Búcsúztasd egy fergeteges kerti partival a nyarat! Szuper recepteket adunk hozzá

recept
PUBLIKÁLÁS: 2024. augusztus 19. 12:30
Használjuk ki a hosszú hétvégét és szervezzünk szabadtéri összejövetelt a családdal vagy a barátainkkal.

Olyan finomságokat válasszunk, amiket akár előző nap is össze lehet dobni vagy pedig gyorsan elkészülnek, és mennyeiek - tanácsolja a Fanny magazin.

Hideg, boros pulykapecsenye almás, füstölt sajtos kukoricasalátával

Hideg, boros pulykapecsenye almás, füstölt sajtos kukoricasalátával Fotó: Mindmegette

3 óra + hűtés, 4 személyre

Hozzávalók:

A pulykapecsenyéhez:

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 ek kacsazsír
  • 8 gerezd fokhagyma
  • 1 db babérlevél
  • 6-8 szem borókabogyó
  • 2 ek mustármag
  • 200 g szeletelt bacon
  • 1 kg pulykamellfilé
  • 2 tk kakukkfű
  • frissen őrölt fekete bors
  • 150 ml száraz fehérbor
    A kukoricasalátához:
  • 2 db alma
  • 1 szál zellerszár
  • 300 g füstölt sajt
  • 200 g csemegeuborka
  • 400 g kukorica (konzerv)
  • 160 g majonéz
  • 100 g tejföl
  • 1 ek mustár
  • 1 ek citromlé
  • frissen őrölt fekete bors

1 A húshoz a vöröshagymákat hámozzuk meg, vágjuk nagyobb cikkekre, majd tegyük egy, a zsírral kikent tepsibe a hámozatlan fokhagymákkal együtt. Tegyük mellé a babérlevelet, a borókabogyókat és 1 ek mustármagot.
2 Terítsünk ki egy darab folpakot, sorakoztassuk rá sorban a baconszeleteket úgy, hogy kissé fedjék egymást. Egy tálcán terítsük ki a pulykamellet, fűszerezzük a kakukkfűvel és a maradék mustármaggal minden oldalát, sózzuk, borsozzuk meg, majd tegyük a baconszeletekre. A folpak segítségével szorosan tekerjük fel a húst, majd távolítsuk el róla a fóliát, és tegyük a pulykát a hagymás-fűszeres tepsibe. Öntsük mellé a bort, takarjuk le egy darab alufóliával, és toljuk a 180 fokos sütőbe 2 órára. Időnként locsoljuk meg a húst a szafttal. Végül vegyük ki a mellet a léből, és szeletelés előtt hagyjuk kihűlni.
3 A salátához az almákat és a zellerszárat hámozzuk meg, vágjuk falatnyi darabokra, és tegyük egy nagy keverőtálba. A sajtot kockázzuk fel, a csemegeuborkát alaposan csepegtessük le, és karikázzuk fel, majd adjuk hozzá a zelleres almához. A kukoricát csepegtessük le, majd öntsük a többi előkészített hozzávalóhoz.
4 Nyomjuk egy keverőedénybe a majonézt, adjuk hozzá a tejfölt, a mustárt és a citromlét, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk meg, majd alaposan keverjük össze. Öntsük rá az öntetet a salátaalapra, forgassuk össze, majd tálalásig tegyük a hűtőbe.

Sült salátaszív

10 perc, 4 személyre

Mossunk meg alaposan 4 db salátaszívet, csepegtessük le, és vágjuk félbe. Hevítsünk fel egy serpenyőben 1 ek olívaolajat, és közepes lángon, a vágott felével lefelé pirítsuk meg benne a salátaszíveket 1-2 perc alatt, majd fordítsuk meg, és süssük újabb 1-2 percig. Egy tálban alaposan keverjünk össze 1 ek balzsamecetet 1 tk mézzel, sózzuk, borsozzuk meg. Ezzel leöntve kínáljuk a sült salátát.

