Olcsó ebéd ötletek 2500 forint alatt!

olcsó ebéd
PUBLIKÁLÁS: 2025. április 07. 11:15
Fedezd fel olcsó ebéd ötleteinket! Készíts ínycsiklandó vasárnapi fogásokat minőségi és kedvező áron! Részletekért kattints!

Összegyűjtöttünk pár finom, ugyanakkor olcsó ebéd ötletet a Fanny magazin segítségével. Érdemes kipróbálni a következő recepteket!

Sonkás krumplileves

Hozzávalók (4 személyre): 1 vöröshagyma * 2 sárgarépa * 800 g burgonya * 1 ek. olaj * 500 ml tej * 150 g zöldbab (fagyasztott) * só * 1-2 ág petrezselyem * 100 g sonka * fehér bors

Krumplileves

Elkészítés:

1. A meghámozott hagymát vágjuk finomra, a megtisztított répát, és burgonyát kockázzuk fel. Forrósítsuk fel az olajat, és pirítsuk rajta az előkészített zöldségeket néhány percig. Öntsük fel 1 l vízzel, valamint a tejjel, és forraljuk fel. Ezután kis lángon főzzük a levest 20 percig. 

2. A kissé felengedett zöldbabot főzzük roppanósra forrásban lévő, sós vízben. A petrezselymet mossuk és szárogassuk meg, majd csipkedjük le a leveleit, és csíkozzuk fel azokat. 

3. Húzzuk le a levest a tűzről, és forgassuk bele a leszűrt zöldbabot, a felcsíkozott sonkával együtt. Végül sózzuk, borsozzuk meg. Forrón, a petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 30 perc

Egy adag: 300 kcal

Ár: 2500 forint

Csikós tokány

Hozzávalók (4 személyre): 150 g füstölt szalonna * 2 vöröshagyma * 2 zöldpaprika * bors * 800 g sertéslapocka * só * 3 gerezd fokhagyma * 1 ek. pirospaprika * 1 paradicsom * 2 ek. tejföl * 1 ek. liszt

Csikós tokány

Elkészítés:

1. A szalonnát csíkozzuk fel 3-4 milliméteresre; a hagymát hámozzuk meg, kockázzuk fel; a paprikát megmossuk, felszeleteljük, majd a hagymához hasonló méretűre vágjuk; a hússzeleteket enyhén átlósan7-8 milliméteres csíkokra vágjuk; a fokhagymát megpucoljuk, apróra vágjuk; végül a paradicsomot is megmossuk, és felkockázzuk.

2. Egy magas falú serpenyőben a szalonnát alacsony fokozaton, időnként kevergetve pár perc alatt átlátszóra pirítjuk, ezután hozzáadjuk a vöröshagymát, és együtt tovább dinszteljük. Hozzáadjuk a paprikát is, megborsozzuk, és addig pároljuk, amíg az alap opálosan áttetsző nem lesz.

3. Ezután hozzáadjuk a tokányhúst, sózzuk, de csak óvatosan, mert a szalonna is sós, és fehéredésig pirítjuk. Ízesítjük a fokhagymával, majd fűszerezzük a pirospaprikával, alaposan elkeverjük, és a kockázott paradicsomot is beletesszük. Ezzel is jól elkeverjük, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi, majd lefedjük, és takaréklángon nagyjából 60-70 perc alatt puhára pároljuk.

4. Ha megpuhult, egy kis tálba kanalazzuk a tejfölt, hozzáadjuk a lisztet, és habverő segítségével csomómentesre keverjük, majd hőkiegyenlítéssel a raguhoz öntjük. Pár percig kevergetve készre főzzük a tokányt.

5. Melegen, általában nokedlivel vagy tésztával, esetleg rizzsel és savanyúsággal fogyaszthatjuk a szaftos-ízes, megunhatatlan csikós tokányt.

Elkészítési idő: 90 perc

Egy adag: 518 kcal

Ár: 2500 forint

Bakonyi palacsinta

Hozzávalók (4 személyre): 

A palacsintához: 20 dkg liszt * 2 tojás * 300 ml tej * 200 ml szénsavas ásványvíz * 1 csipet só

A sütéshez: étolaj

A töltelékhez: 1 vöröshagyma * 2 ek. étolaj * 50 dkg csiperkegomba (szeletelve) * só * őrölt bors * 2 gerezd fokhagyma * 2 ek. liszt * 1 csokor petrezselyemzöld * 30 dkg tejföl * 1 kk. édes-nemes pirospaprika

A tálaláshoz: tejföl

Bakonyi palacsinta

Elkészítés:

1. A palacsintához habverővel összedolgozzuk a lisztet, a tojást, a tejet, az ásványvizet és a sót.

2. A töltelékhez meghámozzuk és finomra vágjuk a vöröshagymát, majd megfonnyasztjuk a felforrósított olajon. Hozzáadjuk a szeletelt gombát, aztán sózzuk, borsozzuk. Belekeverjük a meghámozott és összezúzott fokhagymát.

3. Meghintjük a liszttel, hozzáforgatjuk a finomra vágott petrezselymet és a tejfölt, ezután pedig megszórjuk a pirospaprikával. Felforraljuk, majd lehúzzuk a tűzről.

4. Kiolajozunk egy közepes méretű tapadásmentes serpenyőt. Belemerünk egy kisebb merőkanálnyit a tésztamasszából. Ezután néhány percig sütjük, majd spatulával óvatosan megfordítjuk a palacsintát, és a másik oldalát is aranyszínűre sütjük. Ugyanígy sütünk palacsintákat az összes tésztából.

5. Végül megtöltjük mindet a tejfölös-gombás keverékkel, és egy kevés tejföllel tálaljuk.

Elkészítési idő: 75 perc

Egy adag: 450 kcal

Ár: 2500 forint

Hagymás-zöldséges sült oldalas

Hozzávalók: 80 dkg oldalas * 3 vöröshagyma * 4 gerezd fokhagyma * 2 sárgarépa * 1 petrezselyemgyökér * fél brokkoli * 1 kis karfiol fele * negyed zellergumó * negyed karalábé * keményítő * 1 kávéskanál szárított majoránna * 1 csipet őrölt babérlevél * 1 dl fehérbor * 2 evőkanál zsír * só * bors

Sült oldalas

Elkészítés:

1. Szükség szerint hámozzuk és tisztítjuk a zöldségeket, majd nagyobb darabokra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük, sóval és borssal ízesítjük. Egy kisebb tepsit vastagon kikenünk a zsírral, beleöntjük a zöldségkeveréket, elegyengetjük.

2. Az oldalast ízlés szerint egy- vagy kétcsontos darabokra vágjuk, bedörzsöljük sóval, borssal és a fűszerekkel. Egyenletesen elosztva rátesszük a zöldségkeverék tetejére. Öntünk rá egy kevés vizet. Alufóliával lezárjuk, és 170 fokos sütőben jó órán át sütjük. Utána levesszük a takarást, a sütő hőmérsékletét felemeljük 180 fokra, és még fél órán át pirítjuk.

3. Ha már szép piros a pecsenye teteje, kivesszük s sütőből. Kiemeljük a húsdarabokat és a zöldségeket, a tálalásig melegen tartjuk. A visszamaradt zöldséges szaftot átönjük egy kis lábasba, és egy kevés keményítővel besűrítjük.

Elkészítési idő: 120 perc

Egy adag: 490 kcal

Ár: 2500 forint

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.