2 isteni kuglóf recept, amit az egész család imádni fog

kuglóf
PUBLIKÁLÁS: 2025. január 12. 12:30
Ha elkészíti ezeket a kuglófokat, illatuknak köszönhetően ünnepi hangulatot varázsolhat velük a lakásban.

Ráadásul a terített asztalnak is a díszei lehetnek! - írja a Fanny magazin.

Ha elkészíti ezeket a kuglófokat, illatuknak köszönhetően ünnepi hangulatot varázsolhat velük a lakásban Fotó: Pexels

Mázas áfonyás kuglóf

Hozzávalók (16 szelethez):

  • 100 g darált dió
  • 300 g + 1 ek liszt + a formához
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db bionarancs
  • 1 mk vaníliaőrlemény
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 csipet só
  • 300 g friss vagy fagyasztott tőzegáfonya
  • 200 g lágy vaj + a formához
  • 200 g nádcukor
  • 3 db tojás
  • 175 ml tej
  • 75 g étcsokoládé
    A díszítéshez:
  • 300 g porcukor
  • 3-4 tk tej
  • 1 ek tojásfehérje
  • 100 g kristálycukor

1 A darált diót keverjük el a 300 g liszttel, a sütőporral, a megmosott, szárazra törölt narancs lereszelt héjával, a vaníliával, a fahéjjal és a sóval. A friss áfonyát mossuk meg, csepegtessük le, a fagyasztottat olvasszuk ki. Vágjunk ketté 150 g-nyit, és szórjuk meg az 1 ek liszttel.
2 A vajat keverjük habosra a nádcukorral. Egyenként adjuk hozzá a tojásokat, és keverjük össze. Ezután felváltva adjuk a cukros masszához a lisztes keveréket és a tejet. Alaposan dolgozzuk össze, majd forgassuk a tésztába a felezett tőzegáfonyát és a finomra reszelt étcsokoládét.
3 Simítsuk a masszát egy nagyobb kivajazott, kilisztezett kuglófformába, és süssük készre a 170 fokra előmelegített sütőben 50-60 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, megsült-e, és ha igen, vegyük ki. A formában pihentessük 20 percig, aztán borítsuk ki egy tálra, és hagyjuk teljesen kihűlni.
4 A díszítéshez 200 g porcukrot keverjünk simára a tejjel, majd az így kapott mázat csorgassuk a süteményre. A tojásfehérjét 1 ek porcukorral verjük kemény habbá. Forgassuk bele a félretett tőzegáfonyát, majd szórjuk meg a maradék porcukorral és a kristálycukorral. Alaposan forgassuk össze, és díszítsük ezzel a kuglófot. Pihentessük 30 percig, amíg a máz meg nem dermed, majd felszeletelve tálaljuk.

Elkészítési idő: 110 perc + hűtés + pihentetés

Fűszeres minikuglóf

Hozzávalók (6 darabhoz):

  • 240 g liszt + a formákhoz
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 2 tk őrölt gyömbér
  • 120 g kristálycukor
  • 100 g méz
  • 45 g vaj + a formákhoz
  • porcukor

1 Vegyítsük el a lisztet a szódabikarbónával, a fahéjjal és a gyömbérrel. Keverjük ki a cukrot, a mézet és a vajat. Adjunk hozzá 150 ml forró vizet, és dolgozzuk simára. Apránként adjuk hozzá a lisztes keveréket, és dolgozzuk össze a kettőt.
2 Vajazzunk és lisztezzünk ki 6 db minikuglófformát. Osszuk el a tésztát a formákban, és süssük készre a 170 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a kuglófok. Ha igen, vegyük ki, és pihentessük őket a formákban 10 percig. Ezután borítsuk ki rácsra a süteményeket, és ha teljesen kihűltek, szórjuk meg mindet porcukorral. 

Elkészítési idő: 45 perc

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.