Csirkés BLT-szendvics

Csirkés BLT-szendvics Fotó: Mindmegette

1 óra, 4 személyre

Hozzávalók:

  • 200 g szeletelt bacon
  • 500 g csirkemellfilé
  • 1 tk kakukkfű
  • ½ tk rozmaring
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 tk dijoni mustár
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 500 g paradicsom
  • 2 fej salátaszív
  • 8 szelet amerikai szendvicskenyér
  • 2 ek majonéz

1 A baconszeleteket terítsük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, takarjuk le egy másik darab sütőpapírral, majd helyezzünk rájuk egy hasonló nagyságú tepsit nehezékként, hogy a bacon a sütés közben ne kunkorodjon fel. Süssük a 150 fokra előmelegített sütőben 20 percig, majd tegyük félre az így kapott baconcsipszet.
2 A csirkemellet vízszintesen vágjuk ujjnyi vastag darabokra, szórjuk meg a kakukkfűvel és a rozmaringgal, sózzuk, borsozzuk meg, majd egy konyhai ecsettel egyenletesen kenjük meg minden oldalukat a mustárral. Hevítsük fel egy serpenyőben az olajat, tegyünk bele 1 gerezd megtisztított, egészben hagyott, egy kés lapjával megroppantott fokhagymát, és süssük benne aranyszínűre a csirkemellek mindkét oldalát.
3 Közben tisztítsuk meg a paradicsomokat, majd vágjuk mindet vékony szeletekre. Mossuk meg, és csepegtessük le a salátát. A kenyérszeleteket pirítsuk meg, 4 db egyik oldalát dörzsöljük be 1 gerezd megtisztított fokhagymával. Tegyünk rá 1-1 salátalevelet, ízlés szerint baconcsipszet, majd 1-1 db csirkemellet, paradicsomszeletet és még egy salátalevelet. A maradék kenyérszeletek egyik felét kenjük meg majonézzel, majd ezzel fedjük be a szendvicseket.

Tépett húsos tortillatekercs

Tépett húsos tortillatekercs Fotó: Mindmegette

5 óra + pihentetés, 4 személyre

Hozzávalók:
A húshoz:

  • 1 kg egész tarja
  • 1 ek zsír2 tk fokhagymapor
  • 1 tk őrölt római kömény
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk Cayenne-bors
  • 1 ek füstölt paprika
  • 1 ek só
  • 1 ek barna cukor
  • 100 ml frissen facsart narancslé
    A mártáshoz:
  • 1 ek barna cukor
  • ½ ek mustár
  • 200 g ketchup
  • 25 ml fehérborecet
  • 150 ml narancslé
    Az összeállításhoz:
  • 2 db paradicsom
  • 1 fej lila hagyma
  • 300 g csemegeuborka
  • 4 db tortillalap
  • 250 ml cheddarszósz

1 A tálalás előtti napon a tarját kenjük be a zsírral. Keverjük össze egy kis tálban a száraz fűszereket, adjuk hozzá a sót és a cukrot, majd ezzel dörzsöljük be a hús minden oldalát. Csomagoljuk be a tarját egy darab folpakba, és tegyük a hűtőbe 1 éjszakára.
2 Másnap csomagoljuk ki a húst, tegyük egy magas falú tepsibe, öntsük mellé a narancslét, takarjuk le egy darab alufóliával, és süssük a 180 fokra előmelegített sütőben 30 percig. Ezután mérsékeljük a hőt 150 fokra, és süssük további 3 óra 30 percig. Időnként fordítsuk meg a tarját, és locsoljuk meg a szafttal. Végül vegyük ki a húst a sütőből, helyezzük egy tálcára, majd 2 db villával bontsuk szálakra, és tegyük félre.
3 A mártáshoz a visszamaradt szaftot hagyjuk kissé hűlni, merjük le a tetejéről a felesleges zsiradékot, majd öntsük egy lábasba, és közepes lángon melegítsük fel. Közben adjuk hozzá a cukrot, a mustárt, a ketchupot, a fehérborecetet és a narancslét, majd főzzük addig, amíg a mártás sűrű lesz. Ekkor adjuk hozzá a tépett húst, alaposan keverjük össze, és vegyük le a tűzről.
4 Mossuk meg a paradicsomokat, és vágjuk apró kockákra. Tisztítsuk meg a hagymát, csepegtessük le az uborkát, és ezeket is vágjuk apróra. Terítsük ki a tortillalapokat, és kenjük meg az alsó felüket a cheddarszósszal. Halmozzunk rá egy-egy adagot a tépett húsból és a feldarabolt zöldségekből. Tekerjük fel szorosan a tortillát, majd száraz serpenyőben pirítsuk körbe. Fogyasztásig becsomagolva, hűvös helyen tároljuk.

