Ez a tökéletes sült hekk titka

hal
PUBLIKÁLÁS: 2024. július 07. 12:00
Halas finomságok nem csak a Balaton-partra!

Ha a nyárra gondolunk, egyből eszünkbe jutnak a piros napernyős, kockás terítős kerthelyiségek, ahol frissen sült hekket kaphatunk, kovászos uborkával. A klasszikus és kedvelt halas főétel mellett a Fanny magazin segítségével mutatunk egy különlegesebb verziót is! 

Hekk sült krumplival

Hozzávalók: 4 fagyasztott hekktörzs * só * liszt * bors * őrölt paprika * 800 g újburgonya * olaj a sütéshez

Hekk sült krumplival, Fanny magazin recept
Fotó: Fanny magazin

Elkészítés:

1. A halat olvasszuk ki. Utána alaposan dörzsöljük be sóval, és pihentessük hideg helyen, legalább egy órát (kevésbé fog szétesni a hal sütés közben).

2. Sütés előtt vegyük ki, töröljük szárazra. Keverjünk össze pár evőkanálnyi lisztet egy kávéskanál sóval, frissen őrölt borssal (tehetünk hozzá egy kávéskanál őrölt paprikát is). Ebben a keverékben forgassuk meg a halakat. Egy mélyebb serpenyőben forrósítsunk bő olajat, és közepes lángon süssük meg benne a halak mindkét oldalát.

3. Közben a krumplit dörzsi szivaccsal dörgöljük át, majd sós vízben főzzük meg egészben félig. Szűrjük le, hűtsük ki. Vágjuk cikkekre, és pirítsuk meg kevés felforrósított olajon. Friss zöldségeket tálalhatunk mellé.

Elkészítési idő: 50 perc 

1 adag: 420 kcal

Aszalt paradicsommal és olajbogyóval töltött hekkfilé

Hozzávalók: 4 db 25-30 cm-es hekkfilé * só * 1 zsemle * 100 g olívabogyó * 1 marék olajos aszalt paradicsom * 1-2 szál újhagyma * 1 db tojás * 1 teáskanál szárított oregáno * 1 gerezd fokhagyma * olaj

töltött hekkfilé, Fanny magazin recept
Fotó: Fanny magazin

Elkészítés: 

1. A halakat tisztítsuk meg, kapargassuk le a pikkelyeket, tisztítsuk ki a hasüreget. Éles késsel nyúljunk be, és a gerincvonal mentén vágjuk fel a hekket, hogy kicsivel több töltelék férjen bele. 

2. A halak hátát centinként vágjuk be, majd kívül-belül sózzuk be, és hagyjuk állni, míg elkészül a töltelék.

3. A zsemlét áztassuk vízbe, majd morzsoljuk el. Keverjük össze az apróra vágott olívabogyóval és aszalt paradicsommal, adjuk hozzá a paradicsom olaját is. Tegyük bele a felkarikázott újhagymát, az egész tojást, fűszerezzük oregánóval, zúzott fokhagymával. Tömködjük bele a halak hasába.

4. Állítsuk egy kiolajozott kis tepsibe a megtöltött uszonyosokat, locsoljuk meg kis olajjal, és majd tegyük 190 fokos sütőbe, és süssük 30 percig.

Elkészítési idő: 50 perc

1 adag: 340 kcal

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.