Személyes ajándékkal lepnénk meg a szeretteinket karácsonykor? Készítsük el már most ezeket a finomságokat!

karácsony
PUBLIKÁLÁS: 2023. december 03. 14:30
Ezeknél zamatosabb ajándékot elképzelni sem lehet.

Csokis keksz süteménykeverék

Rétegezzünk befőttesüvegbe 360 g ¾ tk szódabikarbónával és 1 tk sóval elvegyített lisztet, 170 g barna cukrot, 170 g kristálycukrot, továbbá 340 g csokoládépasztillát.

Recept: Szórd tálba a befőttesüveg tartalmát, adj hozzá 125 g megolvasztott vajat, 2 db elhabart tojást, valamint 1 tk vaníliaaromát, és fakanállal alaposan keverd össze az egészet. Nedves kézzel formázz a tésztából 30 db golyót. Rakd azokat 2 db sütőpapírral bélelt tepsibe, kissé lapítsd le őket, és süsd készre a 175 fokos sütőben 12-16 perc alatt.

  • 30 perc
  • 245 kcal
     

Plecsni

A cookie in the jar hazánkban is egyre népszerűbb gasztroajándék. A lényege az, hogy egy egyszerű süti száraz alapanyagait egy befőttesüvegbe rétegezzük, majd rárakjuk a tetejét, és szépen feldíszítjük. Ne felejtsük el ráírni a kísérőkártyára a receptet is - írja a Fanny Magazin

Szilvacsatni 

Hozzávalók (10 db kisebb üveghez):

  • 1 kg érett szilva
  • 3 fej vöröshagyma
  • 100 g aszalt vörös áfonya 
  • 1 tk őrölt gyömbér
  • 1 tk őrölt fahéj
  • 1 tk fekete mustármag
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk édes-nemes paprika
  • 1 tk csilipehely
  • 1 tk garam masala
  • 400 ml vörösborecet
  • 500 g nádcukor
  • 2 tk só
  1. A megmosott, kimagozott, felaprított szilvát tegyük egy nagy serpenyőbe a meghámozott, finomra vágott hagymával, a fűszerekkel és a borecettel. Forraljuk fel, azután közepes lángon főzzük 10 percig, vagy amíg a szilva megpuhul.
  2. Forgassuk bele a cukrot a sóval együtt, állandó kevergetés mellett főzzük tovább addig, amíg a cukor megolvad. Időnként megkeverve forraljuk a csatnit addig, amíg besűrűsödik.
  3. Töltsük a csatnit tiszta befőttesüvegekbe, és gondosan zárjuk le azokat. Pihentessük száraz, hűvös helyen 2 hétig, mielőtt átadnánk.

 

Ír krémlikőr 

Hozzávalók (1 db 1 l-es üveghez):

  • 5 ek kristálycukor
  • 500 ml habtejszín
  • 2 tasak vaníliás cukor
  • 350 g cukrozott sűrített tej
  • 100 ml presszókávé
  • 415 ml whiskey
  1. Szórjuk lábasba a cukrot, és karamellizáljuk aranybarnára. Húzzuk le a tűzről, öntsük hozzá a felmelegített tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és kis lángon, állandó kevergetés mellett főzzük tovább addig, amíg a karamellizált cukor megolvad.
  2. Adjuk a keverékhez a vaníliás cukrot, a sűrített tejet, továbbá a kávét, és forraljuk össze. Húzzuk le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Végül keverjük hozzá a whiskey-t.
  3. Töltsük az italt egy tiszta üvegbe, gondosan zárjuk le, és alaposan rázzuk fel. Mielőtt átadnánk, pihentessük a hűtőben 1 napig, hogy az ízek összeérjenek.


Sós tejkaramella 

 

  • Hozzávalók 
    (kb. 25 darabhoz):
  • 240 ml habtejszín
  • 75 g vaj
  • 1 tk só
  • 300 g kristálycukor
  • 50 g méz

1. Forraljuk fel a tejszínt a vajjal és a sóval. Ezután húzzuk le a tűzről. Szórjuk egy vastag falú lábasba a cukrot, adjuk hozzá a mézet 60 ml vízzel együtt, majd melegítsük addig, amíg a cukor megolvad. Amikor már kezd gyöngyözni, és sötét karamellszínű, húzzuk le a tűzről.

Forraljuk fel a karamellát

2. Állandó kevergetés mellett csorgassuk a cukros elegybe a vajas tejszínt, majd tegyük vissza a tűzre, és közepes lángon főzzük 12-15 percig. Akkor jó, ha a karamell megáll a habverőn.

Jöhet a tejszín

3. Öntsük a forró karamellt egy sütőpapírral kibélelt, 20 × 20 cm-es tűzálló tálba, és hűvös helyre téve hagyjuk megdermedni. Végül éles késsel vágjuk fel kis kockákra, és csomagoljuk be azokat egy-egy kis darab sütőpapírba.

Öntsük ki


 

Elkészítési idő: 75 perc  + dermesztés, egy darab: 110 kcal

Ennél mennyeibb nincs!

Tipp: Mindig óvatosan járjon el karamellkészítéskor, mert a forró cukor éget!

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.