Ibolyát sütibe? Ezeket a recepteket ki kell próbálnod!

ibolya
PUBLIKÁLÁS: 2025. március 24. 12:30
Elhoztunk neked 3 ellenállhatatlanul finom lila édességet, amit meg kell kóstolnod! Kattints a receptekért!

A vibrálóan lila, csábító illatú ibolyának a konyhában is helye van, nem csupán a vázában és a kiskertben. Felhasználásával igen látványos desszerteket varázsolhat a tavaszi asztalra.

Ibolya torta / Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Ibolyatorta

HOZZÁVALÓK (12 SZELETHEZ):

A PISKÓTÁHOZ: 5 db tojás

  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 120 g kristálycukor
  • 120 g liszt + a formához
  • 40 g darált mandula
  • 50 g vaj + a formához

A KRÉMHEZ:

  • 350 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 60 g ibolyás cukor (recept a vajas keksznél)

A BEVONATHOZ:

  • 150 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 1 tasak vaníliás cukor

A DÍSZÍTÉSHEZ: ibolyaszirom

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tojásokat válasszuk szét, és verjük fel a sárgáját a vaníliás, a fehérjét pedig a kristálycukorral. Lágy mozdulatokkal keverjük össze a kettőt, majd az átszitált lisztet és a darált mandulát lazán forgassuk bele. Végül adjuk hozzá a megolvasztott, langyosra hűlt vajat is.

2. Simítsuk a tésztát a kivajazott, kilisztezett, 22 cm átmérőjű, kapcsos tortaformába. Süssük a 160 fokra előmelegített sütőben kb. 45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Miután teljesen kihűlt, vegyük ki a formából, és vízszintesen vágjuk fel 3 egyforma lapra.

3. A krémhez verjük kemény habbá a tejszínt az ibolyás cukorral. Kenjük a felét az első piskótalapra, helyezzük rá a másodikat, és simítsuk rá a krém másik felét. Fedjük le a harmadik lappal.

4. A tejszínt verjük fel a vaníliás cukorral. Vonjuk be vele a tortát. Díszítsük a szirmokkal.

1 szelet 203 kcal

70 perc

Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Lila krémes habcsók

HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):

A HABCSÓKHOZ:

  • 3 db szobahőmérsékletű tojásfehérje
  • 200 g kristálycukor
  • 1 ek. citromlé
  • 30 g porcukor
  • 20 g étkezési keményítő

A KRÉMHEZ:

  • 200 ml hideg cukrozatlan habtejszín
  • 80 g ibolyás cukor (recept a vajas keksznél)

A DÍSZÍTÉSHEZ:

  • ibolyás cukor
  • ibolyaszirom

ELKÉSZÍTÉS:

1. A tojásfehérjét vízgőz felett kezdjük el felverni a kristálycukor felével, amíg az el nem olvad. Öntsük át a robotgépbe, és verjük tovább a maradék kristálycukor hozzáadásával. A folyamat közben adjuk hozzá a citromlét, a porcukrot és az étkezési keményítőt is. A végére kemény és kellően fényes habot kell kapnunk.

2. Töltsük át az egészet habzsákba, és nyomjunk belőle 12 db 6 cm átmérőjű kört a sütőpapírral kibélelt tepsibe, kb. 3 cm-es peremet is csinálva nekik.

3. Szárítsuk a 120 fokra előmelegített sütőben 50 percig, majd kapcsoljuk ki a készüléket, pihentessük a sütiket 60 percig.

4. A krémhez a hideg tejszínt verjük kemény habbá, hozzáadva az ibolyás cukrot is, hogy szép, halványlila színt kapjunk. Csillagcsöves habzsákból nyomjuk a krémet a kihűlt habcsókokba. Díszítsük ibolyás cukorral és virágszirmokkal.

1 db 395 kcal

80 perc + pihentetés

Fotó: Kulinární studio BAUER MEDIA CZ / Imagefood BM / Profimedia

Vajas keksz ibolyás cukorral

HOZZÁVALÓK (30 DARABHOZ):

  • 200 g liszt + a nyújtáshoz
  • 60 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 2 db tojássárgája
  • 150 g hideg vaj

AZ IBOLYÁS CUKORHOZ:

  • ibolyaszirom
  • kristálycukor

A CUKORMÁZHOZ:

  • 150 g porcukor
  • 2 ek. citromlé

ELKÉSZÍTÉS:

1. Szitáljuk össze a lisztet és a porcukrot. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a felkockázott vajat. Dolgozzuk össze egynemű tésztává, és folpackba csomagolva pihentessük a hűtőszekrényben 60 percig.

2. Enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki 4 mm vékonyra, és szúrjunk ki belőle 30 db kört. Helyezzük ezeket sütőpapírral kibélelt tepsibe, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben körülbelül 12 percig. A készülékből kivéve hagyjuk hűlni.

3. Az ibolyás cukorhoz a virágszirmot egy erre alkalmas robotgépben turmixoljuk össze 1 : 1 arányban kristálycukorral. Csak addig járassuk a készüléket, amíg a cukor még darabos, de már beszíneződött. A kész keveréket öntsük át egy dobozba.

4. A porcukrot és a citromlét keverjük egynemű, fényes mázzá 4 evőkanál vízzel. Mártsuk bele a még langyos kekszek egyik oldalát, és hagyjuk megszilárdulni rajtuk, ám mielőtt teljesen megdermedne, hintsük meg bőven a színpompás, ibolyás cukorral.

TIPP: A cukormáz helyett akár némi olvasztott fehér csokoládéba is márthatja a kekszeket.

1 db 443 kcal

60 perc + hűtés
 

FONTOS: Soha ne fogyasszon városi parkokból, közút mellől szedett virágot. Előb bit nagy eséllyel gyomirtóval kezelték, utóbbinál a benzingőzben lévő káros anyagok is lerakódtak a növényben

(FANNY)

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.