Te is a hűtőbe teszed ezeket az élelmiszereket? Itt az igazság, hol kéne tárolni

tárolás
PUBLIKÁLÁS: 2025. április 26. 14:30
Nagybevásárlás után sokszor elbizonytalanodunk a kipakoláskor, hová is kerüljön egy-egy élelmiszer. Pedig fontos, hogy mindent a megfelelő helyre tegyünk, hiszen ez befolyásolja az ízüket, állagukat és eltarthatóságukat.

Állítsuk vízbe a gyökerét

Ha hosszabb ideig őrizgetnénk az újhagymát, állítsuk egy pohár vízbe úgy, hogy a gyökerek beleérjenek, a zöld részek viszont kilógjanak, majd fedjük le egy zacskóval és tartsuk hűtőben - írja a Fanny magazin. Ha a vizet kétnaponta cseréljük, akár két hétig is elállhat, sőt még tovább is nőhet.

Nagybevásárlás után sokszor elbizonytalanodunk a kipakoláskor, hová is kerüljön egy-egy élelmiszer Fotó: Pexels

Felszívja a nedvességet

A piros gyümölcsök, mint az eper, málna, ribizli, áfonya nagyon hamar megromlanak, ezért mindenképpen tegyük hűtőbe, hogy késleltessük ezt a folyamatot. Rakjunk alájuk egy darab papírtörlőt vagy szalvétát, hogy felszívja a nedvességet.

Kerüljük el a nyomódást

A szőlő gyorsan elveszíti frissességét, ha a konyhaasztalon hagyjuk. Ezért jobban tesszük, ha a hűtőben tároljuk, hiszen 0-4 °C között marad meg a legjobban. A legideálisabb megoldás, ha még mosatlanul, egymás mellé rakosgatjuk a fürtöket egy lapos dobozba, így könnyebben el lehet kerülni, hogy összenyomódjanak.

Ha pucoltan vesszük meg

A konyhakészen vásárolt leveszöldségeket – mint a répa, gyökér, karalábé vagy zeller – mindenképp hűtőben tároljuk. Csomagoljuk őket nedves papírtörlőbe vagy tegyük zacskóba, esetleg egy tál vízbe, mert különben nagyon gyorsan kiszáradnak.

Befülledhet a zacskóban

A paprika a leghosszabb ideig a hűtő zöldségesrekeszében tartható frissen. Soha ne tegyük zacskóba, mert könnyen be tud fülledni, és ne mossuk meg előre, mivel a nedvesség gyorsítja a romlását. Inkább hálóban vagy lazán elhelyezve tároljuk. Minél húsosabb a paprika héja, annál tovább megőrzi ropogós állagát.

Vágjuk le róla a zöld részt

A retek akkor fejti ki az élvezeti értékét, ha friss és ropogós. Ezért mindig vágjuk le a zöldjét, mert az elszívja belőle a nedvességet, így gyorsabban ráncosodik. Egy légmentesen záródó műanyag dobozban, néhány napig frissen tarthatjuk a hűtőben.

Nem tesz jót nekik a hideg

A salátát érdemes akkor megvásárolni, amikor még aznap vagy legkésőbb másnap felhasználjuk. Addig elegendő a konyha hűvösebb részén tárolni, mert szobahőmérsékleten ízletesebb, mint hűtve. Ha azonban már megmostuk, vagy mégsem fogy el időben, akkor mindenképp tegyük be a hűtőbe.

Újságpapírba csomagolva

A viaszos fajtájú almák néhány hétig elállnak, de a legjobb, ha 3 °C körüli, magas páratartalmú helyen, például földes pincében vagy fagymentes melléképületben tárolhatók. Érdemes őket egyenként papírba csomagolni, és egy vagy két sorban, polcon vagy nyitott papírdobozban tárolni.

Nem szereti a változást

A tojásokat nem szükséges hűtőbe tenni, főleg nem az ajtajába, ahol a gyakori nyitogatás hőingadozást okozhat. Jobb, ha a kamra leghűvösebb pontján tároljuk, ahol viszonylag állandó a hőmérséklet, és az eredeti papírdobozában tartjuk, ami megvédi a sérülésektől.

Segít rajta a levendula

A száraz hüvelyeseket, mint például a babot, lencsét, csicseriborsót, szójababot ne úgy védjük a bogaraktól, hogy a hűtőbe tesszük. Jobb helye van a hűvös spájzban. Ha félünk a kártevőktől, inkább tegyünk melléjük szárított levendulát.

Fektessük le a földre

A sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé akkor érzi igazán jól magát, ha homokos földben tároljuk őket a pincében. Amennyiben nincs pincénk, akkor a kamrába tegyük, méghozzá a földre, egy jól szellőző kosárba, így később fonnyad meg. A friss fűszernövényeket, mint a kapor vagy a petrezselyemzöld, tegyük egy vízzel teli vázába, és tároljuk szobahőmérsékleten, hasonlóképpen, mint a vágott virágot.

Rossz szomszédok együtt

A burgonyákat ne rakjuk a hűtőbe, mert a keményítő cukorrá alakul, amitől édes és lisztes ízű lesz. Ehelyett csomagoljuk papírzacskóba vagy hálóba, és úgy mehet a 7 °C körüli, sötét, hűvös helyre. Vigyázzunk, ha a tárolás folyamán fény éri, akkor a héja megzöldül, a húsa pedig keserű lesz. Ne rakjuk alma és hagyma mellé, mert azok etilént bocsátanak ki, ami gyorsítja a csírázást, segítik egymás rothadását.

Átveszik a szagát

A vöröshagymát inkább ne tegyük a hűtőbe, mivel a nedvesség elősegíti a penészesedést. Hálós zsákban, ritka szövésű rekeszben vagy faládákban tároljuk, és így helyezzük egy jól szellőző kamrába. Ha már felvágtuk, tartsuk a hűtőben, de alaposan csomagoljuk be, hogy ne szívja magába a többi étel szagát.

Szárával lefelé álljon

A paradicsom íze és állaga érzékeny a hőmérsékletre. A hideg roncsolja a zamatát, lisztes, kásás állagú lesz. Tároljuk a konyhapulton, a szárával lefelé. Ha pedig éretlen, tegyünk mellé almát vagy banánt, mivel ezek segítik az érését. 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.