Aki járt már valaha az amerikai kontinens északi részén, az tudja, hogy az emberek valóságos cinamon roll lázban égnek. Ez persze nem véletlen: ez az isteni csemege minden morzsájában mennyei étek! A tésztája puha, a tökéletes krémes és fahéjas, az ezt leöntő cukros szirup pedig olyannyira omlóssá és csúszóssá teszi a desszertet, hogy egyszerűen nem lehet neki ellenállni. Közel sem olyan az ízvilága, mint a hazai fahéjas csigának. Ebben van valami extra, amit a hazai pékségek nem tudnak produkálni. Nem fogunk kertelni: rengeteg benne a kalória. De ha egyszer csaló napot akarunk tartani, elképzelni sem tudunk ehhez jobb partnert! A Mindmegette pedig most megszerezte az eredeti, amerikai receptet. Mutatjuk!
Nincs istenibb, mint a fahéjas tekercs!
HOZZÁVALÓK
A tésztához:
25 dkg tej
2 ek cukor
1 ek instant élesztő
42 dkg liszt
1 tk só
1 db nagy tojás
3 ek puha vaj A töltelékhez:
17 dkg olvasztott vaj
22 dkg barna cukor
2 ek őrölt fahéj
A mázhoz:
12 dkg puha krém sajt
6 dkg puha vaj
20 dkg porcukor
0.5 tk vaníliakivonat
1 ek tej
ELKÉSZÍTÉS
Fél deci tejet meglangyosítunk, hozzáadunk egy teáskanál cukrot, belekeverjük a szárított élesztőt, és hagyjuk egy kicsit felfutni.
A lisztet robotgép táljába szitáljuk, hozzáadjuk a sót, és alaposan összekeverjük. Készítünk egy mélyedést a liszt közepébe, beleöntjük a maradék tejet és cukrot, a felfutott élesztőt és a tojást.
Alacsony fordulaton kezdjük dagasztani a tésztát, és ha összeállt, több részletben beledolgozzuk a puha vajat is.
6-8 perc alatt kidagasztjuk a tésztát, majd kivajazott kelesztőtálba tesszük, letakarjuk, és egy óra alatt a duplájára kelesztjük.
Egy kb. 22 × 32 cm-es tepsit kivajazunk.
A megkelt tésztát kinyújtjuk egy 30 × 50 cm-es téglalappá, és megkenjük az olvasztott vajjal.
Egy kis tálkában összekeverjük barna cukrot és az őrölt fahéjat, majd egyenletesen a vajas tésztalap tetejére szórjuk.
Hosszában szorosan feltekerjük a tésztát, mint a bejglit, majd egy éles késsel 12 szeletre vágjuk.
A szeleteket szorosan a kivajazott tepsibe rakosgatjuk, és letakarva ismét hagyjuk kelni 45 percig.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és 15-20 perc alatt a tekercseket szép aranybarnára sütjük.
Míg sülnek a tekercsek, elkészítjük el a mázt. Ehhez kézi robotgéppel kihabosítjuk a krémot a vajjal, a porcukorral és a vaníliakivonattal. Adunk hozzá annyi tejet, hogy könnyen kenhető állagú krémet kapjunk.
A kisült fahéjas tekercseket még melegen lekenjük a krémmázzal, és azonnal tálaljuk. Hűtőben 4-5 napig tárolhatjuk.
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.