Egy friss nemzetközi kutatás szerint a flavonoidban gazdag italok – például a vörösbor és a tea – napi fogyasztása jelentősen javíthatja az öregedés minőségét, írja a The Sun. A 24 évig tartó vizsgálat több mint 86 ezer nő és férfi egészségi állapotát követte nyomon Ausztráliában, az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban.
Az eredmények azt mutatták, hogy a legmagasabb flavonoidbevitelű nőknél 15%-kal csökkent a törékenység, 12%-kal a testi leépülés, és szintén 12%-kal a mentális egészség romlásának kockázata. Férfiaknál ezek a hatások enyhébbek voltak, de a jobb mentális egészséggel itt is összefüggésbe hozhatók voltak a flavonoidok.
A flavonoidok antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságuk révén már régóta ismertek: segíthetnek megelőzni a demenciát, cukorbetegséget és szívbetegségeket. Most azonban bebizonyosodott, hogy az egészséges öregedéshez is hozzájárulhatnak.
A cél nem csupán a hosszabb, hanem az egészségesebb élet
– mondta Dr. Nicola Bondonno, az Edith Cowan Egyetem kutatója.
Akik több flavonoidot fogyasztanak, nemcsak tovább élnek, de kevesebb krónikus betegséget is kapnak el.
A kutatás szerint a flavonoidok elősegítik a vérerek egészségét, csökkentik a sejtszintű károsodást, és még az izomtömeg megőrzését is támogatják – mindez különösen fontos a kor előrehaladtával. A jó hír tehát: egy pohár bor vagy egy csésze tea nemcsak örömforrás, de akár az egészség kulcsa is lehet az időskorban.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.