Ezekre ügyelj: 5 hiba, ami miatt leeshet a panír a rántott csirkéről

háztartási tippek
PUBLIKÁLÁS: 2024. április 23. 11:00
Biztos sokan szembesültek már azzal a bosszantó bakival, hogy minden előjel nélkül leesik a húsról a panír - így lehet elejét venni!

A rántott ételeknek szinte bérelt helye van az asztalon, legyen szó ünnepi vacsoráról vagy hétvégi ebédről. Ilyen fogás a rántott csirke is, ami gyorsan elkészíthető, laktató, istenien finom, ráadásul szinte bármilyen körettel működik. Azonban visszatérő buktatója lehet az ételnek az alapos panírozás és a helyes sütési technika mellőzése: ilyenkor eshet meg az, hogy a panír leesik a húsról, ez pedig nagyban befolyásolja az étel ropogósságát, az ízét, ráadásul a gusztusos tálalás lehetősége is elúszik. Na de mi lehet ennek az oka? A Mindmegette nemrég utánajárt ennek, és felsorolt 5 olyan hibát, amit el kell kerülni, ha rántott csirke készítésére készülünk.

Képünk illusztráció / Fotó: Pixabay

1.  Nedves a csirkehús

Van egy nagyon fontos lépés, amire még a panírozási folyamat előtt oda kell figyelnünk. Fontos, hogy mielőtt a rántott húsnak szánt csirke a lisztben landol, ne legyen nedves! Szárítsuk meg alaposan minden oldalát egy papírtörlő segítségével. Ellenkező esetben a liszt elázik, és nem fog megfelelően tapadni, ebből kifolyólag pedig a panírozás többi részére is már igen korán keresztet vethetünk.

 

2. Rázzuk le

Ha azt akarjuk, hogy a tojás tökéletesen tapadjon, akkor a felesleges lisztet óvatosan rázzuk le a csirkéről. Ha nem így teszünk, akkor a liszttöbblet miatt a felvert tojás nem fog rendesen tapadni a csirkére, így pedig a panírtól is elbúcsúzhatunk.

 

3. Ne spórolj a morzsával!

Ha csak megmutatjuk a húst a zsemlemorzsának, akkor bizony borítékolható, hogy elbúcsúzhatunk a tökéletesen ropogós panírtól. A rántott csirke készítésére is érvényes az a szabály, ami nagyjából az összes ételre. Ne spóroljunk a hozzávalókkal, így a morzsával sem! Ellenkező esetben nem lesz egyenletes a bunda, sütés után pedig nem lesz annyira élvezhető az étel, mint amilyenre számítanánk.

 

4. Egyengessük el

Ha már a morzsa is felkerült a husira, és a végére értünk a panírozási folyamatnak, akkor érdemes finoman végighúzni az ujjainkat a paníron, hogy a tojásos réteghez minden rész megfelelően tapadjon. Ha így járunk el, akkor biztosra vehetjük, hogy tökéletesen ropogós szeleteket kapunk a sütés után.

 

5. A türelem rózsát terem

Ha rántott csirkét szeretnénk készíteni, akkor javasolt azt a megfelelő serpenyőben sütni. Sokan az öntöttvasra esküsznek, ám vannak, akik a holland sütő mellett teszik le a voksukat. Ha ez megvan, felhevítjük benne az olajat, és  a fent olvasottak szerint panírozott hús már mehet is bele. Arra figyeljünk, hogy ne zsúfoljuk össze a szeleteket, mindenképpen legyen bőven hely közöttük, és hagyjuk jól átsülni őket. Innentől a tűzhely dolgozik helyettünk, ezért semmi szükség arra, hogy percenként megmozgassuk a húsokat. Tévedés, hogy a piszkálgatással hamarabb átsül. Helyette csak annyit érünk el, hogy a panír tropára megy az olajban. Szóval türelem, rózsát terem! Ha a csirke oldala már kezd aranyszínűvé válni, akkor fordítsuk meg úgy, hogy közben tartjuk a csirkeszeletek közötti távolságot.

Mint látható, egyáltalán nem nagy ördöngösség rántott csirkét készíteni. Nincs más dolgotok, mint a fenti öt pontban leírtakat alkalmazni, és a végeredmény egy igazán szaftos, ropogós és finom rántott hús lesz!

 

 

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.