Citromos levendulás keksz

Citromos levendulás keksz Fotó: Mindmegette

40 perc + hűtés, 12-14 darabhoz

Hozzávalók:

  • 300 g liszt + a deszkára
  • 200 g hideg vaj
  • 3 db tojássárgája
  • 100 g porcukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 1 ek szárított étkezési levendula
  • 2 csipet só
  • 1 marék hántolt, egész mandula

1 Szitáljuk tálba a lisztet, morzsoljuk el benne a hideg vajat, adjuk hozzá a tojássárgájákat, a kétféle cukrot, a megmosott citrom lereszelt héját és kifacsart levét, a levendulát és a sót. Kézzel gyúrjuk egynemű tésztává, formázzunk belőle gombócot, csomagoljuk egy darab folpakba, és tegyük hűtőbe minimum 1 órára.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, és egy fánkszaggatóval vagy pohárral szaggassunk belőle egyforma köröket. Tegyük a kekszeket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, helyezzünk mindegyik közepére 1 db mandulaszemet, és süssük a süteményt a 180 fokra előmelegített sütőben 12 percig. Hagyjuk a kekszeket rácson kihűlni. Zárható konyhai edényben sokáig eláll.

Háromsajtos rúd

Háromsajtos rúd Fotó: Mindmegette

40 perc + pihentetés, 6-8 személyre

Hozzávalók:

  • 500 g liszt + a deszkára
  • 125 g hideg vaj
  • 125 g hideg zsír
  • 100 g reszelt gouda sajt
  • 100 g reszelt füstölt sajt
  • 100 g reszelt parmezán sajt
  • 1 ek só
  • 2 db tojás
  • 200 ml tejföl
  • 1 db tojássárgája a kenéshez

1 Szitáljuk tálba a lisztet, adjuk hozzá a kis kockákra vágott vajat és a zsírt, majd kézzel dolgozzuk össze. Szórjuk hozzá a háromféle sajt felét, a sót, a tojásokat és a tejfölt, majd gyúrjuk egynemű tésztává. Csomagoljuk a tésztagombócot egy darab folpakba, majd tegyük a hűtőbe 3 órára.
2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát ½ cm vastagra, kenjük meg az elhabart tojássárgájával, azután éles késsel vagy derelyevágóval vágjunk belőle ujjnyi vastagságú és tetszőleges hosszúságú rudakat. Sorakoztassuk őket egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a tetejüket a maradék sajtkeverékkel. Süssük a rudakat a 220 fokra előmelegített sütőben kb. 15 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Csipkebogyó-jegestea eperrel és citrusokkal

10 perc, 1 l, 4 személyre

  • 2 db csipkebogyótea-filter
  • 2 ek barna cukor
  • 1 db citrom
  • 1 db lime
  • 100 g eper
  • 4-5 levél friss bazsalikom
    1 Forraljunk fel 1 l vizet, és töltsük kancsóba, a filtereket áztassuk ki benne. Ízesítsük az így kapott teát a cukorral, és hagyjuk kihűlni, majd töltsük zárható üvegbe. A citromot, a lime-ot és az epret alaposan mossuk meg, vágjuk fel kisebb darabokra, ügyelve arra, hogy a gyümölcsdarabok kényelmesen beférjenek az üveg száján. Adjuk a gyümölcsöket a teához, végül tegyük bele a megmosott bazsalikomleveleket is, és egy pálcikával keverjük el. Az elkészült teát fogyasztásig tároljuk a hűtőben.
Csipkebogyó-jegestea eperrel és citrusokkal Fotó: Mindmegette

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.