Emlékszel még, miket főzött a nagyi a hó végén, hogy spóroljon? Itt a recept mindegyikhez!

étel
PUBLIKÁLÁS: 2024. február 25. 11:00
Kasszakímélő finomságok a hónap végére.

Édesanyánknak vagy a nagymamánknak nem okozott gondot, ha hó vége volt, hiszen akkor is olyan bőséges lakomákat varázsoltak az asztalra, ami után biztosan megnyaltuk a tíz ujjunkat! A Fanny Magazin most összegyűjtötte ezeket a csodarecepteket. 

Nagyanyáink olcsón is igazán finom ételeket tudtak az asztalra varázsolni 

Tarhonyaleves

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 g füstölt szalonna
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 100 g tarhonya
  • ¼ tk édes-nemes pirospaprika
  • 300 g burgonya
  • 1 db csípős zöldpaprika

1. A szalonnát kockázzuk fel, majd egy lábasban süssük zsírjára, a pörcöket kanalazzuk ki egy tányérba. Közben a hagymát hámozzuk meg, és vágjuk finomra. A forró szalonnazsíron pirítsuk zsemleszínűre a tarhonyát és a hagymát. 

2 Hintsük meg a pirospaprikával, és keverjük el. Öntsük fel 1 l vízzel, forraljuk fel. Közben a burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és adjuk a leveshez. Sózzuk meg, és főzzük addig, míg a tarhonya és a burgonya is puhára fő. Csípős zöldpaprikával tálaljuk.

Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 285 kcal


Tojásos galuska zöldsalátával

Hozzávalók (4 személyre):

A galuskához:

  • 2 db tojás
  • 2 ek puha vaj
  • 100 ml tej
  • 500 g liszt
  • 2 ek olaj

A rántottához: 

  • 4 db tojás
  • 2 ek olaj

A salátához: 

  • 2 fehérborecet
  • 1 tk mustár
  • 1 csipet kristálycukor
  • frissen őrölt bors
  • 5 ek olívaolaj
  • ½ fej jégsaláta

 

1. A tojást keverjük habosra a vajjal és a tejjel. Adjuk hozzá a lisztet és annyi vizet, hogy könnyen szaggatható masszát kapjunk. Sózzuk meg, gyors mozdulatokkal keverjük el. Kis adagokban, nokedliszaggatóval szaggassuk a tésztát forrásban lévő sós vízbe. Közben egy nagy lábasban forrósítsuk fel az olajat. Amint a galuska feljön a víz színére, szűrőlapáttal emeljük ki, csepegtessük le, és tegyük át a felforrósított olajba. 

2. A rántottához keverjük habosra a tojásokat, sózzuk meg. Egy nagy serpenyőben vagy lábasban forrósítsuk fel az olajat, öntsük bele a tojást, és néhány mozdulattal keverjük át. Amint kezd megszilárdulni, forgassuk bele a galuskát is.

3. Közben a salátaöntethez keverjük simára az ecetet a mustárral és a cukorral. Sózzuk, borsozzuk meg, keverjünk hozzá 4 ek vizet és az olívaolajat. A salátát tisztítsuk meg, vágjuk falatnyi darabokra. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk a tojásos galuska mellé.

Elkészítési idő: 60 perc, Egy adag: 610 kcal

A meggyes piténél jobbat nehéz leképzelni / Fotó: Bela Bankuti


Meggyes pudingos pite

Hozzávalók (35 szelethez):

A tésztához:

  • 450 g liszt + a nyújtáshoz
  • ½ tasak sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 100 g kristálycukor
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 250 g vaj + a tepsihez
  • 2 db tojás
  • 1 ek tejföl
  • ½ db biocitrom reszelt héja

A töltelékhez:

  • 2 üveg meggybefőtt (680 g-osak)
  • 5 ek kristálycukor
  • 2 csomag vaníliaízű pudingpor
  • ¼ tk őrölt fahéj

A tálaláshoz:

  • porcukor

1 A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, osszuk két részre, és folpakba csomagolva pihentessük a hűtőben legalább 30 percig. 

2 Közben a töltelékhez a befőtt levét szűrjük lábasba, szórjuk bele a kristálycukrot, a pudingport meg a fahéjat, és kevergetve főzzünk krémet belőle. Ha besűrűsödött, keverjük hozzá a meggyet is.

