 70 perc + hűtés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek