Megszereztük a legnagyobb magyar írók múzsáinak sütireceptjeit. Íme!

magyar
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 13. 15:00
Nagy íróink a főételek mellett engedtek a desszertek csábításának és mivel abban a szerencsés helyzetben voltak, hogy feleségeik voltak a konyhaművészet koronázatlan királynői, így otthonuk kényelmében élvezhették a finomságokat.

Hallotta? Móra Ferenc felesége, Walleshausen Ilona igazi gasztronómus volt, akinek szakácskönyve számos kiadást megélt. És bár a férje nem volt az ételek szerelmese, a felesége által készített süteményeket szívesen fogyasztotta, például a málnás pitét. 

Walleshausen Ilona

1. Málnás pite 

Hozzávalók (12 főre):

A tésztához:

  • 25 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 3 ek. porcukor
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 20 dkg puha vaj
  • 2 db tojás

A töltelékhez:

  • 20 dkg habtejszín
  • 2 ek. cukor
  • 20 dkg mascarpone
  • 1 db reszelt héja
  • 5 ek. eperlekvár
  • 15 dkg málna
Homemade,Traditional,Sweet,Raspberry,Tart,Pie,With,Cream,And,Mint
Fotó: GreenArt / shutterstock

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges, hozzáadunk egy kevés vizet, hogy jól gyúrható legyen. A tésztát folpakba tekerjük, és másfél órára a hűtőbe tesszük.

Amíg a tészta pihen, a tejszínt kemény habbá verjük, beleszórjuk a cukrot, majd hozzákeverjük a citromhéjat és a mascarponét. A krémet a hűtőszekrénybe tesszük.

A tésztát kinyújtjuk, és tortaformába rakjuk. Villával megszurkáljuk, és a tetejét is befedjük sütőpapírral. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 percig sütjük, majd levesszük róla a papírt, és további 5 percig sütjük még.

A kihűlt tesztalapot kivesszük a formából, megkenjük a tetejét lekvárral, majd egyenletesen elosztjuk rajta a krémet. A málnaszemekkel díszítjük.

Elkészítés: 60 perc

1 adag: 328 kcal

F. Nagy Angéla

Hallotta? Örkény István második felesége, F. Nagy Angéla receptjein és szakácskönyvein, generációk nőttek fel. A konyharovatokat forradalmasító Angéla későbbi férje, a szovjet fogolytáborban sok más fantasztikus étel mellett, a mákos gubáról álmodozott társaival. Hazatérte után két évvel miután megházasodtak, az ínyenc írónak szerelme mellett biztos, hogy megadatott, hogy egykori álma, valósággá váljon.

2. Mákos guba

Hozzávalók (6 főre):

  • 1 liter tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 db citrom
  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg porcukor
  • 9 db szikkadt kifli
  • porcukor
Fotó: Nemeth Andras Peter +36208281361

Elkészítés:

A mákos guba elkészítéséhez a tejet melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk a vaníliás cukrot és az alaposan megmosott és letörölgetett citrom lereszelt héját. Összefőzzük, majd levesszük a tűzről.

Kimérjük a mákot és a porcukrot, és alaposan összekeverjük.

A szikkadt kifliket felkarikázzuk, majd egy sütőedényben elkezdjük a rétegezést. Leteszünk egy sor kiflikarikát, alaposan meglocsoljuk a vaníliás tejet, majd megszórjuk a cukros mákkal.

A rétegezést addig folytatjuk, amíg el nem fogynak a hozzávalók, majd185 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk. Készíthetünk hozzá a vaníliasodót is.

Elkészítés: 30 perc

1 adag: 230 kcal

Laborfalvi Róza

Hallotta? Jókai Mór első felesége Laborfalvi Róza a színháztörténet egyik legnagyobb alakja. Hiába volt szakácsnőjük, a tehetséges színésznő rendszeresen főzött és felügyelte a konyhát. Nem is akárhogy! A tehetséges háziasszony törekedett rá, hogy mindig a legjobb alapanyagokból dolgozzon és sorra készítse férje kedvenceit. Például a korai nevén dorongos fánkként emlegetett kürtös kalácsot.