3 A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, az egyik felét lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra. Tegyük kivajazott tepsibe, és szurkáljuk meg egy villával. Kenjük rá egyenletesen a meggyes krémet. Nyújtsuk ki a tészta másik felét is, és fedjük be vele a meggyes réteget. Ismét szurkáljuk meg. Süssük légkeveréses sütőben 180 fokon kb. 40 percig. Vegyük ki, hagyjuk kihűlni, szeleteljük fel, és porcukorral megszórva tálaljuk.

Elkészítési idő: 75 perc + hűtés, Egy szelet: 170 kcal

 

Szilvalekváros derelye

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g liszt + a nyújtáshoz
  • 2 db tojás
  • 200 g sűrű szilvalekvár
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 2 ek olaj
  • 1 ek porcukor

1 Szórjuk egy nagy keverőtálba a lisztet, és adjunk hozzá 1 nagy csipet sót. Tegyük a közepébe vájt mélyedésbe a tojásokat, csorgassunk bele 120 ml langyos vizet, és kézzel dolgozzuk puha, rugalmas tésztává.

2 Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát kb. 5 mm vastagra, és egy széles szájú pohárral vagy nagyobb (6-8 cm-es) pogácsaszaggatóval szúrjunk ki belőle köröket. Tegyünk rájuk 1-1 tk átkevert lekvárt, majd hajtsuk félbe őket, és egy belisztezett villával gondosan nyomkodjuk le a széleket. 

3 Főzzük ki a derelyéket forrásban lévő, sós vízben, majd szűrjük és csepegtessük le őket. Közben pirítsuk aranyszínűre a zsemlemorzsát a felforrósított olajon. Végül keverjük hozzá a porcukrot, és forgassuk meg benne a derelyéket.

Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 635 kcal

 

Ki ne szeretné a tócsnit? 


Sajtos-tejfölös tócsni

Hozzávalók (4 személyre):

  • 400 g burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • frissen őrölt bors
  • 1 db tojás
  • 2 ek liszt
  • olaj a sütéshez
  • 200 g tejföl
  • 100 g reszelt sajt
  • friss petrezselyem


1 A meghámozott burgonyát nagy lyukú reszelőn reszeljük le. A kétféle hagymát hámozzuk meg, vágjuk finomra. Adjuk a krumplihoz, majd sózzuk és borsozzuk meg. Dolgozzuk össze a tojással és annyi liszttel, hogy lágy, kanállal szaggatható masszát kapjunk. Néhány percig pihentessük.

2 Serpenyőben forrósítsunk fel egy kevés olajat, és szaggassunk a tésztából evőkanállal 6-8 cm átmérőjű lepényeket a forró olajba. Süssük közepes lángon aranybarnára mindkét oldalukat, majd szedjük konyhai papírtörlőre. Tálaljuk forrón, a tejföllel meglocsolva és a reszelt sajttal megszórva. Frissen vágott petrezselyemmel díszíthetjük.

Elkészítési idő: 40 perc, Egy adag: 430 kcal

 

A borsófőzelék tükörtojással az igazi


Klasszikus borsófőzelék

Hozzávalók (4 személyre):

  • 50 g vaj
  • 2 ek napraforgóolaj
  • 450 g zöldborsó (fagyasztott)
  • 1 nagy csipet szódabikarbóna
  • ½ csokor petrezselyem
  • ½ tk só
  • 1 csipet kristálycukor
  • 3 ek finomliszt
  • 50 ml főzőtejszín

A tálaláshoz:

  • 1 tk olívaolaj
  • 4 db tojás


1 Egy lábasban közepes hőfokon forrósítsuk fel a vajat és az olajat, majd öntsük hozzá a még fagyott zöldborsót. Kevergetve hagyjuk kiolvadni a borsót, majd hintsük meg a szódabikarbónával és a megmosott, finomra aprított petrezselyemmel. Fedő alatt, időnként megkeverve pároljuk puhára a borsót. Ízesítsük a sóval és a cukorral.

2 Hintsük meg a liszttel, keverjük el, és kevergetve pirítsuk fél percig. Öntsük fel 750 ml vízzel és a tejszínnel. Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten főzzük addig, míg a főzelék kissé besűrűsödik. 

3 Közben a tálaláshoz egy serpenyőben forrósítsuk fel az olívaolajat. Egyenként üssük a serpenyőbe a tojásokat, és süssük addig, míg a fehérje megszilárdul. A tükörtojásokat tálaljuk a főzelékhez. 

Elkészítési idő: 50 perc, Egy adag: 365 kcal

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.