A szakember most elárulta: ez a két élelmiszer növeli ténylegesen a rák kockázatát

ráktípus
PUBLIKÁLÁS: 2024. december 30. 14:30
Ezt a kettőt érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát.

Két olyan élelmiszerre hívta fel a figyelmet a dietetikus táplálkozási szakértő, amelyet érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát. Nichole Andrews - aki onkológiára szakosodott, és állítása szerint több ezer ráktúlélőnek segített az étrendje megváltoztatásában -, emellett egy gyakori tévhitre is felhívta a figyelmet.

alufólia evés étel élelmiszer
A szakértő szerint ezt a két élelmiszert érdemes kerülni, ha csökkenteni akarjuk a rák kialakulásának kockázatát / Fotó: @Pexels

Emlékeztetni szeretnék arra mindenkit, hogy bár azt mondják, minden, amit megeszel, növeli a rák kockázatát, ez nem így van. Csak két olyan élelmiszer van, amelyek valóban növelik

- jelentette ki Nichole, majd elárulta, ez a kettő az alkohol és a feldolgozott hús.

A feldolgozott húsok az előfőzött húsok, tehát a virsli, a csemege húsok, a kolbász, a szalonna

- magyarázta el a dietetikus.

Az alkohol az 1. csoportba tartozó rákkeltő anyag (ugyanabba a kategóriába, mint a dohány), és szorosan kapcsolódik az olyan rákokhoz, mint a mell és a máj. A feldolgozott húsok (mint a szalonna és a kolbász) növelik a vastagbélrák kockázatát, még kis mennyiségben is

- árulta el Nichole.

Nichole a közösségi oldalán azzal a kérdéssel is foglalkozott, ahogy egyes élelmiszereket - köztük a cukrot is -, rákkeltőnek bélyegeztek, majd kitért arra, ez miért nem állja meg a helyét. 

A cukor közvetlenül nem okoz rákot - minden sejt (beleértve az egészségeseket is) glükózt használ fel energiaként. A cukor csökkentése nem fogja "kiéheztetni" a rákos sejteket. Ami valójában a rák kockázatához kapcsolódik, az a felesleges zsírszövet, ami gyulladásos hormonokat termel, és amelyek elősegítik a tumor növekedését

- mondta el Nichole.

A cukor mérsékelt fogyasztása rendben van. A túlzott kalóriabevitel (bármilyen élelmiszerből) súly- és zsírgyarapodáshoz vezet, ami növeli a rák kockázatát. Egy süti vagy egy szelet torta még nem árt meg az egészségednek - az egyensúly kulcsfontosságú!

- tette hozzá a szakértő, aki szerint a cukor teljes kiiktatása helyett inkább a zsírszövet csökkentésére kell összpontosítani, kiegyensúlyozott étkezéssel, rendszeres testmozgással és izomépítéssel - írja a Mirror.

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.