3. Házi kürtöskalács, sütőben 

Hozzávalók (6 főre):

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 2 egész tojás
  • 2.5 dl tej
  • 2 ek. Kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • olaj
  • őrölt fahéj
  • kristálycukor
A,Fresh,And,Tasty,Kurtoskalacs
Fotó: Dar1930 / shutterstock

Elkészítés:

A lisztbe beleszitáljuk az élesztőt. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat és a plusz tojássárgájákat, majd a tejet kézmelegre fellangyosítjuk és így csurgatjuk a keverékhez, majd hozzáadjuk a kristálycukrot. Alaposan összedolgozzuk – ha van robotgépünk dagasztó karral, most lehet nagy segítségünkre. Amikor már olyan ruganyos a tészta, hogy az kezd elválni az edény falától akkor hozzáadjuk az olvasztott vajat és tovább dagasztunk, amíg a vajat teljesen összedolgozzuk a tésztával.

Ezután tiszta textillel lefedve meleg helyen kelesztjük minimum 1 órát. Amikor már kb. a duplájára dagadt, lisztezett felületen kinyújtjuk nagyjából fél cm vastagságúra, majd késsel 2 cm széles csíkokat vágunk. A fém dobozokat becsomagoljuk alufóliába, majd a felületét enyhén megkenjük olajjal.

A tészta csíkokat szorosan a dobozra tekerjük, úgy, hogy kicsit minden csík fedésben legyen. A felületét is megkenjük kevés olajjal és hempergessük fahéjas kristálycukorba.

A fém dobozokat egy sütőpapírral bélelt tálvára tesszük és175 fokra előmelegített sütőbe rakjuk. A dobozokon kb. 3-4 percenként90 fokot fordítunk – így biztosan minden oldalán egyenletesen sül meg. Maximum 15 perc sütésre van szüksége a tésztának, mivel vékony, könnyen átsül, aranybarna lesz. A formáról könnyű szerrel lecsúszik majd a friss kalács.

Elkészítés: 90 perc

1 adag: 280 kcal

Mauks Ilona

Hallotta? Mikszáth Kálmán felesége, Mauks Ilona a családi tűzhely méltó őrzőjeként, néhány hét leforgása alatt gyógyította ki otthon főzött ételeivel, a vendéglői koszthoz szokott férjét a gyomorhurutból. Mikszáth sok más étel mellett rajongott a rétesért. Szerinte: „A rétes a magyar koronán az ékkő. Ezt csak mi tudjuk, a mi asszonyaink értik a módját.” 

4. Túrós csoda

Hozzávalók (12 főre):

  • 3 csomag réteslap (összesen 18-20 lap)
  • 1 kg túró
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • 4 tojás
  • 30 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • porcukor a hintéshez
  • olaj a kenéshez
 

Elkészítés:

1. Először a tölteléket készítjük el. Áttörjük a túrót, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojások sárgáját. Jól összedolgozzuk, majd a tojások felvert habjával lazítjuk.

2. A tepsit kikenjük olajjal, és két réteslapot belefektetünk úgy, hogy az oldalfalakat is befedje, és pont a tepsi tetejéig érjen. Megkenjük olajjal. Két réteslapot félreteszünk a tetejére. A többi egyesével összegyűrjük. Jól megmártjuk a túrótöltelékben, és sorban belerakosgatjuk a tepsibe. Addig folytatjuk, míg tele nem lesz a tepsi (14-16 csomag fér bele).

3. Ha marad a túrós masszából, azt rákenjük a tetejére. Rátesszük a félretett két réteslapot, a széleit behajtogatjuk, majd ezt is megkenjük olajjal. 180 fokos sütőben készre sütjük.

Elkészítés: 50 perc

1 adag: 230 kcal

Kredit: mindmegette, vidék íze - FANNY

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.