Zöldségből desszert? 4 zseniális recept

porcukor
PUBLIKÁLÁS: 2025. május 11. 12:30
Köztudott, hogy a zöldségek egészségesek, de vajon mit keresnek a desszertben? A cukkini, a zöldborsó, a répa és a csicseriborsó puhává teszik a sütemények tésztáját, sőt különleges ízt is kölcsönöznek nekik.

Vaníliás zöldborsótorta

Fotó: Mindmegette

HOZZÁVALÓK (10 SZELETHEZ):

275 g zöldborsó (mirelit is jó)

200 g vaj + a formához

150 g kristálycukor

2 csapott tk. Sütőpor

3 tojás

2 tk. Vaníliakivonat

1 citrom

1/2 tk. Só

250 g liszt

borsó csíra

 

A krémhez:

150 g vaj

300 g porcukor

1/2 citrom


ELKÉSZÍTÉS:

1. A zöldborsót forró vízben főzzük puhára, szűrjük le, hagyjuk kihűlni, majd kanalazzuk a turmixgépbe, és pürésítsük.

2. Keverjük habosra a puha vajat a cukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, a borsópürét, a vaníliakivonatot, a megmosott, szárazra törölt citrom reszelt héját, kifacsart levét. Szitáljuk hozzá a sütőporral, valamint a sóval elvegyített lisztet, és keverjük össze.

3. Simítsuk a masszát a kivajazott, 22 cm-es, kapcsos tortaformába. Süssük a 165 fokra előmelegített sütőben 30-35 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e. Ha igen, vegyük ki, rácsra kiborítva hagyjuk kihűlni, majd vízszintesen vágjuk fel három egyforma lapra.

4. A krémhez keverjük habosra a puha vajat a porcukorral, majd adjuk hozzá a megmosott, szárazra törölt citrom lereszelt héját és kifacsart levét. Töltsük a tésztalapok közé a krém háromnegyedét, és vonjuk be a maradékkal a tortát.

5. Az összeállított desszertet tegyük be a hűtőbe legalább egy órára, majd borsócsírával díszítve, felszeletelve tálaljuk.

410 kcal 1 szelet

55 PERC +HŰTÉS


 

Csicseriborsós szelet

 

HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):

180 g csicseriborsó megfőzve

4 tojás

150 g kristálycukor

1 csipet só

A KRÉMHEZ:

250 g mascarpone

80 g porcukor

120 g málna

ELKÉSZÍTÉS:

1. A langyosra hűlt csicseriborsót egy burgonyanyomón törjük át.

2. A tojásokat válasszuk szét, és a sárgáját egy tálban keverjük habosra a kristálycukorral, majd forgassuk össze a pürésített csicseriborsóval. Ezután a fehérjét verjük kemény habbá a sóval, és forgassuk ezt is a masszába.

3. Simítsuk a sütőpapírral kibélelt 25 × 30 cm-es tepsibe, és süssük a 175 fokos sütőben körülbelül 25-30 percig. Ve gyük ki, és a tepsiben hagyjuk kihűlni.

4. A mascarponét a porcukorral keverjük habosra. A málna felét villával törjük össze, forgassuk a krémbe, majd simítsuk a kihűlt tésztára. Vágjuk fel hosszúkás szeletekre a süteményt, majd díszítsük a maradék málnával.

340 kcal 1 szelet

50 perc + hűtés

FANNY-TIPP: Ezt a gluténmentes süteményt elkészíthetjük leszűrt, lecsepegtetett csicseriborsókonzervből is.


 

Répás-mogyoró cupcake

 

HOZZÁVALÓK (12 DARABHOZ):

200 g kristálycukor

150 ml olaj

4 ek. narancslé

1 tk. Vaníliakivonat

4 tojás

220 g liszt

2 tk. Sütőpor

1 tk. szódabikarbóna

1 csapott tk. őrölt fahéj

1 csapott tk. Só

6-8 közepes sárgarépa

100 g darált natúr földimogyoró

 

A KRÉMHEZ:

75 g vaj

250 g mogyoróvaj

120 g porcukor

80 ml cukrozatlan habtejszín

 

ELKÉSZÍTÉS:

1. Keverőtálban dolgozzuk össze a cukrot, az olajat, a narancslét, a vaníliakivonatot és az elhabart tojásokat.

2. Egy másik tálban vegyítsük el a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat és a sót. Majd adjuk apránként a tojásos masszához, és dolgozzuk össze.

3. A sárgarépákat mossuk és hámozzuk meg, majd reszeljük le. Forgassuk a tésztába a ledarált mogyoróval együtt. Osszuk el a masszát a 12 darabos muffinforma papírkapszlival kibélelt mélyedéseiben, és toljuk be a 180 fokos sütőbe 35-40 percre. Fordítsuk ki a formából, és rácsra téve hagyjuk kihűlni az elkészült süteményeket.

4. A krémhez keverjük habosra a puha vajat. Ezután a mogyoróvajat, a porcukrot, a tejszínt is adjuk hozzá, és keverjük homogén masszává.

5. Tálalás előtt halmozzuk a krémet a muffinok tetejére, és azonnal tálaljuk.

520 kcal 1 darab

60 perc


 

Cukkinis-mákos kuglóf

 

HOZZÁVALÓK (10 SZELETHEZ):

200 g liszt

1 tk. Sütőpor

1 kk. szódabikarbóna

1 csipet só

100 g vaj + a formához

100 g kristálycukor

4 tojás

1 citrom

1 ek. szemes mák

1 vaníliarúd

150 ml natúr joghurt

200 g cukkini

A MÁZHOZ:

80 g porcukor

50 ml frissen facsart citromlé

ELKÉSZÍTÉS:

1. Keverőtálban vegyítsük el a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, valamint a sóval.

2. Egy másik edényben keverjük habosra a puha vajat a cukorral, majd egyesével adjuk hozzá a tojásokat, és dolgozzuk össze. Reszeljük a masszába a mosott, szárazra törölt citrom héját, majd apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, a mákot és a kikapart vaníliavelőt. Végül forgassuk bele a natúr joghurtot és a megmosott, finomra reszelt cukkinit is.

3. Simítsuk a masszát kivajazott kuglófformába, és süssük készre a 175 fokos sütőben 45-50 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy a belseje is átsült-e. Ha igen, vegyük ki, és rácsra téve hagyjuk kihűlni.

4. Közben a mázhoz az átszitált porcukrot keverjük csomómentesre a citrom kifacsart levével.

5. Fordítsuk ki a kuglófot egy szép tányérra, majd csorgassuk rá a kikevert mázat, és hagyjuk megdermedni rajta. Felszeletelve kínáljuk a családnak.

260 kcal 1 szelet

65 perc

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.