Az aperitif indítja a lakomát, ehhez a prosecco habzóbor tökéletes választás. Az éttermekben is ezt javasolják, mert az enyhe szénsav felkészíti a gyomrot és meghozza az étvágyat.
Levesek mellé ugyan nem szokás semmilyen italt fogyasztani, ám egy krémleveshez tökéletesen passzol egy könnyű, gyümölcsös fehérbor, mint például az Irsai Olivér, a gulyást pedig kísérheti vörösbor, kadarka vagy kékfrankos.
Hal esetében annak fűszerezésével, mártásával kell összhangban lennie a bornak. Roston sültekhez száraz fehérbort érdemes fogyasztani, olaszrizlinget, vagy traminit. Ám egy harcsapaprikáshoz már a kadarka illik.
Kacsa és libasült mellé egy testesebb rozé tökéletes. Pirított csirkéhez és pulykához fehérborok illenek, mint a sauvignon blanc vagy a zöld veltelini. Csirkepaprikás, töltött csirke vagy hortobágyi mellé jöhet a vörös, kékfrankos vagy portugieser. Rántott ételekhez jól passzol az olaszrizling.
A sertésnél, ha raguval készült, akkor jó a fehér pinot gris, brassóihoz inkább egy cserszegi fűszeres. Rablóhúshoz, vadakhoz, viszont a vörös cabernet franc passzol. Marhához, bárányhoz, ha sült, akkor a cabernet sauvignon vagy a syrah vörösek illenek, ha főtt, akkor olaszrizling vagy kéknyelű fehéreket válasszuk. Jó választás a tatárbifsztekhez a vérvörös bikavér és a kadarka is.
A kemény, félkemény és füstölt sajtok mellé vörös pinot noirt vagy cabernet sauvignont érdemes kortyolgatni. Kecskesajthoz pedig a fehér sauvignon blanc az igazi. Desszertekhez édes bor passzol.
Ha a borokat nem megfelelő módon tároljuk, veszítenek élvezeti értékükből, rosszabb esetben megromlanak. A legfontosabb, hogy viszonylag állandó hőmérsékleten, lehetőleg 10–15 ºC között tároljuk, mivel az extrém hideg vagy meleg, illetve a nagy hőmérséklet-ingadozás is minőségromlást idézhet elő. Ezért nem ajánlott a konyhaszekrény tetején tárolni a palackokat.
Ha a palackot fektetve tároljuk, ez folyamatosan lehetővé teszi a dugó és a bor kapcsolatát. Ha a kupak kiszárad, az alkoholt eléri a levegő, ami oxidációhoz vezet. Éppen ezért soha ne tároljuk a polcokon szépen egymás mellé állítva az üvegeket, akkor sem, ha szerintünk jól mutat.
Az erős fénytől is óvnunk kell az üvegeket. Ennek oka az, hogy a természetes és mesterséges fény egyaránt melegíti és öregíti borainkat. A túlzott mennyiségű fény nem kívánatos ízérzetet kelthet, napsütésnek kitéve pedig sokkal gyorsabban megromolhat a nedű.
Sokan hiszik, hogy a jó bor idővel nemesedik, de ez nem mindig igaz. A vörösborokat általában 5-7, míg a fehérborokat körülbelül 2-3 éven belül érdemes elfogyasztani. Ez nagyban múlik a minőségén és a megfelelő tárolási körülményeken – írja a Fanny magazin.
A vizespohár, a műanyagpohár vagy a koktélos kehely egyáltalán nem megfelelő, ahogy közvetlenül üvegből inni sem elegáns. A vörösbort nagyobb méretű pohárban érdemes kínálni, mivel így nagyobb felületen érintkezik a levegővel, ami segíti az aromák és ízek kibontakozását. A tokaji édes borok aromája is csak megfelelő levegőzés mellett bontakoznak ki igazán. Ezért bátran töltsük őket nagyobb borospohárba.
A fehér- és rozéborokat közepes méretű pohárban érdemes felszolgálni, mivel ezek segítenek összegyűjteni a friss, gyümölcsös aromákat, amelyek a pohár felső részébe emelkedve jobban érvényesülnek.
A leguniverzálisabb pohárforma a bordeaux-i típusú, amelynek befelé hajlik a szája. Ezt valójában bármilyen borhoz használhatjuk. A nagyobb savtartalmú rizlingekhez viszont a kifelé hajló peremű a tökéletes, mert a nyelvnek arra a zónájára gurítja az italt, ahol a legerősebben érezzük a savakat.
A dekantálás tulajdonképpen a bor áttöltését jelenti a palackból egy dekantáló edénybe. Az áttöltés során a bor több oxigénhez jut, ami segít kibontakoztatni az ízét. Emellett a folyamat eltávolítja a palackban keletkezett üledéket, így az nem kerül a pohárba. Ez különösen az idősebb vörösborok fogyasztása esetén lehet fontos.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.