Ki ne dobd a hagyma héját! Igazi csodafűszerként használhatod

savanyúság
PUBLIKÁLÁS: 2024. november 03. 15:00
Mutatjuk, mire lehet felhasználni.

Eddig mi is kidobtuk a hagymahéjat, de látva ezt a trükköt, most már sose tesszük a kukába! Legyen szó bármilyen hagymáról, zseniális dolog készülhet a héjból. A Mindmegette megmutatja, hogy micsoda!

Mutatjuk a zseniális hagymás trükköt

A hagymapucolás nemcsak bosszantó, de nagy kosszal is járó tevékenység. A pehelykönnyű héjdarabkák össze-vissza szállnak a konyhában, ha pedig nedvesek lesznek, akkor rátapadnak az ember ujjaira. A hagymák közül a legidegesítőbb a fokhagyma, melyet tényleg nehéz gyorsan megpucolni. Nos, ha eddig te is kidobtad a héjakat, ezután már nálad sem fog a kukában landolni!

Erre használd a hagymahéjat!

A zöldségek és gyümölcsök héja szinte mindig a szemetesben végzi, pedig ugyanúgy ehető, mint a zöldség- vagy gyümölcshús! A dinnyehéjból például remek savanyúság vagy dzsem, a befőzésből megmaradt paradicsomhéjból pedig csodafűszer készíthető. Ugyanígy csinálhatunk a hagymák héjából is fűszert!

Így készíts fűszert a hagymahéjból!

A hagymafélék igazi szuperzöldségek: tele vannak vitaminnal és ásványi anyagokkal, antioxidánsokkal, emellett baktériumölő hatásuk is van, nem beszélve arról, hogy jót tesznek a bélflórával, ugyanis bővelkednek prebiotikumokban. Ez pedig nemcsak a hagyma belsejére, hanem a héjára is igaz!
 

A magyaros ételek zöméhez szükség van vörös- és fokhagymára, így biztos, hogy minden háztartásban található egy-két fej belőlük. Ha legközelebb hagymát pucolsz, akkor ne dobd ki a héjakat!

 

Gyűjtsd össze a héjakat, tedd egy szűrőbe vagy egy tál vízbe és alaposan mosd át. Ezután egy konyharuha vagy papírtörlő segítségével itasd le róluk a felesleges nedvességet és tedd a héjakat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre.

Tedd az előmelegített sütőbe és alacsony hőfokon szárítsd meg. Figyeld, nehogy megégjen! Ha kiszáradt, akkor egy késes aprító vagy kávédaráló segítségével alaposan őröld meg a szárított héjakat, majd töltsd egy tárolóba. Kész is a házi, hagymaízű fűszer!

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.