Ezzel fiatalosabbá válhatsz!
Egy friss nemzetközi kutatás szerint a flavonoidban gazdag italok – például a vörösbor és a tea – napi fogyasztása jelentősen javíthatja az öregedés minőségét, írja a The Sun. A 24 évig tartó vizsgálat több mint 86 ezer nő és férfi egészségi állapotát követte nyomon Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.
Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb flavonoidbevitelű nőknél 15%-kal csökkent a törékenység, 12%-kal a testi leépülés, és szintén 12%-kal a mentális egészség romlásának kockázata. Férfiaknál ezek a hatások enyhébbek voltak, de a jobb mentális egészséggel itt is összefüggésbe hozhatók voltak a flavonoidok.
A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén már régóta ismertek: segíthetnek megelőzni a demenciát, cukorbetegséget és szívbetegségeket. Most azonban bebizonyosodott, hogy az egészséges öregedéshez is hozzájárulhatnak.
A cél nem csupán a hosszabb, hanem az egészségesebb élet
– mondta Dr. Nicola Bondonno, az Edith Cowan Egyetem kutatója.
Akik több flavonoidot fogyasztanak, nemcsak tovább élnek, de kevesebb krónikus betegséget is kapnak el.
A kutatás szerint a flavonoidok elősegítik a vérerek egészségét, csökkentik a sejtszintű károsodást, és még az izomtömeg megőrzését is támogatják – mindez különösen fontos a kor előrehaladtával. A jó hír tehát: egy pohár bor vagy egy csésze tea nemcsak örömforrás, de akár az egészség kulcsa is lehet az időskorban.